Ce au citit românii în 2013. Lucian Boia, Andrei Pleşu şi Neagu Djuvara, în topul celor mai bine vânduţi autori
Dintre autorii autohtoni, românii au citit în 2013 volumele lui
Andrei Pleşu, Neagu Djuvara, Lucian Boia ori Radu Beligan, dar şi pe
Tudor Chirilă, solistul trupei Vama intrat în top cu cartea ”Exerciţii
de echilibru”. Iar din literatura universală au ales volume de J.D.
Salinger, Alice Munro şi Guillaume Musso.
La editura POLIROM, topul celor mai vândute cinci cărţi ale anului este condus de volumul „Exerciţii de echilibru”, de Tudor Chirilă. Pe următoarele poziţii se află „De veghe în lanul de secară”, de J.D. Salinger, şi „Supuse sau rebele. Două versiuni ale feminităţii”, de Aurora Liiceanu. Top 5 este completat de „Viaţa lui Pi”, de Yann Martel, şi „Cel care mă aşteaptă”, de Parinoush Saniee.
Cartea solistului formaţiei Vama se află pe locul întâi şi când vine vorba de cele mai vândute titluri ale autorilor români în anul 2013. Mai jos în top se găsesc volumele „Supuse sau rebele. Două versiuni ale feminităţii”, de Aurora Liiceanu; „Sunt o babă comunistă”, de Dan Lungu, „Jurnalul fericirii”, de N. Steinhardt şi „Toate bufniţele”, de Filip Florian.
În ceea ce priveşte autorii străini, cei mai mulţi cititorii şi-au îndreptat atenţia către celebrul roman al lui J.D. Salinger: „De veghe în lanul de secară”. Pe locul al doilea în topul celor mai vândute cinci cărţi semnate de autori străini se află „Viaţa lui Pi”, de Yann Martel; „Cel care mă aşteaptă”, de Parinoush Saniee; „Marele Gatsby”, de F.S. Fitzgerald, şi „Lolita”, de Vladimir Nabokov.
Potrivit informaţiilor furnizate pentru gândul, editura încheie anul cu o cifră de afaceri de aproximativ 21 milioane de lei, cu 15% mai mult decât în 2012. „Nu am mizat pe o creştere semnificativă a ratei profitului, deoarece politica de marketing a editurii s-a bazat pe o mai bună valorificare a portofoliului existent, fără să neglijeze însă şi noile apariţii”, a precizat Claudia Fitcoschi, Director de Promovare şi Relaţii cu Presa. „Prin urmare, numărul comenzilor către tipografii a fost substanţial crescut şi, implicit, şi cheltuielile au crescut. Piaţa de carte naţională a fost şi ea mai în comparaţie cu anul precedent, deşi, pe ansamblu, nu a ajuns la nivelul anilor 2008-2009. Câteva procente în plus, încă puţine, le-au adus cărţile în format digital”, a adăugat aceasta.
Pentru anul viitor, editura Polirom mizează pe două colecţii: „Memoria” şi cea de jurnale de călătorie. O serie de autor va fi consacrată celebrei exploratoare a Tibetului, Alexandra David-Neel. „În Biblioteca Polirom vom finaliza seria Orhan Pamuc şi ne vom orienta mai susţinut către autorii din Orient, Africa sau Islanda, puţin traduşi încă la noi. Vom continua seriile dedicate unor autori ca N. Steinhardt - în colaborare cu Mănăstirea Rohia -, Norman Manea, Gabriela Adameşteanu, Aurora Liiceanu, Andrei Oişteanu. De asemenea, în 2014 vom finaliza şi seria romanelor lui Georges Simenon. Şi nu în ultimul rând, mizăm pe prozatorii autohtoni care în fiecare an ne-au făcut surprize dintre cele mai neaşteptate”, a mai spus Claudia Fitcoschi.
"Românii citesc multă literatură universală"
În topul vânzărilor din 2013 la editura ALL se află romane bestseller pe plan mondial. „Românii citesc multă literatură universală, iar gusturile lor sunt similare cu cele ale cititorilor din ţări precum Marea Britanie, Franţa, Germania sau Statele Unite”, a a precizat pentru gândul Adela Râpeanu, PR & Marketing Manager Editura ALL.
Anul acesta, Colecţia „Strada ficţiunii” a depăşit 20.000 de exemplare vândute, cap de listă fiind „O sută de nume” şi „P.S. Te iubesc”, cel mai nou, respectiv primul roman (reeditat) ale irlandezei Cecelia Ahern, precum şi „Sanctus” al lui Simon Toyne. Un autor consacrat este şi Guillaume Musso, aflat în topul 2013 cu mai vechiul roman „Chemarea îngerului” şi cu cel mai recent titlu publicat în România, „După şapte ani”. Dintre noile apariţii, în topul vânzărilor se regăseşte bestsellerul chinezului Yan Lianke, „Bucuraţi-vă de viaţă!” şi „Nevăzuţii”, al doilea roman al englezoaicei Katherine Webb.
