Treceți la conținutul principal

K. G. Durckheim: omul, opera (sinopsis)

Născut la Munchen într-o familie creştină, contele Durckheim este atras de timpuriu de viaţa mistică. Adolescenţa îi este marcată de războiul din 1914-1918. În răstimpul celor patruzeci şi şase de luni petrecute pe front, spectacolul morţii îi provoacă atât fascinaţie, cât şi repulsie. El însuşi va fi însă cruţat de uciderea altor fiinţe umane. 

După finalizarea studiilor de filosofie şi psihologie, Durckheim se stabileşte la Kiel, unde, alături de câţiva prieteni, înfiinţează un mic grup de studiu - denumit Quator - în cadrul căruia pune la punct o practică a tăcerii interioare şi posturi de meditaţie. În această perioadă îi descoperă pe Eckhart, Nieztsche, Rilke, descoperă budismul şi Evanghelia lui Ioan. 

 Numit, în 1923, profesor la Institutul de psihologie de la Leipzig iar în 1931 profesor la Academia de la Breslau, în 1937 Durckheim se vede însărcinat cu o misiune culturală în Japonia în scopul studierii bazelor spirituale ale educaţiei nipone.  

Va petrece zece ani în Ţara Soarelui-Răsare . Se interesează de Zen rinzai, practică meditaţia, face cunoştinţă cu D. T. Suzuki. Partea centrală a învăţăturii lui Durckheim se va baza pe cunoaşterea acumulată în Japonia şi pe cultivarea tăcerii. 

La întoarcerea în Germania, deschide la Todtmos-Rutte, în Munţii Pădurea Neagră, împreună cu analista jungiană Maria Hippius, un Centru de formare în psihologia existenţială şi de reuniuni pe această temă adresat tuturor celor care doresc să pătrundă în cea de-a patra dimensiune modificându-şi starea interioară.
traducere de Adina Ihora

Karlfried Graf Durckheim (1896-1988), doctor in filozofie si in psihologie, socotit printre maestrii spirituali ai timpului nostru. Timp de patruzeci de ani a lucrat ca psihoterapeut la Todtmoss-Rutte (Padurea Neagra), unde a fondat un Centru de formare si intalniri de psihologie existentiala. Activitatea si opera sa - in jur de douazeci de carti - sunt considerate a fi una din culmile intalnirii dintre traditia mistica crestina (Meister Eckhart) si "Calea orientala" (Zen).  

Carti scrise de Karlfried Graf Durckheim (selectie):
- Hara-Centre vital de l'homme, Le Courrier du Livre, 1969.
- Le Zen et nous, Le Courrier du Livre, 1976.
- Exercices initiatiques dans la psyhotherapie, Le Courrier du Livre, 1977.
- La Maitre interieur, Le Courrier du Livre, 1980.
- L'Esprit Guide, convorbiri purtate cu Frantz Woerly, Albin Michel, 1985.
- Le Japon et la culture de silence, Le Courrier du Livre, 1986.
- Le Son du silence, Cerf, 1989.
- Le Don de la Grace, Ed. du Rocher, 1992.
- Le Centre de l' etre, discutii inregistrate de Jacques Castermane, Albin Michel, 1992.
- L' Experience de la transcendence, Albin Michel, 1994.
- Sous le signe de la grande experience, Ed. du Rocher, 1995.
- L'Homme et sa double transcendence, Albin Michel, 1996.
 
Traduse in romana:
- Dialog pe Calea Initiatica, Editura Herald, 2007
- Centrul Fiintei, Editura Herald, 2011
- Hara - Centrul vital al omului, Editura Herald, 2012

Jacques Castermane este cel pe care Durckheim l-a ales sa-i continue activitatea. Actualmente el traieste in Franta, la Mirmande unde conduce Centrul Durckheim, un loc dedicat exercitiului, experientei si vietii spirituale. Centrul a fost intemeiat de Jacques Castermane si inaugurat de K.G. Durckheim in 1981. A scris carti de spiritualitate: Intelepciune aplicata; Lectiile lui K.G. Durckheim; Cum am putea fi Zen? in care dezvaluie substanta invataturilor Maestrului sau.

scrisa de Viorica Juncan - sursa 

resurse suplimentare:

Inregistrari video cu Karlfried Graf Durckheim 

The Nondual Wisdom of Karlfried Graf Durckheim

Postări populare de pe acest blog

Cum schimbă limba pe care o vorbeşti lucrurile pe care le vezi? Lingviştii văd lumea diferit

Dacă doi oameni s-ar uita la acelaşi obiect, ei vor vedea lucruri cu totul diferite. Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, familiarizarea unei persoane cu un obiect, în special, cu literele alfabetului, va influenţa trăsăturile pe care le observă. Studiind modurile diferite prin care oamenii percep un alfabet, cercetătorii au descoperit că expertiza ajută la sortarea caracteristicilor neînsemnate, lăsând novicii să privească literele ca fiind ceva mai complex. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Johns Hopkins au analizat răspunsurile a 50 de participanţi care au fost rugaţi să stabilească dacă perechile de litere arabe erau diferite sau identice. Participanţii au fost repartizaţi în grupuri a câte 50 de persoane, dintre care 25 erau experţi în arabă, iar alţi 25 nu cunoşteau limba. Cercetătorii au arătat participanţilor 2.000 de perechi de litere, măsurând viteza de răspuns ...

Man Booker prize 2015 longlist: let the 'posh bingo' begin

At midday on Wednesday, the opening list of runners and riders for Britain’s leading books prize is unleashed on the reading world. Who will it be? Who will it be? With less than 24 hours to go before the longlist is announced, we’re starting to wonder who’ll make up this year’s Man Booker dozen – even though offering predictions is, in this game of “posh bingo”, as Julian Barnes put it, a bit like filling in your card before the numbers have been called. In the second year that American authors have been eligible, one obvious contender is Hanya Yanagihara ’s epic tearjerker about love, friendship and the effects of childhood abuse: A Little Life is hot off presses in the UK and currently consuming readers on both sides of the Atlantic. Other US novels to look out for include Marilynne Robinson’s Lila, the third in her Gilead series, published to ecstatic reviews last November ; a strong debut from Atticus Lish exploring poverty and hard graft in an unforgiving post-cra...

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)