Treceți la conținutul principal

10 lucruri pe care nu ştiaţi că le semnaţi! Înainte de a bifa “I agree”, fiţi atenţi dacă...

Orice program pe care il adaugam pe hard-ul nostru sau un serviciu web pe care il folosim vine impreuna cu un set de reguli, detaliate in “Termenii serviciului” sau “Acordul de licenta a utilizatorului final” (Terms of Service sau End User License Agreement). Acestea sunt paginile de text pe care majoritatea dintre noi, in cel mai bun caz, le strabatem cu privirea si eventual citim primele paragrafe inainte de a bifa „Sunt de acord” („I agree”) si a ne vedea mai departe de instalarea programului. Am fi surprinsi sa descoperim cu ce am fost de acord daca am citi acele pagini de text, asa numitele acorduri de licenta.


Pentru a demonstra ca multa lume trece prin acesti termeni fara sa citeasca un cuvant, compania PC Pitstop a inclus in acordul de licenta instructiuni in care arata utilizatorului cum sa revendice un premiu de 1000 $ prin email. Au fost necesare peste 3000 de instalari inainte ca un utilizator sa descopere premiul ascuns!

GameStation, un distribuitor de jocuri video cu baza in Marea Britanie s-a distrat copios cu termenii sai de utilizare, introducand „o optiune netransferabila de a revendica, pentru acum si pentru totdeauna, sufletul tau nemuritor”. Pana sa refuze cineva sa isi „transfere sufletul nemuritor” si sa se sesizeze in aceasta privinta, compania a obtinut peste 7500 de suflete, declarând ulterior că nu are în intenţie să le revendice.

 

1.    Apple: Nu sunt un terorist

Daca folosesti software-ul Apple iTunes si se intampla sa fii un terorist international, sa nu fii surprins daca intr-o zi iti va fi inchis playlist-ul tau.
In acordul de licenta, Apple interzice utilizarea softului de catre cei din „tarile sub embargo al Statelor Unite” si de „oricine de pe lista Departamentului Trezoreriei Statelor Unite sau de pe lista Departamentului Persoanelor care au interzis comertul in Statele Unite”.

De asemenea esti de acord ca nu vei folosi produsul in orice scop interzis de legea Statelor Unite, inclusiv dezvoltarea, proiectarea, fabricarea sau productia de rachete sau arme nucleare, chimice sau biologice.

Intr-un alt paragraf, Apple spune ca orice continut pe care il creati sau il postati prin intermediul unui portal web sau un site social poate deveni proprietate a gazdei dumneavoastra, arată o analiza realizata de Businessinsider.

 

2.    Google Chrome: Cedam toate drepturile de autor

Lansarea din 2008 a browserului Google Chrome (GOOG) a fost destul de controversata cand o scanare a acordului de licenta a descoperit ca utilizatorii acorda lui Google o licenta perpetuă, irevocabilă, în întreaga lume, fără drepturi de autor, şi neexclusivă, în scopul de a reproduce, de a adapta, de a modifica, de a traduce, de a publica si de a distribui orice conţinut pe care îl trimiteţi, postaţi sau afişaţi prin intermediul serviciilor”.

Pe fondul obiectiilor, Google a adaugat: „Va mentinteti drepturile de autor si alte drepturi pe care deja le aveti asupra continutului pe care il postati, prezentati sau il afisati pe sau prin intermediul serviciilor”.

 

3.    Yahoo: Devii proprietar pe continutul site-urilor mele

In 1999, Yahoo a cumparat site-ul gratuit ce ofera servicii de gazduire Geocities si a modificat acordul de licenta in asa fel incat sa detina in mod exclusiv orice continut gazduit de aceste site-uri. Publicitatea negativa si un boicot care s-a iscat cu acest prilej a determinat conducerea Yahoo sa abandoneze aceast plan.

 

4.    Facebook: Ofera agentiilor de publicitate informatii despre mine

De la inceputurile sale, Facebook a fost legat de numeroase controverse, adesea asociate cu termenii pe care utilizatorii sai trebuiau sa ii respecte.

