Treceți la conținutul principal

Publica si vinde-ti singur propria carte

Cum sa publici o carte fara sa apelezi la edituri? Raspunsul e simplu: singur, folosind internetul. La ora actuala, exista sute de site-uri care iti ofera aceasta posibilitate, care acum zece ani parea imposibil de realizat. Tot ce trebuie sa faci este sa stii ce vrei si sa te documentezi bine.

Exista multe persoane care se intreaba: Sa aleg calea traditionala - am manuscrisul in varianta electronica, o inmanez unui redactor care-i hotaraste valoarea: calitatea textului, sansele de promovare a cartii, vandabilitatea ei, incheierea unui contract prin care cedez drepturile de publicare si difuzare editurii, sau incerc o alta abordare - o public pe banii mei, in cateva exemplare pe care le pot imparti si prietenilor mei? Daca alegi cea de-a doua varianta, uite ce ar trebui sa faci:

1. Decide care e obiectivul tau

Unele persoane care sunt la inceput de drum nu stiu exact ce isi doresc. De aceea e important sa isi gaseasca cateva minute libere si sa isi puna gandurile in ordine: Cui i se adreseaza cartea? Ce tiraj o sa aiba? Cate pagini va avea cartea? Va fi vanduta intr-un numar mare de copii? Cat de bine cunosti piata? Ai nevoie de ajutor? Esti bine documentat? Ce buget ai?

2. Fa-ti timp pentru tine

Timpul este foarte important. Daca vrei intr-adevar sa scrii si sa publici o carte, trebuie sa-ti faci timp pentru asta. Nu gasi scuze, concentreaza-te! Gaseste un loc care sa fie doar al tau, unde sa fii tu cu tine si sa scrii. Timpul e de partea ta daca stii sa-l gestionezi.

3. Documenteaza-te. Citeste

Du-te in librarii sau in biblioteci. Cumpara carti, rasfoieste-le si aduna cat mai multe informatii utile. Compara cartile intre ele, cauta altele pe internet, afla ce vanzari au avut, citeste recenzii despre ele si afla detalii despre autori. Nu te grabi, acorda-ti timp! Documentarea e o etapa esentiala.

4. Designul cartii

Cum vrei sa arate cartea ta? Va avea hardcover sau softcover? Gandeste-te la design si noteaza orice iti trece prin minte. Ai incredere in tine, nu trebuie sa iasa totul bine de la inceput. Daca te afli in impas, cere ajutorul cuiva.

5. Scrie, scrie, scrie!

Scrie cand poti, cand ai timp, cand esti liber. Scrie orice, chiar si atunci cand crezi ca nu ai inspiratie. Scrie ce simti, ce auzi, ce vezi. E un bun exercitiu. Incearca sa te insipiri din filme, documentare, spectacole si chiar desene animate. Scrie intr-un loc unde stii ca nu o sa te deranjeze nimeni. E important sa te detasezi de ceilalti pentru cateva ore si chiar sa uiti de grijile cotidiene. Scrie, scrie, scrie...

6. Nu te grabi!

Chiar daca ai terminat de scris, revino asupra textului. Trebuie sa ai grija sa nu omiti nimic. E important sa nu ai greseli de ortografie, de paginare sau de exprimare. Daca e nevoie sa stergi cateva paragrafe din textul tau, fa-o! Fii cat mai exact, explicit. Scrisul trebuie sa fie original, placut de citit si nu pompos sau pretentios.

7. Gaseste un designer

Daca nu stii cum vrei sa arate cartea ta, e bine sa ceri sfatul unui profesionist. Cauta designeri. Intreaba-ti parintii, rudele, prietenii daca stiu vreun grafician talentat. Daca l-ai gasit contacteaza-l. Intalneste-te cu el, discutati, faceti schimb de idei, fiti creativi.

8. O ultima verificare

Inainte de a contacta site-uri de self-publishing (publicare independenta, traducere mot-a-mot), verifica ce ai facut pana in acest moment. Ai terminat de scris si corectat opera? Ai ales un design? Iti cunosti publicul tinta? Stii cati bani trebuie sa investesti in proiect? Daca da, da-i drumul!

