Treceți la conținutul principal

Manuscrisele de la Marea Moartă poti fi studiate online. Parcurgerea textului cu mouse-ul îl traduce instantaneu în engleză

- Pergamentele de la Marea Moartă, cele mai vechi documente biblice cunoscute din întreaga lume, sunt acum disponibile pentru a fi citite şi online, iar atunci când parcurgeţi cu mouse-ul o frază a scrierilor de 2000 de ani, aceasta se traduce instantaneu în engleză, relatează în ediţia de luni (26 septembrie 2011) Daily Mail.

 

„A fost nevoie de 24 de secole, munca arheologilor, savanţilor, cărturarilor şi a istoricilor, şi bineînţeles de Internet pentru a face Pergamentele din Marea Moartă accesibile oricărui om, din orice colţ al lumii”, spune un mesaj pe blogul Google.

Fotografiile manuscriselor apar la o rezoluţie de 1.200 de megapixeli, care a fost realizată cu ajutorul unei tehnici ce a “scanat” documentele până la 50 de minute. Imaginile sunt atât de clare încât se poate observa cât de subţire şi fragilă este pielea de animal pe care au fost scrise manuscrisele.

Opţiunea Google de pe pagina de Internet a muzeului din Israel face ca pergamentele sa fie accesibile şi permite vizitatorilor să mărească textul din pergamentul Marelui Isaia. Google furnizează de asemenea şi o unealtă de traducere în engleză şi o opţiune pentru utilizatori de a adăuga traduceri ale versetelor în propria limbă.

Savanţii cred că documentele de 2000 de ani au fost scrise de către o sectă evreiască din Qumran din deşertul iudaic şi au fost ascunse în peşteri în jurul anului 70 d.Hr., când romanii au distrus templul din Ierusalim. Acestea au fost descoperite de către nişte păstori beduini între 1947 şi 1956, în peşteri de pe malul lacului.

Pergamentele, o colecţie de 972 de texte sfinte, sunt extrem de fragile. Acestea sunt expuse în secţiuni şi rotite la fiecare 3-4 luni pentru a diminua expunerea la lumină. Textele sunt scrise în ebraică, aramaică şi greacă, unele pe pergament, altele pe papirus. “Manuscrisele ne dau posibilitatea de a înţelege începutul istoriei biblice. Pentru noi nu există un artefact mai important”, a declarat directorul muzeului Israelului, James Snyder.

La Muzeul din Israel sunt găzduite 8 suluri, iar dintre acestea au fost digitalizate 5: Cartea lui Isaia, Cartea Războiului, Cartea Templului, Comentariul la Cartea lui Habakkuk şi Regulile Comunităţii. Pergamentul Marelui Isaia include faimosul citat „şi lupul va locui împreună cu mielul”.

Varianta electronică a manuscriselor poate fi accesată la adresa http://dss.collections.imj.org.il/



sursa: http://www.financiarul.ro/2011/09/27/manuscrisele-de-la-marea-moarta-poti-fi-studiate-online-parcurgerea-textului-cu-mouse-ul-il-traduce-instantaneu-in-engleza/ 

Postări populare de pe acest blog

Cum schimbă limba pe care o vorbeşti lucrurile pe care le vezi? Lingviştii văd lumea diferit

Dacă doi oameni s-ar uita la acelaşi obiect, ei vor vedea lucruri cu totul diferite. Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, familiarizarea unei persoane cu un obiect, în special, cu literele alfabetului, va influenţa trăsăturile pe care le observă. Studiind modurile diferite prin care oamenii percep un alfabet, cercetătorii au descoperit că expertiza ajută la sortarea caracteristicilor neînsemnate, lăsând novicii să privească literele ca fiind ceva mai complex. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Johns Hopkins au analizat răspunsurile a 50 de participanţi care au fost rugaţi să stabilească dacă perechile de litere arabe erau diferite sau identice. Participanţii au fost repartizaţi în grupuri a câte 50 de persoane, dintre care 25 erau experţi în arabă, iar alţi 25 nu cunoşteau limba. Cercetătorii au arătat participanţilor 2.000 de perechi de litere, măsurând viteza de răspuns ...

Man Booker prize 2015 longlist: let the 'posh bingo' begin

At midday on Wednesday, the opening list of runners and riders for Britain’s leading books prize is unleashed on the reading world. Who will it be? Who will it be? With less than 24 hours to go before the longlist is announced, we’re starting to wonder who’ll make up this year’s Man Booker dozen – even though offering predictions is, in this game of “posh bingo”, as Julian Barnes put it, a bit like filling in your card before the numbers have been called. In the second year that American authors have been eligible, one obvious contender is Hanya Yanagihara ’s epic tearjerker about love, friendship and the effects of childhood abuse: A Little Life is hot off presses in the UK and currently consuming readers on both sides of the Atlantic. Other US novels to look out for include Marilynne Robinson’s Lila, the third in her Gilead series, published to ecstatic reviews last November ; a strong debut from Atticus Lish exploring poverty and hard graft in an unforgiving post-cra...

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)