Treceți la conținutul principal

Aici se nasc marile cărți – Florin Lăzărescu

Continuăm seria de articole despre cum și unde creează scriitorii cu Florin Lăzărescu. Prozator ieșean, aflat în fruntea unei generații noi și active de oameni de cultură, el ne-a împărtășit câteva dintre tabieturile sale de scriitor. Bonus: sfaturi pentru aspiranți.


Scrisul e una dintre puţinele „meserii” în care calitatea şi cantitatea uneltelor de lucru folosite nu contează. Dacă, de exemplu, eşti un violonist excepţional, nu performezi fără o vioară de excepţie. Dacă eşti sculptor, ai nevoie de marmură şi dălţi de calitate. Dacă eşti regizor, nu faci nimic fără banii necesari pentru a plăti o întreagă echipă. Cam în orice artă, dincolo de talentul tău, ai nevoie de mijloace costisitoare, de condiţii speciale ca să te apuci şi să termini o treabă ca lumea.
biblioteca_lazarescu

Pentru scris n-ai nevoie decît de pix şi hîrtie, „unelte” pe care şi le permite absolut oricine. În consecinţă, nici spaţiul de lucru al scriitorului nu e unul care să solicite cine ştie ce condiţii. Poţi scrie pe genunchi, pe un colţ de masă, stînd pe burtă, într-o cameră banală, în tren, la cîmpie sau la munte. S-au scris cărţi extraordinare – şi istoria ne stă mărturie – şi în închisoare. De aceea cred că tabieturile scriitorului, aşa-zisele condiţii speciale pentru realizarea unei cărţi sînt mai degrabă nişte simple mofturi. Evident că fiecare scriitor le are, le dezvoltă şi le întreţine pe parcursul vieţii, însă ele nu sînt relevante pentru ceea ce scrii. În timp, mi-am creat şi eu cîteva – impresia că scriu mai bine la laptop, nevoia de a acoperi zgomotul de fond cu o muzică oarecare ce vine prin căşti, un pachet de ţigări plin şi un ibric de cafea alături –, dar, la o adică, m-aş descurca şi fără astea. Au fost destule momente cînd am scris cu pixul pe maculator în camere de cămin unde se dădea petrecere, în tramvai, la crîşmă, pe sub masă, pe genunchi, în pauza de la serviciu. Fără cafea, fără ţigări, fără muzică, fără laptop. Aş putea s-o fac oricînd din nou, după o scurtă perioadă de acomodare cu noul context.


Sfaturi pentru scriitorii aspiranţi: nu vă apucaţi de scris dacă credeţi că prin asta o să deveniţi faimoşi şi bogaţi. Fiţi conştienţi de – şi asumaţi-vă – specificul reuşitei în literatură: un război lung, lent, mut şi surd, cît o viaţă de om, în primul rînd cu tine însuţi. Nu scrieţi cu gîndul să impresionaţi pe cineva, ci în ideea că vă puteţi surprinde pe voi înşivă de ceea ce sînteţi în stare. Scrieţi despre cel mai frumos/urît/adevărat etc. lucru pe care îl cunoaşteţi în detaliu, în intimitatea lui. Nu căutaţi subiecte excepţionale, subiecte la modă, subiecte care „se vînd”. Încercaţi să scrieţi simplu şi firesc. Complicaţiile – de toate felurile – oricum apar pe parcurs, de la sine.
lazarescu_florin
Florin LĂZĂRESCU (n. 1974), prozator și scenarist ieșean. Absolvent al Facultății de Litere, Universitatea „Al.I. Cuza”, Iași (1998). A publicat romanele „Ce se știe despre ursul panda” (2003), „Trimisul nostru special (2005; tradus în franceză, germană, spaniolă, italiană, slovenă, maghiară și croată), volumul de povestiri „Lampa cu căciulă” (2009). Coautor, împreună cu Lucian Dan Teodorovici și Dan Lungu, al volumului de povestiri „Pas question de Dracula...” (Editions Non Lieu, Paris, 2007).
Cel mai recent roman al său se numește „Amorțire” (2013) iar în prezent pregătește, împreună cu Dan Lungu și Cristian Dan Teodorovici, Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT.

Scris de  
sursa

Postări populare de pe acest blog

Cum schimbă limba pe care o vorbeşti lucrurile pe care le vezi? Lingviştii văd lumea diferit

Dacă doi oameni s-ar uita la acelaşi obiect, ei vor vedea lucruri cu totul diferite. Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, familiarizarea unei persoane cu un obiect, în special, cu literele alfabetului, va influenţa trăsăturile pe care le observă. Studiind modurile diferite prin care oamenii percep un alfabet, cercetătorii au descoperit că expertiza ajută la sortarea caracteristicilor neînsemnate, lăsând novicii să privească literele ca fiind ceva mai complex. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Johns Hopkins au analizat răspunsurile a 50 de participanţi care au fost rugaţi să stabilească dacă perechile de litere arabe erau diferite sau identice. Participanţii au fost repartizaţi în grupuri a câte 50 de persoane, dintre care 25 erau experţi în arabă, iar alţi 25 nu cunoşteau limba. Cercetătorii au arătat participanţilor 2.000 de perechi de litere, măsurând viteza de răspuns ...

Man Booker prize 2015 longlist: let the 'posh bingo' begin

At midday on Wednesday, the opening list of runners and riders for Britain’s leading books prize is unleashed on the reading world. Who will it be? Who will it be? With less than 24 hours to go before the longlist is announced, we’re starting to wonder who’ll make up this year’s Man Booker dozen – even though offering predictions is, in this game of “posh bingo”, as Julian Barnes put it, a bit like filling in your card before the numbers have been called. In the second year that American authors have been eligible, one obvious contender is Hanya Yanagihara ’s epic tearjerker about love, friendship and the effects of childhood abuse: A Little Life is hot off presses in the UK and currently consuming readers on both sides of the Atlantic. Other US novels to look out for include Marilynne Robinson’s Lila, the third in her Gilead series, published to ecstatic reviews last November ; a strong debut from Atticus Lish exploring poverty and hard graft in an unforgiving post-cra...

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)