Treceți la conținutul principal

Documente ţinute la secret de Anglia despre Agatha Christie

Cunoscuta scriitoare britanică de romane poliţiste Agatha Christie nu a putut să obţină în anii '50 echivalentul titlului de Cavaler destinat femeilor pentru că oficialii din Regatul Unit de la acea vreme nu considerau că povestirile sale sunt destul de interesante, potrivit unor documente guvernamentale făcute publice recent şi citate de cei de la Daily Mail.

Creatoarea unor personaje precum Hercule Poirot sau Domnişoara Marple era considerată "o persoană fără pretenţii de intelectual" şi oficialii britanici spuneau că oferirea gradului de Comandor în Ordinul Imperiului Britanic ar fi este suficientă.

Aceştia nu i-au oferit nici actorului Alex Guinness titlul de Cavaler, pentru că luarea unei astfel de decizii a fost considerată a fi "prematură" şi au amânat oferirea unui alt onor scritoarei Iris Murdoch, "până în momentul în care va scrie ceva de mai bună calitate".

Comentariile de mai sus sunt parte a unor documente obţinute de jurnalişti sub legea accesului liber la informaţii.

Agatha Christie a scris 66 de romane poliţiste şi este considerată a fi cel mai bine vândut scriitor al Marii Britanii. Ea a primit titlul echivalent celui de Cavaler, care a fost oferit de regalitate femeilor abia în anul 1971, cu cinci ani înainte de moartea sa.

"Deşi un nou onor ar fi cu siguranţă popular, credem că lucrările doamanei Christie nu justifică mai mult de un grad de Comandor în Ordinul Imperiului Britanic", se mai scria în documentele respective.

"Nu mă pot gândi la niciun alt autor din secolul 20 care să fi oferit mai multă plăcere atât de multor oameni", a declarat nepotul scriitoarei, Mathew Prichard.

Alec Guinness, care realizase deja la acea vreme filme de succes precum "Great Expectations", "Kind Hearts And Coronets" şi "The Lavender Hill Mob" nu a obţinut titlul de Cavaler pentru că oferirea unui astfel de onor era considerată a fi "prematură".

"Oferitea unui titlu de Cavaler lui Alec Guinness ar fi prematură şi cu siguranţă nu merită un astfel de onor în momentul de faţă", se scria într-un document din anul 1954 al oficialilor britanici.

Actorul a primit gradul de Comandor în Ordinul Imperiului Britanic în anul 1955. Patru ani mai târziu, i s-a acordat, în cele din urmă, şi titlul de Cavaler.

Este posibil ca hotărârea să fi fost luată după ce acesta a câştigat premiul Oscar pentru rolul său din filmul "The Bridge On The River Kwai", care a apărut pe marile ecrane în anul 1957.

Scriitoarea Iris Murdoch era "prea tânără" pentru a primi o distincţie din partea Coroanei britanice

Se pare că şi scriitoarea Iris Murdoch a fost trecută cu vederea în anul 1959 la acordarea onorului echivalent titlului de Cavaler destinat femeilor, în ciuda faptului că publicase deja romane de succes precum "The Bell", "The Sandcastle" şi "Under The Net".

"Este foarte tânără şi ar trebui să aştepte, după părerea mea, poate până când scrie ceva de mai bună calitate", scria un oficial britanic de la acea vreme. Murdoch avea pe atunci vârsta de 40 de ani.

Scriitoarea a primit gradul de Comandor al Ordinului Imperiului Britanic abia în anul 1976 şi a trebuit să aştepte până în anul 1987 pentru a putea obţine titlul oferit de Coroana britanică şi scriitoarei Agatha Christie.

Autor: Historia.ro

Postări populare de pe acest blog

Cum schimbă limba pe care o vorbeşti lucrurile pe care le vezi? Lingviştii văd lumea diferit

Dacă doi oameni s-ar uita la acelaşi obiect, ei vor vedea lucruri cu totul diferite. Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, familiarizarea unei persoane cu un obiect, în special, cu literele alfabetului, va influenţa trăsăturile pe care le observă. Studiind modurile diferite prin care oamenii percep un alfabet, cercetătorii au descoperit că expertiza ajută la sortarea caracteristicilor neînsemnate, lăsând novicii să privească literele ca fiind ceva mai complex. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Johns Hopkins au analizat răspunsurile a 50 de participanţi care au fost rugaţi să stabilească dacă perechile de litere arabe erau diferite sau identice. Participanţii au fost repartizaţi în grupuri a câte 50 de persoane, dintre care 25 erau experţi în arabă, iar alţi 25 nu cunoşteau limba. Cercetătorii au arătat participanţilor 2.000 de perechi de litere, măsurând viteza de răspuns ...

Man Booker prize 2015 longlist: let the 'posh bingo' begin

At midday on Wednesday, the opening list of runners and riders for Britain’s leading books prize is unleashed on the reading world. Who will it be? Who will it be? With less than 24 hours to go before the longlist is announced, we’re starting to wonder who’ll make up this year’s Man Booker dozen – even though offering predictions is, in this game of “posh bingo”, as Julian Barnes put it, a bit like filling in your card before the numbers have been called. In the second year that American authors have been eligible, one obvious contender is Hanya Yanagihara ’s epic tearjerker about love, friendship and the effects of childhood abuse: A Little Life is hot off presses in the UK and currently consuming readers on both sides of the Atlantic. Other US novels to look out for include Marilynne Robinson’s Lila, the third in her Gilead series, published to ecstatic reviews last November ; a strong debut from Atticus Lish exploring poverty and hard graft in an unforgiving post-cra...

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)