Circa 33% dintre români merg la bibliotecile publice, dotate cu computere, pentru câte un joc în reţea sau o conversaţie cu rudele pe internet.
La şuetă pe net, printre cărţi
Circa 275.000 de români au descoperit tainele internetului mulţumită bibliotecilor. Astfel, acestea au avut parte de 7.000.000 de vizite din partea amatorilor de computere şi internet. Mai exact, 2,3 milioane de persoane, adică 33% dintre respondenţi, au şi recunoscut că vin la bibliotecă doar pentru a-şi căuta un loc de muncă, a se informa sau ca să vorbească cu rudele din în străinătate.
Totuşi, aproape un sfert dintre români au declarat că nu merg la bibliotecă din lipsă de timp şi, apoi, din cauza dezinteresului faţă de lectură. Aceştia deţin în gospodării un num[r mediu de 80 de cărţi.
Cât de des citesc românii? Circa 42% dintre respondenţi au mărturisit că citesc o dată pe an sau chiar deloc. Însă, peste 35% dintre români ar reveni la bibliotecă, dacă ea ar fi dotată cu calculatoare şi renovată.
Speranţă pentru cărţi
Despre clienţii bibliotecilor care ocolesc cărţile pentru a ajunge la calculatoare, Luminiţa Corneanu, reprezentanta ministerului Culturii şi Patrimoniului Cultural, nu se îngrijorează. "Ca să ai pe cineva care să îţi ia o carte, trebuie să îl aduci la bibliotecă", a declarat aceasta într-o conferinţă de presă. Ea a mai completat că, totuşi, cererea de carte a crescut, în urma dotărilor cu computere.
"Biblioteca, privită ca un loc al şansei, se pretează şi la puştiul care joacă World of Warcraft şi la situaţia celor care îşi văd rubedeniile din străinătate, însă toate astea se fac în proximitatea cărţilor. Şi proximitatea asta, în natura ei, cred că e un lucru absolut fabulos", a completat şi Cătălin Ştefănescu, prezentatorul tv implicat într-o campanie a programului Biblionet.
Studiul a fost efectuat de către reprezentanţii Biblionet, între 2009 şi februarie 2012, pe sondaje reprezentative naţionale.
CĂLĂTORIE
Poveşti din biblioteci rurale
Scriitorul Radu Paraschivescu şi prezentatorii Cătălin Ştefănescu şi Vlad Petreanu vor deveni, începând de săptămâna viitoare, "Căutătorii de poveşti".
Ei vor parcurge câte un traseu prin ţară, în care vor căuta poveşti din biblioteci publice. Sunt vizate circa 50 de localităţi. Poveştile pe care le vor descoperi cei trei vor fi postate pe internet şi, apoi, într-o carte ce va vedea lumina zilei în acest an. Traseul lui Radu Paraschivescu include zona Banatului, Moldova, Dobrogea, după cum a declarat scriitorul pentru EVZ.
"Nu am niciun plan de bătaie, mă las în voia sorţii şi a reportofonului şi sper doar să nu cedez fizic", a spus el.
Pe lângă cele 25 de poveşti pe care le va aduna, Paraschivescu va începe lucrul la un roman despre o baladă. Nici Cătălin Ştefănescu nu are "lecţia bine făcută", ci vrea să descopere. Prezentatorul va bifa şi cele două trasee Cluj - Bucureşti.
Autor: Monica Lungu
sursa foto