Detaliu din pictura de J. Vermeer „A Lady writing” |
Cinci zile cu cinci tematici. Teorie si practică – între usor si greu, a scrie e un dans împrejurul propriei persoane. A scrie poate fi un samanism ametitor sau o plictiseală învinsă. Efortul de a găsi cuvintele potrivite e ghidat de plăcerea de a descoperi realitătile din spatele cuvintelor.
Cinci zile cu cinci provocări. Cinci zile cu cinci răspunsuri diferite la o singură întrebare: cât de creativi suntem?
Temele atelierelor sint:
1. LUNI 25 iulie: A scrie si a citi sunt acelasi lucru. Fondul problemei, dincolo de forme – motivatii, argumente, imersiuni în cuvinte.
2. MARTI 26 iulie: De la simplele cuvinte la fraze – armonii si dizarmonii. Exagerări, redundante, clisee: textele bolnave si cum se recuperează ele. Cât de utile sunt descrierile, cât de superfluă poezia si cât de bine ne cunoastem.
3. MIERCURI 27 iulie: Storytelling – arta de a scrie despre tine însuti ca si cum ai scrie despre altcineva. Regulile care permit unui text oarecare să fie un text literar.
4. JOI 28 iulie: Scrierea creativă pe lângă alte tipuri de explorări artistice: confluente si diferente. Sincopele, pauzele, repausurile, tăcerile, retragerile, timiditătile – vindecarea fricii de a (ne) comunica.
5. VINERI 29 iulie: Concluzii? Compunerea si descompunerea unui personaj. Realitatea estompată, simboluri, vise, călătorii – cum si cât scriem, despre cine si despre ce scriem si mai ales: de ce scriem.
Lector: Mario Barangea
http://www.fundatiacaleavictoriei.ro/2011/scoala-de-vara-de-scriere-creativa/