Un exemplu notabil este acela in care utilizatorii au ramas perplecşi când au aflat despre Beacon – o initiativa de publicitate care exploateaza datele utilizatorilor si posteaza in mod public achizitiile pe care acestia le-au facut.

In 2009, siteul a fost determinat să modifice acordul său de confidentialitate, astfel ca formularile la care s-a ajuns in cele din urma au fost considerate suficiente pentru a permite capacitatea de a colecta şi reutiliza conţinutul postat pe Facebook în orice mod dorit.

 

5.    Amazon Kindle: Blogul meu va apartine voua

Bloggerul pasionat de legile Internetului, Mike Young, a avertizat recent in privinta utilizarii Amazon Kindle. Ingrijorarea sa este aceea ca „atunci cand va inscrieti, ii acordati Amazonului dreptul sa faca in mod virtual ceea ce doreste cu tot continutul blogului pe care il aveti”.
„Aceasta include modificarea continutului, sau chiar sa il transforme intr-o carte fara nici o permisiune anterioara din partea voastra”, adauga el.

Textul exact la care se refera Young spune: „Prin prezenta, acordati fiecarei parti a Amazonului, pe intreaga durata a prezentului acord, un drept neexclusiv, in intreaga lume si licenta sa distribuie publicatiile descrise aici, in mod direct si printr-un tert ca si distribuitor, in toate formatele digitale şi prin toate modalitatile de distributie digitala disponibile, drepturi care includ: utilizarea, reproducerea, adaptarea, modificarea si crearea de lucrari derivate pe care sa le folosim si sa le distribuim asa cum consideram noi adecvat, in discretia noastra totala”.

 

6.    Kodak: Voi plati o taxa anuala pentru… “depozitare gratuita

Pe fondul grabei de a obtine un spatiu de depozitare online de tip „cloud”, sa fiti atenti la cat de “in siguranta” vor fi datele si pentru cat timp.

Galeria Kodak, de exemplu, ofera spatiu de depozitare online pentru poze gratuit. Dar daca nu cititi acordul de licenta, v-ati putea confrunta cu o surpriza neplacuta, si anume ca toate acele amintiri minunate sa dispara.

Printre termenii de utilizare ai Kodak : „Pentru a mentine spatiu de depozitare gratuit pentru imaginile dumneavoastra pe site, trebuie sa faceti achizitii de cel putin 4,99 $ sau 19,99$, in functie de utilizarea spatiului de depozitare, cel putin o data la 12 luni. Daca nu indepliniti cerinta de achizitie aplicabila, imaginile pot fi sterse”.

 

7.    Cablul Time Warner: Ma voi purta frumos

Cum te comporti online este de asemenea stabilit prin acordurile de licenta, cu toate ca exista anumite nelamuriri… Retelele jocurilor video, de exemplu, interzic limbajul jignitor, obscenitati si insulte.

Conexiunea la Internet a firmei de cablu Time Warner „nu poate fi folosita pentru a incarca, posta, transmite sau a face disponibil orice material sau continut care incalca sau aduce atingere drepturilor sau demnitatii altora”. Un video de pe YouTube al unei persoane care e lovita intr-o zona sensibila cu o bata de baseball intra in aceasta categorie care atenteaza la demnitatea persoanei?

Daca nu cititi inainte sa acceptati termenii, va puteti trezi cu taxari in curs de desfasurare, descarcari nedorite, monitorizarea site-urilor pe care le vizitati si chiar se poate lua masura de a va deturna procesorul.

 

8.    Digsby: Computerul meu este la dispozitia voastra

A fost un protest zgomotos cu cativa ani in urma, cand utilizatorii clientului de mesaje instant si agregatorului Digsby au descoperit ca semnarea acordului de licenta da softului dreptul de a colecta date si de a instala programe aditionale considerate de catre utilizatori ca fiind „spam” sau „malware”.

