Treceți la conținutul principal

Scurgeri de informaţii şi corupţie în cazul Nobelului pentru Literatură 2011?


Opţiunea Academiei suedeze de a recompensa poetul Tomas Tranströmer cu Premiul Nobel pentru Literatură pe 2011 nu ar fi trebuit să ducă la nici un fel de polemici. Scriitorul Tranströmer este foarte apreciat în ţara lui, numele său circula de ani buni drept un nobelisabil. În plus, de 40 de ani, nu se mai atribuise un premiu unui suedez.

Site-ul slate.fr scrie că, totuşi, un procuror suedez va analiza zvonurile de corupţie care au apărut în legătură cu premiul acordat săptămâna trecută. Aceasta întrucât Tomas Tranströmer nu era pe „lista scurtă" a favoriţilor şi a pariorilor, cota lui explodând cu câteva ore înaintea anunţului atribuirii Premiului Nobel pentru Literatură. Astfel, pe site-ul casei britanice de pariuri Ladbrokes, Tranströmer a trecut, de la cota 13 la 1, la cota 1 la 1,66, între orele 10.00 şi 13.00. O reprezentantă a respectivei case de pariuri, Sofia Hjartberg, a declarat, joi, că o schimbare atât de bruscă în preferinţele pariorilor nu s-a mai consemnat niciodată. Până acum, în acest caz nu s-a deschis o anchetă oficială. „Ne vom ocupa de împrejurări", a declarat agenţiei France Presse procurorul anticorupţie. „Vom revedea datele Academiei suedeze şi ne vom informa asupra felului cum funcţionează casele de pariuri. Nu am deschis o anchetă. Doar ne vom informa despre situaţie", a mai spus el. Un membru al Comitetului Nobel, Per Wastberg, a declarat agenţiei de presă suedeze TTNews că nu crede că a fost vorba de o scurgere de informaţii.

Totuşi, site-ul Actuallite a reamintit că un scandal similar a izbucnit în 2008. „Atunci, scriitorul francez J.M.G. Le Clezio a obţinut Nobelul pentru Literatură. În acel moment, Horace Enghal, purtător de cuvânt al Academiei suedeze, a declarat că, în weekendul care a precedat anunţul câştigătorului, s-a plimbat pe străzile Parisului purtând în mână un volum al lui Le Clezio, dar că a avut grijă să acopere coperta cărţii." Tot în anul 2008, o altă bănuială a vizat Comitetul de atribuire a Premiilor Nobel. Atunci, în colimatorul departamentelor anticorupţie suedeze au intrat călătoriile în China ale unor membri ai diferitelor Academii de Ştiinţe şi legăturile dintre ei cu anumite laboratoare farmaceutice, care ar fi putut influenţa, într-un fel sau altul, alegerea numelui laureatului Premiului Nobel pentru Medicină pe 2008. Afacerea nu a avut urmări în justiţie, dar ea este şi mai tulbure după ce firma farmaceutică în discuţie - AstraZeneca - a devenit sponsor al Academiei Nobel.

scrisă de Dumitru Constantin

Postări populare de pe acest blog

Cum schimbă limba pe care o vorbeşti lucrurile pe care le vezi? Lingviştii văd lumea diferit

Dacă doi oameni s-ar uita la acelaşi obiect, ei vor vedea lucruri cu totul diferite. Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, familiarizarea unei persoane cu un obiect, în special, cu literele alfabetului, va influenţa trăsăturile pe care le observă. Studiind modurile diferite prin care oamenii percep un alfabet, cercetătorii au descoperit că expertiza ajută la sortarea caracteristicilor neînsemnate, lăsând novicii să privească literele ca fiind ceva mai complex. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Johns Hopkins au analizat răspunsurile a 50 de participanţi care au fost rugaţi să stabilească dacă perechile de litere arabe erau diferite sau identice. Participanţii au fost repartizaţi în grupuri a câte 50 de persoane, dintre care 25 erau experţi în arabă, iar alţi 25 nu cunoşteau limba. Cercetătorii au arătat participanţilor 2.000 de perechi de litere, măsurând viteza de răspuns ...

Man Booker prize 2015 longlist: let the 'posh bingo' begin

At midday on Wednesday, the opening list of runners and riders for Britain’s leading books prize is unleashed on the reading world. Who will it be? Who will it be? With less than 24 hours to go before the longlist is announced, we’re starting to wonder who’ll make up this year’s Man Booker dozen – even though offering predictions is, in this game of “posh bingo”, as Julian Barnes put it, a bit like filling in your card before the numbers have been called. In the second year that American authors have been eligible, one obvious contender is Hanya Yanagihara ’s epic tearjerker about love, friendship and the effects of childhood abuse: A Little Life is hot off presses in the UK and currently consuming readers on both sides of the Atlantic. Other US novels to look out for include Marilynne Robinson’s Lila, the third in her Gilead series, published to ecstatic reviews last November ; a strong debut from Atticus Lish exploring poverty and hard graft in an unforgiving post-cra...

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)