Treceți la conținutul principal

Premiul Nobel pentru literatură

Cred că cea mai înaltă distincție pe care o poate primi un scriitor este Premiul Nobel pentru literatură. Mie îmi pare a fi acel lucru la care visezi din primul moment în care iei decizia să devii scriitor. Și apoi, dacă-l câștigi, știm ce urmează: cresc vânzările, te cunoaște un întreg mapamond, plus șansa de a rămâne în posteritate.

Pornind de la toate motivele de mai sus, m-am hotărât să fac o mică istorie a Premiului Nobel pentru literatură și momentele în care el și autorii români s-au intersectat.

Premiul Nobel pentru literatură a fost acordat pentru prima dată în 1901 și de atunci este decernat anual unui autor din orce țară (chiar dacă gurile rele spun că are o predilecție pentru Europa și se încăpățânează să ocolească America) pentru întreaga sa operă, deși adesea la decernare este citată o lucrare a acestuia. Conform cuvintelor lui Alfred Nobel, cel care este premiat trebuie să fi creat “cea mai remarcabilă lucrare într-o tendință idealistică”.

Cea care decide câștigătorul este Academia Suedeză. În fiecare an sunt trimise mii de cereri de nominalizare a candidaților la premiu Nobel; cererile pot fi trimise de membrii academiilor, de societăți literare, de profesori de limba și literatură, asociații ale scriitorilor etc., însă nu se acceptă auto-nominalizări. Cererile pot fi admise până la 1 februarie, după care, până în luna aprilie, cercul se micșorează la aproximativ 20 de candidați, iar până în vară lista se reduce la 5. În octombrie are loc votul, iar candidatul care primește mai mult de jumătate dintre voturi este declarat câștigător.

Ce câștigi? Premiul în bani este în prezent de 10 milioane de coroane suedeze, pe lângă o medalie de aur și o diplomă Nobel. Însă banii, medalia și diploma n-au fost suficiente pentru singurii doi câștigători care au refuzat premiul până acum: rusul Boris Leonidovici Pasternak în 1958 și francezul Sartre în 1964.

În ceea ce privește românii nominalizați la Nobel, singura câștigătore a premiului pentru literatură, așa cum desigur știți, este Herta Muller; și o împărțim cu Germania (țara cu cei mai mulți câștigători ai Nobelului pentru literatură) pentru că acolo a creat și a publicat într-o mare măsură. Dar mai avem doi câștigători ai prestigiosului premiu despre care nu prea se vorbește: George Emil Palade, medic și om de știință american de origine română, laureat al Premiului Nobel pentru fiziologie si medicină în 1974, și Ioan Moraru, laureat al Premiul Nobel pentru Pace în 1985.

Ar mai fi de adăugat că până acum doar 12 femei au primit acest premiu și că printre autorii ce dețin un Nobel se numără: Mario Vargas Llosa, José Saramago, Claude Simon, Gabriel García Márquez, Alexandr Soljenițîn, Samuel Beckett, Ivo Andric, Albert Camus, Ernest Hemingway, Sir Winston Churchill, François Mauriac, William Faulkner, T. S. Eliot, Hermann Hesse, Luigi Pirandello, Thomas Mann, Anatole France.

Scris de Andreea Chebac

Postări populare de pe acest blog

Cum schimbă limba pe care o vorbeşti lucrurile pe care le vezi? Lingviştii văd lumea diferit

Dacă doi oameni s-ar uita la acelaşi obiect, ei vor vedea lucruri cu totul diferite. Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, familiarizarea unei persoane cu un obiect, în special, cu literele alfabetului, va influenţa trăsăturile pe care le observă. Studiind modurile diferite prin care oamenii percep un alfabet, cercetătorii au descoperit că expertiza ajută la sortarea caracteristicilor neînsemnate, lăsând novicii să privească literele ca fiind ceva mai complex. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Johns Hopkins au analizat răspunsurile a 50 de participanţi care au fost rugaţi să stabilească dacă perechile de litere arabe erau diferite sau identice. Participanţii au fost repartizaţi în grupuri a câte 50 de persoane, dintre care 25 erau experţi în arabă, iar alţi 25 nu cunoşteau limba. Cercetătorii au arătat participanţilor 2.000 de perechi de litere, măsurând viteza de răspuns ...

Man Booker prize 2015 longlist: let the 'posh bingo' begin

At midday on Wednesday, the opening list of runners and riders for Britain’s leading books prize is unleashed on the reading world. Who will it be? Who will it be? With less than 24 hours to go before the longlist is announced, we’re starting to wonder who’ll make up this year’s Man Booker dozen – even though offering predictions is, in this game of “posh bingo”, as Julian Barnes put it, a bit like filling in your card before the numbers have been called. In the second year that American authors have been eligible, one obvious contender is Hanya Yanagihara ’s epic tearjerker about love, friendship and the effects of childhood abuse: A Little Life is hot off presses in the UK and currently consuming readers on both sides of the Atlantic. Other US novels to look out for include Marilynne Robinson’s Lila, the third in her Gilead series, published to ecstatic reviews last November ; a strong debut from Atticus Lish exploring poverty and hard graft in an unforgiving post-cra...

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)