Treceți la conținutul principal

Douglas Adams, omul care a profețit evoluția cărților: ”Tot ce-ți place la cărți va fi stocat în chip-uri”

Dacă în 1968, Arthur C. Clarke a prezis iPad-ul, în 1991, Francis Ford Coppola a prezis nașterea YouTube-ului, în 1993, Douglas Adams, autorul renumitei cărți The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy (Ghidul Autostopistului Spre Galaxie), a realizat în 1993 o înregistrare audio prin care profețește cu o acuratețe uluitoare trecerea cărții în era digitalului, la chip-urile din silicon:
”Tot ce-ți place la cărți va fi înghesuit în bucăți mici, poate din silicon.”
Un adevărat Nostradamus al cărților, am zice, căci cine s-ar fi gândit că în aproape 20 de ani, cuvintele sale aveau să se materializeze întocmai?

ebookThe Literary Platform, un proiect online dedicat promovării experimentelor literare și tehnologice din întreaga lume, a lansat un concurs internațional numit Getting The Book Invented Properly (Să Inventăm Cum Trebuie Cartea) în cinstea scriitorului-profet, invitând creatori de animații și ”povestași” vizuali să ilustreze această profeție audio în care Adams trece în revistă întreaga istorie și evoluție a scrisului și a cărții, de la scrijelitul în piatră sau pe pereții peșterilor, la pergamente, apoi la cartea legată și în cele din urmă, la chip-ul din silicon.

Câștigătorii au fost anunțați de juriu în ziua celebrării Towel Day (Ziua Prosopului), un festival-tribut anual inițiat de fanii lui Adams care a murit în 2001. Câștigătoarea, Eleanor Stokes, o creatoare autodidactă de animații, a realizat un stop-motion cu roboți care a convins juriul că merită să fie învingătoarea ce pleacă acasă cu premiul întâi, un iPad și un prosop inscripționat cu ”Don’t Panic”.

Iată clipul său:

 

autor: Ioana Vighi
sursa

Postări populare de pe acest blog

Cum schimbă limba pe care o vorbeşti lucrurile pe care le vezi? Lingviştii văd lumea diferit

Dacă doi oameni s-ar uita la acelaşi obiect, ei vor vedea lucruri cu totul diferite. Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, familiarizarea unei persoane cu un obiect, în special, cu literele alfabetului, va influenţa trăsăturile pe care le observă. Studiind modurile diferite prin care oamenii percep un alfabet, cercetătorii au descoperit că expertiza ajută la sortarea caracteristicilor neînsemnate, lăsând novicii să privească literele ca fiind ceva mai complex. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Johns Hopkins au analizat răspunsurile a 50 de participanţi care au fost rugaţi să stabilească dacă perechile de litere arabe erau diferite sau identice. Participanţii au fost repartizaţi în grupuri a câte 50 de persoane, dintre care 25 erau experţi în arabă, iar alţi 25 nu cunoşteau limba. Cercetătorii au arătat participanţilor 2.000 de perechi de litere, măsurând viteza de răspuns ...

Man Booker prize 2015 longlist: let the 'posh bingo' begin

At midday on Wednesday, the opening list of runners and riders for Britain’s leading books prize is unleashed on the reading world. Who will it be? Who will it be? With less than 24 hours to go before the longlist is announced, we’re starting to wonder who’ll make up this year’s Man Booker dozen – even though offering predictions is, in this game of “posh bingo”, as Julian Barnes put it, a bit like filling in your card before the numbers have been called. In the second year that American authors have been eligible, one obvious contender is Hanya Yanagihara ’s epic tearjerker about love, friendship and the effects of childhood abuse: A Little Life is hot off presses in the UK and currently consuming readers on both sides of the Atlantic. Other US novels to look out for include Marilynne Robinson’s Lila, the third in her Gilead series, published to ecstatic reviews last November ; a strong debut from Atticus Lish exploring poverty and hard graft in an unforgiving post-cra...

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)