Treceți la conținutul principal

Romane de dragoste online


Preţurile atractive, o ofertă bogată şi discreţia au provocat o adevărată pasiune pentru cumpărarea de romane erotice pe suport digital.

Dacă, în general, piaţa de carte online este în creştere, în primul rând în Statele Unite şi Marea Britanie, dar şi în restul Europei, romanul de dragoste, numit în genere “pentru coafeze”, pare să deţină primul loc în bilanţul vânzărilor.

Poveştile sentimentale tratate, pe drept sau pe nedrept, cu un oarecare dispreţ au totuşi o largă audienţă, mai ales în rândul cititoarelor. Considerat un gen minor, mai ales în Europa, genul cuprinde numeroase subcategorii.

Unul dintre primele romane de dragoste este “Pamela” sau “Virtutea răsplătită”, de Samuel Richardson. Publicat în 1740, a devenit unul dintre primele bestselleruri, cu cinci ediţii în primele 11 luni de la apariţie.

Sunt numeroşi scriitorii care au intrat în istoria literaturii graţie romanului erotic, de la Jane Austen, considerată “maestrul genului”, cu “Mândrie şi prejudecată”, la E. M. Hull, al cărui “Şeicul” a avut un enorm succes şi a fost adaptat pentru ecran, aducându-i lui Rudolf Valentino statutul de star al epocii, la Georgette Heyer, care a creat romanul de dragoste istoric, “The Black Moth”, în 1921. Cam după 20 de ani, Editura “Mills and Boon”, din Marea Britanie, începea publicarea primelor romane de dragoste în serial, care au cunoscut un succes notabil şi în Statele Unite.

Romanul modern s-a născut în 1972 cu Kathleen Woodiwiss. Desigur nu le putem uita pe Daniele Steel şi Sandra Brown. În America, el reprezintă peste 55% din producţia editorială. Majoritatea acestor cărţi sunt semnate de scriitoare sau sub pseudonim feminin.

Dar ce este, de fapt, acest romance, cum este denumit genul în literatura anglo-saxonă? O poveste de dragoste între un bărbat şi o femeie care se întâlnesc… Potrivit “Romance Writers of America”, care are peste 10.000 de membri, o asemenea carte trebuie să aibă în centru două personaje, să dezvolte o dragoste romantică între ele, să aducă o satisfacţie emoţională şi să aibă faimosul “happy end”, chiar dacă pe parcursul ei sunt admise aspecte mai puţin agreabile, cum ar fi un viol, violenţa domestică, dependenţa…

Scrise fie în serial, fie un titlul de sine stătător, aceste romane, care nu trebuie să depăşească în mod obişnuit 200 de pagini, sunt traduse, datorită marelui lor succes, într-un număr impresionant de limbi. Cărţile editate de “Harlequin Enterprises Ltd”, cel mai mare editor al acestui gen, sunt traduse în 26 de limbi şi se vând în 109 ţări, ceea ce a dus la apariţia sintagmei “roman harlequin”, care desemnează aceste volume în Franţa.

Dar pentru că există “un snobism pentru acest gen literar”, după expresia directorului editorial de la “Ebury”, într-un interviu din “The Guardian”, cititoarele ezită să-şi asume declarat preferinţa. De altfel, în metrou, de exemplu, cele care nu se pot decide să-şi întrerupă lectura la plecarea de acasă simt nevoia să ascundă copertele “prea explicite”. Formatul electronic oferă, pe lângă posibilitatea de a le cumpăra fără să intri în librărie, intimitate în timpul lecturii.

Un alt argument, deloc lipsit de importanţă, este preţul, mai mic cu aproximativ 30% faţă de cel al cărţilor tipărite pe hârtie. S-a constatat că iubitoarele genului citesc în jur de 25-30 de volume pe an, astfel încât diferenţa nu este de neglijat.

Susan Edwards, directorul de vânzări al editurii americane “Ellora's Cave”, specializată în romane erotice, vobea la rândul ei într-un interviu despre “apetitul vorace” al cititorilor pentru formatul electronic: “e-book-urile ocupă mult mai puţin spaţiu, sunt mai ieftine şi nu trebuie să te deplasezi pentru a ţi le procura”.

În Franţa, Editura “Harlequin” şi-a văzut două romane plasate între primele patru cel mai bine vândute cărţi, graţie acestui format.

Stéphane Aznar, directorul general al casei editoriale, mărturisea că formatul electronic reprezintă o parte importantă a activităţii acesteia, iar cifrele de vânzare depăşesc media naţională. Astăzi sunt propuse în Franţa, în acest sector, aproximativ 1.000 de titluri, număr care promite să se tripleze până la sfârşitul anului.

Victoria Anghelescu
sursa

Postări populare de pe acest blog

Cum schimbă limba pe care o vorbeşti lucrurile pe care le vezi? Lingviştii văd lumea diferit

Dacă doi oameni s-ar uita la acelaşi obiect, ei vor vedea lucruri cu totul diferite. Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, familiarizarea unei persoane cu un obiect, în special, cu literele alfabetului, va influenţa trăsăturile pe care le observă. Studiind modurile diferite prin care oamenii percep un alfabet, cercetătorii au descoperit că expertiza ajută la sortarea caracteristicilor neînsemnate, lăsând novicii să privească literele ca fiind ceva mai complex. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Johns Hopkins au analizat răspunsurile a 50 de participanţi care au fost rugaţi să stabilească dacă perechile de litere arabe erau diferite sau identice. Participanţii au fost repartizaţi în grupuri a câte 50 de persoane, dintre care 25 erau experţi în arabă, iar alţi 25 nu cunoşteau limba. Cercetătorii au arătat participanţilor 2.000 de perechi de litere, măsurând viteza de răspuns ...

Man Booker prize 2015 longlist: let the 'posh bingo' begin

At midday on Wednesday, the opening list of runners and riders for Britain’s leading books prize is unleashed on the reading world. Who will it be? Who will it be? With less than 24 hours to go before the longlist is announced, we’re starting to wonder who’ll make up this year’s Man Booker dozen – even though offering predictions is, in this game of “posh bingo”, as Julian Barnes put it, a bit like filling in your card before the numbers have been called. In the second year that American authors have been eligible, one obvious contender is Hanya Yanagihara ’s epic tearjerker about love, friendship and the effects of childhood abuse: A Little Life is hot off presses in the UK and currently consuming readers on both sides of the Atlantic. Other US novels to look out for include Marilynne Robinson’s Lila, the third in her Gilead series, published to ecstatic reviews last November ; a strong debut from Atticus Lish exploring poverty and hard graft in an unforgiving post-cra...

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)