Treceți la conținutul principal

”Micul Prinț” ne mai oferă o surpriză: s-au descoperit două pagini noi din această capodoperă

Micul Print
Saint Exupery
Acum câteva zile (29 iunie) s-au împlinit 112 ani de la nașterea uneia dintre cele mai polivalente personalități ale literaturii și culturii mondiale: vicontele de Saint-Exupéry, scriitor, reporter, eseist, aviator și pasionat de filosofie și știință (aprofunda teoria cuantică și principiile entropiei).

Antoine de Saint-Exupéry este faimos mai ales datorită povestirii moderne Micul prinț (1943), o meditație filosofică de filon umanist asupra sensului existenței și relațiilor dintre ființe. Însă pare-se că scrierea prin care în mulți dintre noi a înmugurit copilăresc ideea unor lumi noi și în care găsim noi sensuri la orice vârstă nu și-a deconspirat încă toate înțelesurile: la începutul anului 2012 s-au descoperit într-o colecție privată din Paris două pagini noi din Micul prinț – pagini fine, aproape translucide, cu antetul lui Saint-Exupéry, umplute cu text adnotat abia lizibil. Acestea au fost scoase la licitație în Paris luna trecută. 

Micul PrintNu este prima oară când Micul Prinț ne oferă suprize. În 1943, când această carte a fost descoperită într-un manuscris scrijelit de un autor cvasi-necunoscut, a devenit peste noapte o super-operă, vândută în peste 140 de milioane de copii în toată lumea și tradusă în mai mult de 260 de limbi. După Biblie, se pare că Micul Prinț este cea mai citită/vândută carte, afirmă fundația Saint Exupery din Paris. Din păcate, Saint Exupery nu a apucat să se bucure de succes, căci a murit într-un accident de avion în 1944.


Specialiștii speculează că aceste pagini noi aduc la lumină un substrat politic al textului mult mai puternic decât se credea pînă acum. Prima pagină conține text care în mare parte e redat în opera publicată, în capitolul 19, însă cea de-a doua pagină este o surprinzătoare descriere a întâlnirii micului prinț, abia ajuns pe pământ, cu un personaj cu totul nou, pe care micul prinț îl ia drept un ”ambasador al spiritului uman”. Acest ambasador, prima persoană întâlnită de micul prinț pe Pământ, este imaginat ca fiind extrem de ocupat, aproape că nu are vreme să stea de vorbă cu interlocutorul său cel curios, căci, după cum spune, caută cu înfrigurare și deocamdată în van un cuvânt din șase litere, un cuvânt absent care începe cu litera G. Din text nu e clar care este acest cuvânt,  dar pasionații de opera lui Exupéry, așa cum e Olivier Devers de la Associated Press, sunt de părere că în mod cert trebuie să fie o vocabulă cu înțeles umanist, iar dacă vom avea ocazia să studiem atent acest text vom vedea că misteriosul cuvânt se reliefează din context: ”război” (guerre), cu atât mai puternic cu cât nu este rostit.

Casa de licitații Arcturial a estimat, înaintea licitației din 16 mai 2012, un preț între 40.000 și 50.000 de euro pentru aceste pagini care reprezintă probabil singura referință directă la atitudinea anti-război a scriitorului.

autor:eclecticalstorm
sursa

Postări populare de pe acest blog

Cum schimbă limba pe care o vorbeşti lucrurile pe care le vezi? Lingviştii văd lumea diferit

Dacă doi oameni s-ar uita la acelaşi obiect, ei vor vedea lucruri cu totul diferite. Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, familiarizarea unei persoane cu un obiect, în special, cu literele alfabetului, va influenţa trăsăturile pe care le observă. Studiind modurile diferite prin care oamenii percep un alfabet, cercetătorii au descoperit că expertiza ajută la sortarea caracteristicilor neînsemnate, lăsând novicii să privească literele ca fiind ceva mai complex. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Johns Hopkins au analizat răspunsurile a 50 de participanţi care au fost rugaţi să stabilească dacă perechile de litere arabe erau diferite sau identice. Participanţii au fost repartizaţi în grupuri a câte 50 de persoane, dintre care 25 erau experţi în arabă, iar alţi 25 nu cunoşteau limba. Cercetătorii au arătat participanţilor 2.000 de perechi de litere, măsurând viteza de răspuns ...

Man Booker prize 2015 longlist: let the 'posh bingo' begin

At midday on Wednesday, the opening list of runners and riders for Britain’s leading books prize is unleashed on the reading world. Who will it be? Who will it be? With less than 24 hours to go before the longlist is announced, we’re starting to wonder who’ll make up this year’s Man Booker dozen – even though offering predictions is, in this game of “posh bingo”, as Julian Barnes put it, a bit like filling in your card before the numbers have been called. In the second year that American authors have been eligible, one obvious contender is Hanya Yanagihara ’s epic tearjerker about love, friendship and the effects of childhood abuse: A Little Life is hot off presses in the UK and currently consuming readers on both sides of the Atlantic. Other US novels to look out for include Marilynne Robinson’s Lila, the third in her Gilead series, published to ecstatic reviews last November ; a strong debut from Atticus Lish exploring poverty and hard graft in an unforgiving post-cra...

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)