Treceți la conținutul principal

Universitatea „Ovidius“ găzduieşte un seminar al Asociaţiei Cercetătorilor de Lingvistică Franceză


Facultatea de Litere a Universității „Ovidius” din Constanța, prin Asociația Cercetătorilor de Lingvistică Franceză (ACLIF) organizează, în perioada 29 august – 3 septembrie (Campus A, Aleea Universității nr. 1), a XX-a ediție a Seminarului de didactică universitară, având ca temă „La polysémie dans tous ses états”.


Seminarul din acest an, ca și ediția din 2012, se încriu în cadrul proiectului internațional „Ressources et recherche en didactique universitaire”, patronat și finanțat de către Agenția Universitară a Francofoniei (AUF), prin Biroul Europe Centrale et Orientale. Seminarul este organizat și cu susținerea financiară a Institutului Cultural Francez din București.

Proiectul își propune să favorizeze transferul de informație științifică și de experiență didactică între cadre didactice – cercetători de prestigiu de la universități franceze către cadrele didactice de la universități din România, Albania și Macedonia. Intervenenții din acest an vor fi: Catherine Fuchs (CNRS/ENS), Marcel Vuillaume (Université de Nice „Sophia Antipolis”), Carl Vetters (Université du «Littoral Côte d’Opale») și Patrick Caudal (CNRS & Université Paris-Diderot).

Formula de desfășurare a seminarului adoptată încă de la început favorizează integrarea cadrelor didactice tinere în atmosfera de rigoare a cercetării universitare, încurajând atât emulația științifică, cât și spiritul critic. Prezentarea proiectelor de cercetare lingvistică și literară se va concretiza în realizarea unor articole publicabile în seria „Recherches ACLIF”, revistă anuală cu comitet de lectură internațional compus din experți cercetători din Franța.

Ediția din acest an are o semnificație particulară prin aniversarea a 20 de ani de la fondarea activității, singurul eveniment academic de acest gen din Europa. Cu această ocazie va fi comemorată și personalitatea celei care a fost Teodora Cristea, reprezentantă de seamă a lingvisticii românești, care a condus formarea a zeci de generații de studenți și doctoranzi și care a contribuit cu dăruire profesională și umană remarcabile la formarea Catedrei de limbi romanice de la Facultatea de Litere din Constanța. În acest cadru va fi lansat și un volum de scrieri postume, care conține articole și rezultate ale cercetării aparținând Teodorei Cristea, volum îngrijit de conf.dr. Janeta Drăghicescu, fidelă colaboratoare, și de conf.dr. Florica Hrubaru, președintă ACLIF și animatoarea seminarului încă de la înființare.

Programul seminarului cuprinde și un spectacol inedit susținut de cercetătorul în lingvistică Patrick Caudal, care desfășoară și activitate de povestitor profesionist și de cercetător etnograf.

Francofonii constănțeni sunt invitați la o seară de „Contes bretons et celtiques”, care va avea loc în Aula Magna a Universității „Ovidius” din Constanța, în ziua de luni, 2 septembrie, de la ora 17.30.

Programul manifestării: https://www.facebook.com/events/101834146687414/

Spectacol Patrick Caudal: https://www.facebook.com/events/602318969809535/

sursa: Observator de Constanta

Postări populare de pe acest blog

Cum schimbă limba pe care o vorbeşti lucrurile pe care le vezi? Lingviştii văd lumea diferit

Dacă doi oameni s-ar uita la acelaşi obiect, ei vor vedea lucruri cu totul diferite. Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, familiarizarea unei persoane cu un obiect, în special, cu literele alfabetului, va influenţa trăsăturile pe care le observă. Studiind modurile diferite prin care oamenii percep un alfabet, cercetătorii au descoperit că expertiza ajută la sortarea caracteristicilor neînsemnate, lăsând novicii să privească literele ca fiind ceva mai complex. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Johns Hopkins au analizat răspunsurile a 50 de participanţi care au fost rugaţi să stabilească dacă perechile de litere arabe erau diferite sau identice. Participanţii au fost repartizaţi în grupuri a câte 50 de persoane, dintre care 25 erau experţi în arabă, iar alţi 25 nu cunoşteau limba. Cercetătorii au arătat participanţilor 2.000 de perechi de litere, măsurând viteza de răspuns ...

Man Booker prize 2015 longlist: let the 'posh bingo' begin

At midday on Wednesday, the opening list of runners and riders for Britain’s leading books prize is unleashed on the reading world. Who will it be? Who will it be? With less than 24 hours to go before the longlist is announced, we’re starting to wonder who’ll make up this year’s Man Booker dozen – even though offering predictions is, in this game of “posh bingo”, as Julian Barnes put it, a bit like filling in your card before the numbers have been called. In the second year that American authors have been eligible, one obvious contender is Hanya Yanagihara ’s epic tearjerker about love, friendship and the effects of childhood abuse: A Little Life is hot off presses in the UK and currently consuming readers on both sides of the Atlantic. Other US novels to look out for include Marilynne Robinson’s Lila, the third in her Gilead series, published to ecstatic reviews last November ; a strong debut from Atticus Lish exploring poverty and hard graft in an unforgiving post-cra...

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)