Treceți la conținutul principal

Bursa in Austria pentru scriitori. Se ofera cazare la Cerrini-Schlossl


Bursa in Austria pentru scriitori. Se ofera cazare la Cerrini-SchlosslOamenii de litere din Timişoara se pot înscrie în cursa pentru câştigarea bursei anuale de „Scriitor al oraşului Graz”. Aceasta presupune oferirea gratuită a unui apartament în Cerrini-Schlossl, Schlossberg, începând cu luna septembrie până în august anul viitor şi o indemnizaţie lunară de 1.100 de euro.


„Intenţia este de a promova scriitori care demonstrează abilităţi inovatoare în tratarea subiectelor, calităţi în estetică şi termeni lingvistici, autenticitate şi independenţă artistică. Rezidenţa la Graz e menită să contribuie la schimburile culturale şi interacţiunea cu scena literară locală. Deţinătorii bursei acceptă în mod expres să stea cel puţin 8 luni la Graz în perioada respectivă”, anunţă reprezentanţii Primăriei Timişoara.

Scriitorii care au câştigat deja în trecut bursa „Scriitori ai oraşului Graz” nu pot participa şi anul acesta. Nu există nicio restricţie regională pentru solicitanţi.

Printre altele, se cer cunoştinţe de bază de limba germană, cel puţin o publicaţie literară autonomă (nu publicare privată), cinci texte publicate în reviste sau antologii, două transmisii pe posturi de radio sau o piesă de teatru jucată la un teatru sau publicată, disponibilitatea de a coopera pentru un dialog având în prim-plan literatura şi mediul urban local, disponibilitate de a participa la sesiuni de lectură, prelegeri în şcoli, discuţii etc. organizate de Primăria oraşului Graz – Departamentul pentru Cultură sau Kulturvermittlung Steiermark, pentru a intra în legătură cu publicul şi scena culturală din Graz, şi o propunere de proiect specific care să fie realizat pe perioada şederii în Austria.

Pentru înscriere trebuie trimise mai multe documente, în şase copii: o declaraţie privind scopul solicitării bursei (informală), un CV, lista publicaţiilor, două publicaţii diferite (plus traducerile, dacă publicaţiile nu sunt în limba germană), texte tipărite (5-10 pagini, proză sau dramaturgie; sau cinci poeme în limba originală cu traduceri în germană, doar paginile imprimate, nu este necesară trimiterea de cărţi), conceptul pentru proiectul propus (aprox. două pagini format A4) şi descrierea acestui proiect care ar urma să fie realizat pe perioada şederii la Graz.

Termenul limită pentru înscrieri este 31 martie 2013 (data poştei). Cererile trebuie trimise la: Kulturamt der Stadt Graz, City of Graz – Cultural Office, Stigergasse 2/II. Stock (Mariahilfer Platz), 8020 Graz, Austria.

Bursa „Scriitor al oraşului Graz” se va desfăşura în perioada septembrie 2013 – august 2014.

Informaţii suplimentare puteţi obţine la telefon +43 /316872-4901 (Kulturamt der Stadt Graz) sau prin email – kulturamt@stadt.graz.at.

Scris de A. Strugariu  
sursa

Postări populare de pe acest blog

Cum schimbă limba pe care o vorbeşti lucrurile pe care le vezi? Lingviştii văd lumea diferit

Dacă doi oameni s-ar uita la acelaşi obiect, ei vor vedea lucruri cu totul diferite. Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, familiarizarea unei persoane cu un obiect, în special, cu literele alfabetului, va influenţa trăsăturile pe care le observă. Studiind modurile diferite prin care oamenii percep un alfabet, cercetătorii au descoperit că expertiza ajută la sortarea caracteristicilor neînsemnate, lăsând novicii să privească literele ca fiind ceva mai complex. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Johns Hopkins au analizat răspunsurile a 50 de participanţi care au fost rugaţi să stabilească dacă perechile de litere arabe erau diferite sau identice. Participanţii au fost repartizaţi în grupuri a câte 50 de persoane, dintre care 25 erau experţi în arabă, iar alţi 25 nu cunoşteau limba. Cercetătorii au arătat participanţilor 2.000 de perechi de litere, măsurând viteza de răspuns ...

Man Booker prize 2015 longlist: let the 'posh bingo' begin

At midday on Wednesday, the opening list of runners and riders for Britain’s leading books prize is unleashed on the reading world. Who will it be? Who will it be? With less than 24 hours to go before the longlist is announced, we’re starting to wonder who’ll make up this year’s Man Booker dozen – even though offering predictions is, in this game of “posh bingo”, as Julian Barnes put it, a bit like filling in your card before the numbers have been called. In the second year that American authors have been eligible, one obvious contender is Hanya Yanagihara ’s epic tearjerker about love, friendship and the effects of childhood abuse: A Little Life is hot off presses in the UK and currently consuming readers on both sides of the Atlantic. Other US novels to look out for include Marilynne Robinson’s Lila, the third in her Gilead series, published to ecstatic reviews last November ; a strong debut from Atticus Lish exploring poverty and hard graft in an unforgiving post-cra...

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)