Topul celor mai vândute cărţi ale autorilor români este condus de „Între acte”, de Radu Beligan, - aproape 10.000 de exemplare vândute de la publicarea sa, în luna aprilie -, „Rătăciri”, de Horaţiu Mălăele, şi „O poveste cu Horaţiu”, de Doina Papp. Mai jos în clasament se află „Capitole târzii din viaţa mea”, de Diana Mandache, şi „Şoseaua Căţelu”, de Alina Nedelea.
Cel mai bine vândut autor străin la Editura All în anul 2013 a fost Guillaume Musso, cu volumul „Chemarea îngerului”. Acesta a fost urmat de „P.S. Te iubesc”, de Cecelia Ahern; „Sanctus” de Simon Toyne, „Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace”, de Stephen Covey” şi „Seria PIXI”, carte pentru copii, de diverşi autori.
Printre altele, în anul 2014, editura va continua traducerile de bestseller internaţionale în colecţia „Strada ficţiunii”, dar va aduce şi noi titluri în seria „Crime”.
Alice Munro, cel mai citit autor străin la editura Litera
La editura LITERA cele mai vândute trei cărţi în anul 2013 sunt „Prea multă fericire”, de Alice Munro; „Seria Crossfire – Atracţia, Revelaţia, Împlinirea”, de Sylvya Day, şi „Meniul perfect”, de Gordon Ramsay.
Topul celor mai căutate cărţi ale autorilor români este dominat de volumul „Regele Mihai. Album istoric”, de Diana Mandache. Acesta este urmat de „Găteşte moldoveneşte cu Stela Popescu”, „Poezii pentru cei mici”, de Aurora Georgescu, „Tamara Buciunceanu. O viaţă închinată scenei”, de Bogdana Darie, şi „Scenariu pentru dragoste”, de Ana Damian.
Pe de altă parte, autorul străin cel mai căutat de cititorii români a fost în 2013 Alice Munro, cu volumul „Prea multă fericire”. Pe următoarele patru poziţii s-au aflat „Seria Crossfire – Atracţia, Revelaţia, Împlinire”, de Sylvia Day, „Ciocnirea civilizaţiilor şi refacerea ordinii mondiale”, de Samuel P. Huntington”, „Meniul perfect”, de Gordon Ramsay, şi „Atlasul ilustrat al corpului uman”, semnat Beverly McMillan.
„Inteligenţa emoţională”, de Daniel Goleman, este cel mai vândut volum al anului la editura CURTEA VECHE. Următoarele în clasament sunt „Puterea prezentului”, de Eckhart Tolle; „Cum să te bucuri de viaţă şi de slujbă”, de Dale Carnegie; „Scrisorar”, de Mihail Şişkin, şi „Găteşte în 30 de minute cu Jamie”, de Jamie Oliver.
În ceea ce priveşte cărţile semnate de autori români, cea mai vândută a fost „Reţete vegane fără foc”, de Ligia Pop. Pe locul al doilea s-a clasat volumul „Trei poduri peste lume”, de Alteţa Sa Regală Principele Radu., iar pe al treilea, „Cea mai frumoasă poveste. Câteva adevăruri simple despre istoria românilor”, de Adrian Cioroianu. Ultimele două poziţii au fost ocupate de cărţile „Privind înapoi prin fereastra bucătăriei”, de Dagmar Dusil” şi „Variaţiuni pe o temă de Vater-Puccini”, de Răzvan Petrescu.
Topul Humanitas Multimedia, condus de „Manuscrisul găsit la Accra”, de Paulo Coelho
Potrivit datelor furnizate de editura HUMANITAS pentru gândul, „Sfârşitul Occidentului”, de Lucian Boia, a fost cea mai bine vândută carte a anului 2013. Pe locul al doilea s-a clasat volumul „Parabolele lui Iisus”, de Andrei Pleşu, iar pe al treilea, „O scurtă istorie a românilor ilustrată”, de Neagu Djuvara. Top 5 este închis de „Nostalgia” (ediţie aniversară), de Mircea Cărtărescu, şi „Dragul meu turnător”, de Gabriel Liiceanu.
