Treceți la conținutul principal

Cafenelele din librării, alternativă pentru cititori

Odată cu extinderea librăriilor-concept, cei pasionaţi de cărţi pot testa în prealabil volumele care îi interesează, la o cană fierbinte şi aromată de ceai sau cafea.


Bucureştenii au, în prezent mai multe opţiuni ca niciodată de a îmbina două lucruri care merg foarte bine împreună: cărţile şi cafeaua sau ceaiul. Pe lângă librăriile-concept Căr­tureşti, care există deja de 11 ani pe piaţă, au mai apărut şi alte moduri de a te bucura de cuvântul scris în afara casei personale.

Cărtureşti şi Librăria Bastilia, deschisă în urmă cu câteva luni în zona Piaţa Romană, le permit "devoratorilor de cărţi" să testeze volumele pe care vor să le citească, pentru a nu da banii pe o carte care nu li se potriveşte. Concept mai mult decât benefic pentru o perioadă de criză în toate domeniile. "Alegi o carte, te aşezi şi o răsfoieşti. Dacă îţi place, o cumperi. Dacă nu, alegi alta sau te întorci a doua zi şi o vei găsi tot acolo, aşteptându-te", este promisiunea care poate fi găsită pe pagina de Facebook a librăriei Cărtureşti.

La Bastilia, cărţile se citesc în "Al 9-lea cer"


Librăria Bastilia, deschisă în noiembrie anul trecut, la coţul străzii Căderea Bastiliei, mizează pe o formulă care poate fi descrisă aşa: trei niveluri cu cărţi şi unul cu cafenea. Un şir de trepte care par a fi cotoare de volume clasice ("Numele trandafirului" sau "Alice în Ţara Minunilor") duc la "Al 9-lea cer", cafeneaua care serveşte şi drept sală de lectură, decorată cu desene semnate de Ion Barbu. Cafeneaua este dotată şi cu o Afumerie (pentru fumători) şi aici au loc tot felul de evenimente culturale, de la lansări de cărţi la seri de lectură, concerte sau proiecţii video. Clădirea este monument istoric, de patrimoniu, construit în urmă cu 99 de ani.

Şi la Institutul Francez, de pe bulevardul Dacia, se poate citi - de data asta doar în franceză - la o cafea, în incinta Librarie-Café.

"Cafea la un strop de cultură"


Un alt loc din Bucureşti, unde atmosfera de cafenea se îmbină cu pasiunea pentru lectură, este Cafepedia. Aceasta are două locaţii, una în Piaţa Alba Iulia, şi cealaltă în apropiere de Piaţa Romană, pe strada Arthur Verona. Pe lângă selecţia de cafele speciale, există şi o selecţie de cărţi.

În sediul Teatrului Act de pe Calea Victoriei există Sala de Lectură, o ceainărie care beneficiază de o bibliotecă cu peste 1.200 de volume. Pe lângă cărţi clasice şi romane contemporane, la Sala de Lectură se mai organizează şi alte evenimente culturale precum concerte sau lansări literare.

Postări populare de pe acest blog

Cum schimbă limba pe care o vorbeşti lucrurile pe care le vezi? Lingviştii văd lumea diferit

Dacă doi oameni s-ar uita la acelaşi obiect, ei vor vedea lucruri cu totul diferite. Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, familiarizarea unei persoane cu un obiect, în special, cu literele alfabetului, va influenţa trăsăturile pe care le observă. Studiind modurile diferite prin care oamenii percep un alfabet, cercetătorii au descoperit că expertiza ajută la sortarea caracteristicilor neînsemnate, lăsând novicii să privească literele ca fiind ceva mai complex. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Johns Hopkins au analizat răspunsurile a 50 de participanţi care au fost rugaţi să stabilească dacă perechile de litere arabe erau diferite sau identice. Participanţii au fost repartizaţi în grupuri a câte 50 de persoane, dintre care 25 erau experţi în arabă, iar alţi 25 nu cunoşteau limba. Cercetătorii au arătat participanţilor 2.000 de perechi de litere, măsurând viteza de răspuns ...

Man Booker prize 2015 longlist: let the 'posh bingo' begin

At midday on Wednesday, the opening list of runners and riders for Britain’s leading books prize is unleashed on the reading world. Who will it be? Who will it be? With less than 24 hours to go before the longlist is announced, we’re starting to wonder who’ll make up this year’s Man Booker dozen – even though offering predictions is, in this game of “posh bingo”, as Julian Barnes put it, a bit like filling in your card before the numbers have been called. In the second year that American authors have been eligible, one obvious contender is Hanya Yanagihara ’s epic tearjerker about love, friendship and the effects of childhood abuse: A Little Life is hot off presses in the UK and currently consuming readers on both sides of the Atlantic. Other US novels to look out for include Marilynne Robinson’s Lila, the third in her Gilead series, published to ecstatic reviews last November ; a strong debut from Atticus Lish exploring poverty and hard graft in an unforgiving post-cra...

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)