Treceți la conținutul principal

Strada Lipscani a strîns mii de iubitori de carte, de Ziua Internaţională a Cărţii

Strada Lipscani din centrul vechi al Bucureştiului a fost invadată marţi seara de mii de iubitori de carte, de toate vârstele, veniţi la evenimentul organizat de editura Litera şi ziarul Ring, cu ocazia Zilei Mondiale a Cărţii, "Noaptea cărţilor deschise".

Deschiderea manifestării a fost făcută de primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, care a tăiat panglica inaugurală a târgului de carte şi a promis că va sprijini în continuare astfel de manifestări. 

"Ne bucurăm că acest eveniment a avut un asemenea succes. Este o premieră naţională şi vom sprijini în continuare acest tip de acţiuni", a declarat pentru AGERPRES edilul. 

În zona BNR a străzii Lipscani au fost expuse 4.500 de cărţi care au fost oferite, gratuit, celor prezenţi. 

"Am aflat de această acţiune de pe internet şi îmi place foarte mult să particip la asemenea evenimente. Nu m-am aşteptat să fie aşa aglomerat. Aş vrea să fie mai bine organizat, pentru că altfel, în asemenea aglomeraţie, nu poţi să te bucuri. Am luat două cărţi pe care le-am apucat, nu am putut să aleg. Am reuşit să iau aceste cărţi pentru că am fost printre primii", a spus o studentă de 22 ani. 

Un cititor de 72 ani a criticat faptul că toate cărţile expuse au fost aşezate pe jos. 

"Cine iubeşte cărţile nu le aruncă pe jos. Le-au călcat în picioare, ca vandalii. Am citit ziarul şi am aflat de acest eveniment. Eu iau cărţi, foarte multe ieftine, dintr-un loc ştiut, cu un leu bucata", a adăugat el. 

Reprezentanţii editurii Litera au afirmat că se aşteptau la un asemenea interes din partea oamenilor, mai ales că studiile arată că românii sunt "la coada Europei" în privinţa achiziţiei de cărţi. ''Fiecare român cheltuie sub 5 euro/ an, pentru cărţi'', au arătat ei. 

Ziua Mondială a Cărţii, 23 aprilie, reprezintă o dată simbolică pentru literatura universală: în această zi, în anul 1616, au murit Cervantes şi Shakespeare. La aceeaşi dată, dar în alţi ani, s-au născut ori au murit scriitori celebri precum Maurice Druon, Vladimir Nabokov sau Josep Pla. 

Pornind de la aceste considerente, în anul 1995, Congresul General UNESCO a declarat 23 aprilie Zi Mondială a Cărţii, pentru a le aduce astfel un tribut tuturor scriitorilor şi, în acelaşi timp, pentru a-i încuraja pe toţi cititorii, dar în special pe tineri, să (re)descopere plăcerea lecturii.

Postări populare de pe acest blog

Cum schimbă limba pe care o vorbeşti lucrurile pe care le vezi? Lingviştii văd lumea diferit

Dacă doi oameni s-ar uita la acelaşi obiect, ei vor vedea lucruri cu totul diferite. Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, familiarizarea unei persoane cu un obiect, în special, cu literele alfabetului, va influenţa trăsăturile pe care le observă. Studiind modurile diferite prin care oamenii percep un alfabet, cercetătorii au descoperit că expertiza ajută la sortarea caracteristicilor neînsemnate, lăsând novicii să privească literele ca fiind ceva mai complex. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Johns Hopkins au analizat răspunsurile a 50 de participanţi care au fost rugaţi să stabilească dacă perechile de litere arabe erau diferite sau identice. Participanţii au fost repartizaţi în grupuri a câte 50 de persoane, dintre care 25 erau experţi în arabă, iar alţi 25 nu cunoşteau limba. Cercetătorii au arătat participanţilor 2.000 de perechi de litere, măsurând viteza de răspuns ...

Man Booker prize 2015 longlist: let the 'posh bingo' begin

At midday on Wednesday, the opening list of runners and riders for Britain’s leading books prize is unleashed on the reading world. Who will it be? Who will it be? With less than 24 hours to go before the longlist is announced, we’re starting to wonder who’ll make up this year’s Man Booker dozen – even though offering predictions is, in this game of “posh bingo”, as Julian Barnes put it, a bit like filling in your card before the numbers have been called. In the second year that American authors have been eligible, one obvious contender is Hanya Yanagihara ’s epic tearjerker about love, friendship and the effects of childhood abuse: A Little Life is hot off presses in the UK and currently consuming readers on both sides of the Atlantic. Other US novels to look out for include Marilynne Robinson’s Lila, the third in her Gilead series, published to ecstatic reviews last November ; a strong debut from Atticus Lish exploring poverty and hard graft in an unforgiving post-cra...

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)