Un copil de clasa a V-a, înzestrat cu talent şi ambiţie, a reuşit să
câştige aprecierea celor mai mari muzicieni ai lumii. La cei 11 ani ai
săi, Călin Calfa, elev al Colegiului de Arte „Octav Băncilă“ din Iaşi, a
fost invitat să-şi demonstreze virtuozitatea pe una dintre cele mai
cunoscute scene ale lumii, cea a Filarmonicii din Viena. Nu mulţi
pianişti, mai ales la o vârstă atât de fragedă, se pot lăuda cu onoarea
de a cânta pe scena pe care mari muzicieni ai tuturor timpurilor au
cucerit inimile melomanilor.
Organizatorii nu asigură transportul sau cazarea la Viena pe perioada concertului, toate cheltuielile aferente urmând a fi suportate de familie. E vorba de aproximativ 3.000 de euro, bani pe care părinţii săi nu îi pot acoperi din buzunarul propriu.
„Invitaţia aceasta este onorantă, dar şi apăsătoare din punct de vedere financiar, pentru că 3.000 de euro sunt foarte mulţi bani. Noi sperăm din toată inima că vom găsi persoane care să ne ajute financiar, dar există riscul să nu găsim aceşti oameni care să înţeleagă să sprijine un astfel de copil. În cazul în care nu vom găsi aceşti oameni, nu vom mai da curs acestei invitaţii“, a spus Genina Albu, mama lui Călin.
Pe scena Filarmonicii din Viena, Călin ar urma să interpreteze Concertul „Rondo“ de Mozart, alături de Filarmonica din Baden. Invitaţia a fost înaintată copilului de către Chung Lee, profesor de pian la Graz şi Tokyo, care l-a remarcat pe Călin Calfa încă din 2011, la un concurs de interpretare a unui clasic vienez la care elevul a obţinut locul I.
„Mai merg la masterclass-uri la Viena şi este o onoare pentru mine să fiu invitat pe scena Filarmonicii de acolo. E o mare realizare pentru mine, la 11 ani, şi sper să reuşesc să ajung acolo“, a spus Călin.
PIANUL, UN ŢEL ÎN VIAŢĂ
Povestea de iubire dintre pian şi Călin a început pe când băiatul avea cinci ani şi jumătate.
„Am văzut un concert la Filarmonică, mi-a plăcut foarte mult cum sună pianul şi am vrut să încerc şi eu. Iniţial a fost doar un hobby, dar după aceea am descoperit că îmi place foarte mult şi am vrut să merg mai departe“, a povestit elevul.În 2008, a fost admis cu nota 10 la Colegiul de Artă „Octav Băncilă“ din Iaşi, iar dintr-o simplă pasiune, pianul a devenit pentru tânăr un ţel în viaţă. Au urmat concursurile şi deplasările în străinătate, la masterclass-uri sau competiţii. Deşi se află la început de carieră, lista realizărilor în muzică este foarte vastă pentru Călin. Printre cele mai importante premii se numără un trofeu obţinut, pe când se afla în clasa a II-a, la un concurs internaţional de pian desfăşurat în Nisa, Franţa. Recent, el a obţinut locul I la olimpiada zonală la pian.
În ciuda programului încărcat, cu repetiţii zilnice şi deplasări la masterclass-uri din străinătate, băiatul spune că mai găseşte timp şi pentru activităţi specifice altor copii de vârsta sa. „Mă mai întâlnesc şi cu prietenii câteodată, mai mult prin weekend, când am terminat toate temele, mi-am făcut lecţiile“, spune copilul.
Călin Calfa se trage dintr-o familie de intelectuali, tatăl său fiind violonist la Filarmonica din Iaşi, iar mama profesoară de limbă germană. Acasă are o pianină pe care o foloseşte zilnic, în timp ce la şcoală munceşte la un pian vechi de aproape un secol.
„Sigur că există întotdeauna loc de mai bine, noi lucrăm pe un pian Bluthner care cred că are cel puţin 70 de ani şi nu a fost păstrat în cele mai bune condiţii. Un instrument de o asemenea vechime se deteriorează în timp şi este clar nevoie de ceva mult mai bun. Mai ales pentru copiii care fac performanţă“, a spus Roxana Ota, profesoara de pian a lui Călin, soră a cunoscutului pianist român Bogdan Ota.
TALENT, FĂRĂ BANI
Dorinţa de progres a elevului Călin nu este îndeajuns pentru ca acesta să ajungă un mare pianist, după cum mărturiseşte chiar el. E nevoie de participări la concursuri şi festivaluri internaţionale de muzică, acolo unde talentul lui Călin să poată fi remarcat de mai-marii muzicii internaţionale. Toate aceste lucruri nu se pot realiza decât cu o importantă contribuţie financiară, iar familia lui Călin Calfa nu are venituri îndeajuns de mari pentru a putea susţine talentul copilului lor.
În perioada următoare, Călin ar fi trebuit să participe şi la un concurs de pian în Franţa, însă nu va putea merge tot din cauza lipsei banilor. „O participare la un concurs internaţional se ridică undeva la 2.000-2.500 de euro, care acoperă cheltuielile cu transportul, cazarea, închirierea pianului pentru repetiţii“, mai spune mama copilului.
Un talent cum este cel al lui Călin Calfa nu este foarte atractiv nici pentru oamenii de afaceri cu bani, puţini fiind cei care în trecut au fost de acord să-l ajute pe talentatul pianist. Cât despre contribuţia statului român, aceasta este aproape infimă. Elevul Călin Calfa, multiplu premiat la concursurile de pian şi invitat la 11 ani pentru a cânta pe scena Filarmonicii din Viena, primeşte suma de 28 de lei pe lună cu titlu de bursă de merit. Din toamna anului trecut, însă, nici măcar această sumă nu a mai fost acordată de stat din cauza lipsei de fonduri.
Mai merg la masterclass-uri la Viena şi este o onoare pentru mine să fiu invitat pe scena Filarmonicii de acolo.
Călin Calfa, pianist
O participare la un concurs internaţional ajunge la 2.500 de euro, care acoperă cheltuielile cu transportul, cazarea, închirierea pianului.
Geanina Albu, mama pianistului
FOTO VIDEO „Micul Mozart” de la
Iaşi. Invitat să cânte pe scena Filarmonicii din Viena la 11 ani, nu
poate merge din cauza lipsei banilor. Statul îl „ajută” cu 28 de lei
sursa De adevarul.ro