În secţiunea „Humanitas Fiction”, în fruntea clasamentului se află „Manuscrisul găsit la Accra”, de Paulo Coelho. Următoarele cele mai căutate volume au fost „Caietul Mayei”, de Isabel Allende; „Orele îndepărtate”, de Kate Morton, „Obosit de viaţă, obosit de moarte”, de Mo Yan; „Limbajul florilor”, de Vannesa Diffenbaugh, şi „Oscar şi Tanti Roz”, de Eric-Emmanuel Schmitt.
În topul celor mai vândute cărţi Humanitas din acest an se află şi volumul „Cele mai frumoase povestiri din Biblie”, în traducerea din ebraică, aramaică şi greacă veche realizata Monica Broşteanu şi Francisca Băltăceanu, cu un cuvânt însoţitor de Andrei Pleşu şi ilustraţii de Mihail Coşuleţu. „Cititorul autohton se poate socoti norocos”, scrie Pleşu. „Ţine în mînă un volum alcătuit de două mari profesioniste. Doamnele Francisca Băltăceanu şi Monica Broşteanu sunt o garanţie de infailibilitate filologică, de competenţă biblistică, de inteligenţă, eleganţă şi sensibilitate. Selecţia textelor, traducerea lor, notele introductive şi ţinuta generală a întregului constituie un dar preţios, delectabil şi modelator, potrivit pentru toate vârstele.”
Din seria Junior, cărţi dedicate copiilor, cele mai vândute titluri în 2013 sunt cele trei volume de aventuri ale lui Habarnam, protagonistul trilogiei lui Nikolai Nosov: „Aventurile lui Habarnam şi ale prietenilor săi”, „Habarnam pe Lună”, „Habarnam în Oraşul Soarelui”.
La editura NEMIRA, cartea „Cântec de gheaţă şi foc”, de G.R.R Martin, a fost cea mai bine vândută în secţiunea autori străini. Pe următoarele două locuri s-au aflat „Jocurile foamei”, de Suzanne Collins, şi „Jocul lui Ender”, de Orson Scott Card.
Cel mai bine vândut autor român la această editură a fost Rodica Ojog Braşoveanu (o serie de volume). Pe locul al doilea s-a aflat Nichita Stănescu, cu „111 cele mai frumoase poezii de Nichita Stănescu”, iar pe al treilea, Gheorghe Sasarman, cu „Cuadratura cercului”.
La editura CORINT cele mai căutate cărţi ale anului 2013 au fost „Suleyman Magnificul şi Sultana Hurrem”, „Atlas geografic şcolar”, de Octavian Mândruţ, şi „Sissi, împărăteasa Austriei”, de Jean Des Cars.
Cât şi cum citesc românii. 12% nu cumpără deloc cărţi
Cel mai recent studiu privind obiceiurile de lectură ale românilor a fost realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), în urmă cu doi ani. Potrivit datelor acestei cercetări, peste o treime dintre cei 1.237 de respondenţi, cu vârste de 18 ani sau mai mult, au susţinut că au citit o carte în ultima lună; 23% au citit cartea în ultima săptămână, iar 12% în luna curentă. Unul din cinci români însă a citit o carte în urmă cu mai mult de un an, 2% citesc doar cărţi pentru şcoală sau facultate, iar 22% recunosc că nu citesc deloc.
Pe de altă parte, femeile domină vârfurile de tendinţe, astfel că ele sunt cele mai prezente atât în topul celor care nu citesc deloc cărţi (22,3% femei faţă de 21,9% bărbaţi), dar şi în cel al subiecţilor care au citit o carte în ultima săptămână (26% femei faţă de 19,5% bărbaţi).
Apetitul cititorilor români este mai mare atunci când vine vorba despre traduceri. Astfel, pentru aproape o treime dintre respondenţi (27%), ultima carte citită a fost un roman al unui autor străin. Alte tipuri de cărţi citite sunt: roman scris de un autor român (13%), cărţi religioase (10%), cărţi profesionale (10%), toate celelalte tipuri de cărţi menţionate adunând mai puţin de 4% din opţiuni.
În acest conteext, aproape 80% dintre respondenţi spun că nu au niciun scriitor român contemporan preferat. Mircea Cărtărescu, Gabriel Liiceanu, Dan Puric, Adrian Păunescu, Corneliu Vadim Tudor şi Mircea Dinescu obţin fiecare câte 1% dintre preferinţele participanţilor la studiu. De altfel, 8% dintre cititori nu şi-au amintit sau nu au fost în măsură să indice un scriitor român contemporan preferat.
Un sfert dintre respondenţi au mărturisit că achiziţionează cărţi mai rar decât o dată pe an. Alt sfert cumpără într-un an mai puţin de cinci cărţi, 22% cumpără într-un an peste 10 cărţi, iar 13% cumpără între 5 şi 10 cărţi pe an. 12% nu cumpără deloc cărţi.
scrisă