In urma cu zece ani, self-publishing-ul nu oferea siguranta scriitorilor deja cunoscuti sau debutantilor. Acestia preferau mai degraba sa apeleze la edituri, fara sa riste. Desi parea a fi o initiativa buna, ideea de self-publishing nu parea sa dureze. Insa, odata ce internetul s-a dezvoltat, site-urile acestea s-au imbunatatit considerabil. Autorii au inceput sa riste si ulterior au vazut ca au succes.

Mai jos va prezentam top 6 cele mai bune site-uri de self-publishing:

1. Lulu: unul dintre cele mai vechi si de succes site-uri, care a ajutat la publicarea a numeroase carti celebre. Este usor de folosit si de inteles. Cu Lulu, autorul isi poate alege sau face singur coperta cartii.

2. Digital Text Platform de la Amazon: spre deosebire de Lulu, platforma aceasta este putin mai greu de accesat. Insa, odata ce termenii de utilizare sunt cititi cu atentie, aplicatia nu va mai parea la fel de dificila ca la inceput. Este accesibila doar pe tableta Kindle.

3. Zoe's Books: un site britanic micut, fondat de o tanara femeie. Este util in special pentru cei care scriu cartii non-fiction, de economie sau carti pentru copii. Scriitorii isi pot crea singuri design-ul sau pot cere ajutorul graficienilor, contactandu-i la telefon sau prin e-mail.

4. Xlibris: site-ul a publicat carti mai mult de un deceniu. Cu o interfata simpla si prietenoasa, Xlibris ii ofera autorului posibilitatea de a publica opera intr-un interval de timp destul de scurt. Xlibris a printat 40.000 de volume, de la 35.000 de autori.

5. Blurb: se aseamana in mare parte cu Lulu - autorii isi pot comanda cateva copii doar pentru ei sau le pot pune la vanzare pe site, iar Blurb ia un comision pentru fiecare carte vanduta. Exista insa si diferente: site-ul obliga scriitorii sa foloseasca software-ul sau si nu are prea multe optiuni de editare. Formatul si marimea cartii sunt limitate.

Sursa: Ziare.com
Autor: Maria Galea

Postări populare de pe acest blog

Cum schimbă limba pe care o vorbeşti lucrurile pe care le vezi? Lingviştii văd lumea diferit

Dacă doi oameni s-ar uita la acelaşi obiect, ei vor vedea lucruri cu totul diferite. Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, familiarizarea unei persoane cu un obiect, în special, cu literele alfabetului, va influenţa trăsăturile pe care le observă. Studiind modurile diferite prin care oamenii percep un alfabet, cercetătorii au descoperit că expertiza ajută la sortarea caracteristicilor neînsemnate, lăsând novicii să privească literele ca fiind ceva mai complex. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Johns Hopkins au analizat răspunsurile a 50 de participanţi care au fost rugaţi să stabilească dacă perechile de litere arabe erau diferite sau identice. Participanţii au fost repartizaţi în grupuri a câte 50 de persoane, dintre care 25 erau experţi în arabă, iar alţi 25 nu cunoşteau limba. Cercetătorii au arătat participanţilor 2.000 de perechi de litere, măsurând viteza de răspuns ...

Man Booker prize 2015 longlist: let the 'posh bingo' begin

At midday on Wednesday, the opening list of runners and riders for Britain’s leading books prize is unleashed on the reading world. Who will it be? Who will it be? With less than 24 hours to go before the longlist is announced, we’re starting to wonder who’ll make up this year’s Man Booker dozen – even though offering predictions is, in this game of “posh bingo”, as Julian Barnes put it, a bit like filling in your card before the numbers have been called. In the second year that American authors have been eligible, one obvious contender is Hanya Yanagihara ’s epic tearjerker about love, friendship and the effects of childhood abuse: A Little Life is hot off presses in the UK and currently consuming readers on both sides of the Atlantic. Other US novels to look out for include Marilynne Robinson’s Lila, the third in her Gilead series, published to ecstatic reviews last November ; a strong debut from Atticus Lish exploring poverty and hard graft in an unforgiving post-cra...

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)