Fiind de acord cu termenii inseamna, de asemenea, ca ati dat permisiunea ca softul sa „foloseasca puterea de procesare a computerului dumneavoastra, cand este in asteptare, pentru a rula algoritmi descarcati (ecuatii matematice) si coduri in timpul procesului. Trebuie sa intelegeti ca atunci cand softul foloseste calculatorul vostru, foloseste de asemenea si procesorul, latimea de banda si alimentarea cu energie”.

Softul va folosi calculatorul dumneavoastra sa rezolve „probleme de calcul derivate, şi nu numai, accelerarea proiectelor de cercetare medicala, analiza pieţei de valori, căutarea pe Web şi găsirea celui mai mare număr prim cunoscut”.

 

9.    Felicitarile online : Te rog trimite-mi un spam

Felicitarile online, acele mesaje de sarbatori dragute si sclipitoare pe care rudele adora sa le trimita, adesea necesita sa accepti niste termeni de utilizare. Facand acest lucru puteti deschide portile catre o inundatie de spyware si programe pop-up.

 

10.    McAfee/Microsoft: Nu voi spune nimanui ce cred despre produsul tau

Spre consternarea si desconsideratia hackerilor, multe pachete de softuri interzic modificarea sau ingineria reversibila. Alte softuri incearca totodata sa reprime utilizatorii care ar dori sa critice achizitia facuta.

„Ascunse de multe ori in termenii de utilizare, aceste acorduri de licenta sunt de multe ori cereri serioase prin care se impune consumatorilor sa renunte la drepturi fundamentale” scrie Fundatia Frontiere Electronice pe siteul sau.

„Multe dintre aceste acorduri interzic consumatorului sa compare produsul sau cu altul si sa il critice in mod public. Acest aspect restrange in mod evident libertatea la exprimare si face si mai dificil pentru consumatori sa primeasca informatii exacte referitoare la ceea ce cumpara  prin impiedicarea grupurilor de genul „Raporturile Consumatorilor” de a face o analiza independenta”.

sursa: http://www.financiarul.ro/2011/07/05/10-lucruri-pe-care-nu-stiati-ca-le-semnati-inainte-de-a-bifa-i-agree-fiti-atenti-daca-nu-cumva-vi-se-cere-sa-va-transferati-sufletul-nemuritor/

Postări populare de pe acest blog

Cum schimbă limba pe care o vorbeşti lucrurile pe care le vezi? Lingviştii văd lumea diferit

Dacă doi oameni s-ar uita la acelaşi obiect, ei vor vedea lucruri cu totul diferite. Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, familiarizarea unei persoane cu un obiect, în special, cu literele alfabetului, va influenţa trăsăturile pe care le observă. Studiind modurile diferite prin care oamenii percep un alfabet, cercetătorii au descoperit că expertiza ajută la sortarea caracteristicilor neînsemnate, lăsând novicii să privească literele ca fiind ceva mai complex. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Johns Hopkins au analizat răspunsurile a 50 de participanţi care au fost rugaţi să stabilească dacă perechile de litere arabe erau diferite sau identice. Participanţii au fost repartizaţi în grupuri a câte 50 de persoane, dintre care 25 erau experţi în arabă, iar alţi 25 nu cunoşteau limba. Cercetătorii au arătat participanţilor 2.000 de perechi de litere, măsurând viteza de răspuns ...

Man Booker prize 2015 longlist: let the 'posh bingo' begin

At midday on Wednesday, the opening list of runners and riders for Britain’s leading books prize is unleashed on the reading world. Who will it be? Who will it be? With less than 24 hours to go before the longlist is announced, we’re starting to wonder who’ll make up this year’s Man Booker dozen – even though offering predictions is, in this game of “posh bingo”, as Julian Barnes put it, a bit like filling in your card before the numbers have been called. In the second year that American authors have been eligible, one obvious contender is Hanya Yanagihara ’s epic tearjerker about love, friendship and the effects of childhood abuse: A Little Life is hot off presses in the UK and currently consuming readers on both sides of the Atlantic. Other US novels to look out for include Marilynne Robinson’s Lila, the third in her Gilead series, published to ecstatic reviews last November ; a strong debut from Atticus Lish exploring poverty and hard graft in an unforgiving post-cra...

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)