Manuscrisele de la Marea Moartă poti fi studiate online. Parcurgerea textului cu mouse-ul îl traduce instantaneu în engleză
- Pergamentele de la Marea Moartă, cele mai vechi documente biblice cunoscute din întreaga lume, sunt acum disponibile pentru a fi citite şi online, iar atunci când parcurgeţi cu mouse-ul o frază a scrierilor de 2000 de ani, aceasta se traduce instantaneu în engleză, relatează în ediţia de luni (26 septembrie 2011) Daily Mail.
„A fost nevoie de 24 de secole, munca arheologilor, savanţilor, cărturarilor şi a istoricilor, şi bineînţeles de Internet pentru a face Pergamentele din Marea Moartă accesibile oricărui om, din orice colţ al lumii”, spune un mesaj pe blogul Google.
Fotografiile manuscriselor apar la o rezoluţie de 1.200 de megapixeli, care a fost realizată cu ajutorul unei tehnici ce a “scanat” documentele până la 50 de minute. Imaginile sunt atât de clare încât se poate observa cât de subţire şi fragilă este pielea de animal pe care au fost scrise manuscrisele.
Opţiunea Google de pe pagina de Internet a muzeului din Israel face ca pergamentele sa fie accesibile şi permite vizitatorilor să mărească textul din pergamentul Marelui Isaia. Google furnizează de asemenea şi o unealtă de traducere în engleză şi o opţiune pentru utilizatori de a adăuga traduceri ale versetelor în propria limbă.
Savanţii cred că documentele de 2000 de ani au fost scrise de către o sectă evreiască din Qumran din deşertul iudaic şi au fost ascunse în peşteri în jurul anului 70 d.Hr., când romanii au distrus templul din Ierusalim. Acestea au fost descoperite de către nişte păstori beduini între 1947 şi 1956, în peşteri de pe malul lacului.
Pergamentele, o colecţie de 972 de texte sfinte, sunt extrem de fragile. Acestea sunt expuse în secţiuni şi rotite la fiecare 3-4 luni pentru a diminua expunerea la lumină. Textele sunt scrise în ebraică, aramaică şi greacă, unele pe pergament, altele pe papirus. “Manuscrisele ne dau posibilitatea de a înţelege începutul istoriei biblice. Pentru noi nu există un artefact mai important”, a declarat directorul muzeului Israelului, James Snyder.
La Muzeul din Israel sunt găzduite 8 suluri, iar dintre acestea au fost digitalizate 5: Cartea lui Isaia, Cartea Războiului, Cartea Templului, Comentariul la Cartea lui Habakkuk şi Regulile Comunităţii. Pergamentul Marelui Isaia include faimosul citat „şi lupul va locui împreună cu mielul”.
Varianta electronică a manuscriselor poate fi accesată la adresa http://dss.collections.imj.org.il/
sursa: http://www.financiarul.ro/2011/09/27/manuscrisele-de-la-marea-moarta-poti-fi-studiate-online-parcurgerea-textului-cu-mouse-ul-il-traduce-instantaneu-in-engleza/