Treceți la conținutul principal

A murit Stephane Hessel, autorul celebrului manifest "Indignati-va!".

Francezul Stephane Hessel, autorul best-seller-ului "Indignati-va!", vandut in milioane de exemplare si care a inspirat in ultimii ani mai multe miscari de protest in intreaga lume, a murit in noaptea de marti spre miercuri la varsta de 95 de ani, scrie AFP.

Fost luptator in rezistenta sub ocupatia germana si diplomat cu o cariera atipica, acest om de stanga si european convins era cunoscut pentru pozitiile angajante pe care si le asuma.

Pensionar din 1983, Stephane Hessel si-a continuat lupta impotriva nedreptatii prin publicarea de manifeste si apeluri, incepand cu celebrul "Indignati-va!" din octombrie 2010.

Aceasta lucrare de 32 de pagini, care cerea o "insurectie pasnica", a fost vandut in aproximativ 4,5 milioane de exemplare in 35 de tari. In occident, termenul de "indignat" a fost preluat de manifestantii din Franta, Spania, Grecia, ajungand pana in New York, unde a inspirat miscarea "Occupy Wall Street".

In martie 2012, Stephane Hessel se declara "uimit" de acest succes, adaugand: "Acest lucru se explica printr-un moment istoric. Societatile sunt pierdute, se intreaba cum sa faca sa iasa din aceasta situatie si cauta un sens aventurii umane".

In 2011, a publicat "Fiti angajati!", o carte de interviuri, dar si un apel impotriva armei atomice in "Cereti! O dezarmare nucleara totala!". Iar anul trecut, a publicat in Franta "Sa declaram Pacea! Pentru un progres al spiritului", reluand discutii purtate cu dalai lama.

Nascut in 20 octombrie 1917 la Berlin, ajunge in Franta la 7 ani. Stephane Hessel este fiului lui Franz si Helen Hessel, nascuta Grund, care vor inspira, alaturi de scriitorul Henri-Pierre Roche, trioul "Jules et Jim" ecranizat de Francois Truffaut.

Naturalizat in 1937, intra la scoala de elita Normale Sup in 1939. Stephane Hessel, care vorbea germana, franceza si engleza, reprezenta incarnarea intelectualului european.

Mobilizat in 1939 si luat prizonier, evadeaza si se alatura generalului De Gaulle la Londra. Trimis in Franta in 1944, este arestat si deportat la Buchenwald. Dupa o noua evadare, reuseste sa se alature trupelor americane pentru a ajunge la Paris in 1945.

Dupa razboi, se alatura secretariatului general al ONU, unde participa in calitate de secretar la redactarea Declaratiei universale a drepturilor omului si incepe o cariera de diplomat care il duce pana in Vietnam si in Algeria.

Este declarat ambasador al Frantei de Francois Mitterrand in 1981 si militeaza pentru drepturile imigrantilor fara acte si pentru palestinieni, ceea ce ii atrage vii critici din partea asociatiilor evreiesti.

de R.M.     sursa: HotNews.ro

Postări populare de pe acest blog

Cum schimbă limba pe care o vorbeşti lucrurile pe care le vezi? Lingviştii văd lumea diferit

Dacă doi oameni s-ar uita la acelaşi obiect, ei vor vedea lucruri cu totul diferite. Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, familiarizarea unei persoane cu un obiect, în special, cu literele alfabetului, va influenţa trăsăturile pe care le observă. Studiind modurile diferite prin care oamenii percep un alfabet, cercetătorii au descoperit că expertiza ajută la sortarea caracteristicilor neînsemnate, lăsând novicii să privească literele ca fiind ceva mai complex. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Johns Hopkins au analizat răspunsurile a 50 de participanţi care au fost rugaţi să stabilească dacă perechile de litere arabe erau diferite sau identice. Participanţii au fost repartizaţi în grupuri a câte 50 de persoane, dintre care 25 erau experţi în arabă, iar alţi 25 nu cunoşteau limba. Cercetătorii au arătat participanţilor 2.000 de perechi de litere, măsurând viteza de răspuns ...

Man Booker prize 2015 longlist: let the 'posh bingo' begin

At midday on Wednesday, the opening list of runners and riders for Britain’s leading books prize is unleashed on the reading world. Who will it be? Who will it be? With less than 24 hours to go before the longlist is announced, we’re starting to wonder who’ll make up this year’s Man Booker dozen – even though offering predictions is, in this game of “posh bingo”, as Julian Barnes put it, a bit like filling in your card before the numbers have been called. In the second year that American authors have been eligible, one obvious contender is Hanya Yanagihara ’s epic tearjerker about love, friendship and the effects of childhood abuse: A Little Life is hot off presses in the UK and currently consuming readers on both sides of the Atlantic. Other US novels to look out for include Marilynne Robinson’s Lila, the third in her Gilead series, published to ecstatic reviews last November ; a strong debut from Atticus Lish exploring poverty and hard graft in an unforgiving post-cra...

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)