Treceți la conținutul principal

Cartea “extraterestră” pe care n-o poate citi nimeni

Există undeva în lume, și anume în subsolurile Universității Yale, o ciudățenie livrescă. O carte străină tuturor oamenilor ce a călătorit din mână în mână, de la învățați la alți învățați, din secolul XV până astăzi. Un tom din care nimeni nu a reușit să descifreze nici măcar un cuvânt.

manuscris Voynich

Acesta este un volum de prin anii 1400 pe care se fac studii și cercetări de secole.
Tot ceea ce oamenii de știință au reușit să facă a fost să dateze manuscrisul, să ne spună că a fost învelit într-o piele de animal și, o chestiune și mai stranie, că a fost actualizat de-a lungul anilor, adăugându-i-se pagini noi.

manuscris Voynich2

Numai că nimeni din ziua de astăzi nu a reușit însă să dezlege ceva, cât de puțin, legat de limbaj. Se pusese la un moment dat întrebarea dacă nu cumva e vorba de vreo glumă proastă și foarte elaborată. Cartea nici măcar nu are autor.

Chiar și cei de la Agenția Națională de Securitate Americană au depus toate eforturile omenești să pătrundă aceste coduri. Totuși, cartea a rămas un mister. Pentru că nu știau cum să-i dea de capăt și în lipsă de orice alt indiciu legat de titlu, experții i-au spus MS 408. I se spune și “Manuscrisul Voynich”, după Wilfrid Voynich, un polonez-american ce a cumpărat-o în 1912.

manuscris Voynich3

Limbajul, simbolistica, deși sunt necunoscute, au totuși ceva familiar în caligrafie. Asta pentru că unele litere par a fi latine, fiind aranjate în blocuri de 10 cuvinte. Însă literele/semnele cu care încep cuvintele nu se regăsesc niciodată și nu se repetă în interiorul cuvintelor. Iar sintaxa este complexă și ininteligibilă.

manuscris Voynich2

Tomul conține și ilustrații, ceea ce a adus puțină lumină în înțelegerea naturii acestei cărți. Desenele au culori variate, în cerneală roșie, maro, verde, galbenă și albastră. Ar fi vorba despre un text știintific, care ne vorbește despre plante și leacuri, precum și legăturile acestora cu astronomia. Alte teorii susțin că ar fi vorba despre alchimie și magie.

Deși speculații sunt, iar adepții OZN-urilor țipă în gura mare că ar fi vorba de o formă de comunicare extraterestră, adevărul este că nimeni nu a aflat nimic concret din secolul XV până astăzi.

autor: Ioana Vighi
sursa

Postări populare de pe acest blog

Cum schimbă limba pe care o vorbeşti lucrurile pe care le vezi? Lingviştii văd lumea diferit

Dacă doi oameni s-ar uita la acelaşi obiect, ei vor vedea lucruri cu totul diferite. Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, familiarizarea unei persoane cu un obiect, în special, cu literele alfabetului, va influenţa trăsăturile pe care le observă. Studiind modurile diferite prin care oamenii percep un alfabet, cercetătorii au descoperit că expertiza ajută la sortarea caracteristicilor neînsemnate, lăsând novicii să privească literele ca fiind ceva mai complex. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Johns Hopkins au analizat răspunsurile a 50 de participanţi care au fost rugaţi să stabilească dacă perechile de litere arabe erau diferite sau identice. Participanţii au fost repartizaţi în grupuri a câte 50 de persoane, dintre care 25 erau experţi în arabă, iar alţi 25 nu cunoşteau limba. Cercetătorii au arătat participanţilor 2.000 de perechi de litere, măsurând viteza de răspuns ...

Man Booker prize 2015 longlist: let the 'posh bingo' begin

At midday on Wednesday, the opening list of runners and riders for Britain’s leading books prize is unleashed on the reading world. Who will it be? Who will it be? With less than 24 hours to go before the longlist is announced, we’re starting to wonder who’ll make up this year’s Man Booker dozen – even though offering predictions is, in this game of “posh bingo”, as Julian Barnes put it, a bit like filling in your card before the numbers have been called. In the second year that American authors have been eligible, one obvious contender is Hanya Yanagihara ’s epic tearjerker about love, friendship and the effects of childhood abuse: A Little Life is hot off presses in the UK and currently consuming readers on both sides of the Atlantic. Other US novels to look out for include Marilynne Robinson’s Lila, the third in her Gilead series, published to ecstatic reviews last November ; a strong debut from Atticus Lish exploring poverty and hard graft in an unforgiving post-cra...

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)