Treceți la conținutul principal

Misterul Nocebo (cartea)

Credinţele ne pot vindeca, dar poluarea mediatică ne poate îmbolnăvi - acesta este efectul nocebo, în viziunea lui Patrick Lemoine.

Prezenţa continuă a catastrofelor în viaţa cotidiană, ba chiar a catastrofizărilor, creşte nivelul de stres. Un fapt simplu, banal, de al cărui adevăr suntem convinşi toţi. Şi totuşi, mulţi dintre noi nu se opresc din a privi dezastrele acestei lumi: faimoasele ştiri de la ora cinci, cu suita lor de crime, violuri şi violenţă aleatorie; articolele serioase despre căderea pieţei economice, prelungirea crizei, lipsa locurilor de muncă; infestarea laptelui, a cărnii şi pericolul alimentar de peste tot; nu în ultimul rînd, articolele despre ce şi cum e nociv pentru sănătate, despre aspirina mortală şi paracetamolul hepato-ucigaş, despre sistemul de sănătate supraîncărcat şi dramele din spitale...şi tot aşa, enorm de multe aspecte negative pe care nu le-aş putea rezuma într-un paragraf.

Ideea lui Patrick Lemoine este că efectul nocebo, adică efectul informaţiei negative, este o urmare a intoxicării cu veşti alarmante venite din toate sursele. Chiar şi recomandările constante de a fi fericiţi, performanţi, de a ne ridica la un nivel oarecare de bunăstare creează o presiune ale cărei afecte nu se văd doar la nivel psihologic şi relaţional. Efectul nocebo se manifestă şi somatic. Poate că surmenarea, oboseala cronică, ulcerul, bolile cardiovasculare nu sunt 100% rezultatul dietei sau suprasolicitării. Poate că stilul de viaţă nu se referă doar la mîncare şi sport, ci include şi un fel de igienă mentală despre care nu se vorbeşte prea mult.

Ipotezele autorului sunt, poate, puţin absurde pentru o societate avidă de informaţie, indiferent de calitatea şi utilitatea acelei informaţii. A sta mereu conectat la fluxul informaţional nu înseamnă nimic fără o raţiune de a fi acolo şi fără un scop. A mări cantitatea de informaţie nu produce neapărat schimbări benefice. Pe scurt, uneori ignorance is bliss.

La fel de aplicată ca Misterul placebo, cu exemple concrete şi analize, cartea lui Lemoine ridică semne de întrebare cu privire la viitorul erei informaţiei. Nu ştiu dacă este un instrument de schimbare, adică dacă ar convinge pe cineva care urmăreşte ştirile şi dezbaterile aprinse despre...nimic să se oprească din dependenţă. Considerăm că sunt inofensive, un televizor, un facebook, o listă de prieteni virtuali pe care îi urmărim cu aviditate. Cine crede altfel este un înapoiat sau prea influenţat de teoria conspiraţiei. Şi totuşi. Studiile arată că expunerea la stimuli negativi care nu poate fi controlată are efecte bizare, cel puţin asupra şobolanilor.

De asemenea, după modelul predicţiilor care se autoîmplinesc, s-a constatat că avertismentele medicale, anunţurile cu privire la riscuri, epidemii sau boli grave produc o înrăutăţire a stării de sănătate a publicului. Spune-i unui om că starea lui se poate agrava dacă face tratamentul X şi e posibil ca starea lui să se agraveze cu adevărat. Sugestiile negative induc aşteptări anxioase şi, într-un final, chiar îndeplinirea sugestiilor.

Uneori însă aşteptările negative pot avea efect de protecţie, dacă persoana se pregăteşte pentru ce e mai rău, impactul negativ al evenimentului nu va fi la fel de mare ca în cazul în care persoana nu se aşteaptă deloc la consecinţe negative.

Totuşi, aşteptările negative, presiunea de a performa, toxicitatea media, lipsa unui spaţiu liber de informaţie şi poluare adaugă vieţii cotidiene stres, oboseală, cu efecte observabile. Misterul nocebo oferă informaţii relevante, bazate pe studii sau pe experienţa clinică a autorului, referitoare la acest efect deloc de neglijat.

Titlu: Misterul nocebo
Autor:
Editura:
Anul aparitiei: 2013
Traducere:
Numar pagini: 336
ISBN: 978-606-587-060-4

Scris de  
sursa: bookblog.ro

Postări populare de pe acest blog

Cum schimbă limba pe care o vorbeşti lucrurile pe care le vezi? Lingviştii văd lumea diferit

Dacă doi oameni s-ar uita la acelaşi obiect, ei vor vedea lucruri cu totul diferite. Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, familiarizarea unei persoane cu un obiect, în special, cu literele alfabetului, va influenţa trăsăturile pe care le observă. Studiind modurile diferite prin care oamenii percep un alfabet, cercetătorii au descoperit că expertiza ajută la sortarea caracteristicilor neînsemnate, lăsând novicii să privească literele ca fiind ceva mai complex. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Johns Hopkins au analizat răspunsurile a 50 de participanţi care au fost rugaţi să stabilească dacă perechile de litere arabe erau diferite sau identice. Participanţii au fost repartizaţi în grupuri a câte 50 de persoane, dintre care 25 erau experţi în arabă, iar alţi 25 nu cunoşteau limba. Cercetătorii au arătat participanţilor 2.000 de perechi de litere, măsurând viteza de răspuns ...

Man Booker prize 2015 longlist: let the 'posh bingo' begin

At midday on Wednesday, the opening list of runners and riders for Britain’s leading books prize is unleashed on the reading world. Who will it be? Who will it be? With less than 24 hours to go before the longlist is announced, we’re starting to wonder who’ll make up this year’s Man Booker dozen – even though offering predictions is, in this game of “posh bingo”, as Julian Barnes put it, a bit like filling in your card before the numbers have been called. In the second year that American authors have been eligible, one obvious contender is Hanya Yanagihara ’s epic tearjerker about love, friendship and the effects of childhood abuse: A Little Life is hot off presses in the UK and currently consuming readers on both sides of the Atlantic. Other US novels to look out for include Marilynne Robinson’s Lila, the third in her Gilead series, published to ecstatic reviews last November ; a strong debut from Atticus Lish exploring poverty and hard graft in an unforgiving post-cra...

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)