Treceți la conținutul principal

Ce cărţi româneşti (nu) vom citi pe Google

Marea bibliotecă digitală Google a fost lansată în această săptămână în Statele Unite şi urmează să se extindă la nivel internaţional în 2011. Editurile româneşti nu iau încă în calcul un viitor parteneriat cu Google.

Cele peste trei milioane de titluri disponibile acum pe platforma books.google.com în format electronic pot fi descărcate gratuit, deocamdată doar pe teritoriul SUA pe orice computer conectat la internet sau pe telefoane de ultimă generaţie. Mai multe dispozitive electronice de tip e-reader vor putea accesa platforma, cu excepţia tabletei Kindle, produsă de Amazon.

Teama de un monopol Google

Editorii şi autorii se tem însă că o dată cu extinderea acestui proiect la nivel internaţional, gigantul Google va obţine monopol pe piaţa cărţii digitale, iar portalul Amazon, care percepe o taxă pentru cărţile digitale, va fi îngropat.

"Noi credem că aceasta va fi cea mai mare bibliotecă digitală din lume. Cele peste trei milioane de cărţi vor fi gratuite", a declarat un purtător de cuvânt al Google.

Biblioteca Google a fost lansată în parteneriat cu universităţi prestigioase americane, editori şi biblioteci naţionale. Managerul Google Books, Abraham Murray, a anunţat zilele trecute că în fapt "sunt digitalizate peste 15 milioane de titluri, de la peste 35.000 de editori şi peste 40 de biblioteci. Sunt incluse peste 100 de ţări şi peste 400 de limbi".

Librăria a fost lansată chiar dacă justiţia americană nu s-a pronunţat asupra litigiului dintre compania americană de internet şi Asociaţia Editorilor Americani, care acuză încălcarea drepturilor de autor în cazul digitalizării cărţilor.

Un "gunoi" şi o "propagandă isterică", a clamat prof. Roland Reuss de la Universitatea Heidelberg, la ultima ediţie a Târgului de Carte de la Frankfurt. Roland Reuss crede că planul este o ameninţare la adresa publicaţiilor tradiţionale: "Poţi revoluţiona piaţa, dar costul acestui proces este că producătorii de bunuri de pe această piaţă vor fi distruşi". Directorul diviziei Print Content Partnerships a Google din Marea Britanie susţine însă, că astfel, se rezolvă una din cele mai mari probleme ale lumii: "fondurile de carte sunt pe moarte, în sensul în care se găsesc tot mai greu".

Ce spun editurile româneşti

Deocamdată, marile edituri din România aşteaptă să vadă condiţiile unui acord cu Google. "Este devreme să putem da un răspuns final în această nouă direcţie, mai ales când nu sunt clare nici condiţiile comerciale şi nici cele tehnice. Deocamdată nici o librărie electronică majoră nu este deschisă cititorilor români (excepţie: unele ebook-uri de pe Amazon prin Kindle). Iar accesul editurilor din România la acestea este deocamdată închis", a declarat Paul Balogh de la Editura Humanitas, adăugând că proiectul ţine de viitor, iar acum "ne grădinărim singuri această nouă lume digitală a cărţilor".

"Suntem dispuşi să colaborăm cu orice bibliotecă digitalizată, cu absolut toate sistemele care promovează cartea", a declarat pentru România Liberă Luminiţa Gruia, şeful serviciului Tehnologia Informaţiei şi Comunicării de la Biblioteca Naţională a României. "Noi deja colaborăm cu World Digital Library, cu biblioteca digitală Europeana.eu şi cu manuscriptorium.com", a mai adăugat Luminiţa Gruia, precizând că valoarea costurilor este "uriaşă pentru digitalizarea în masă". Din acest motiv se încearcă salvarea prin scanare a celor mai fragile sau a celor mai valoroase lucrări.

La rândul său, Oana Boca, director de imagine Polirom spune: "Editura Polirom, nu are în plan lansarea de cărţi în format electronic în viitorul foarte apropiat. Există, însă, pe site-ul editurii formate PDF livrate cititorilor gratis pentru cărţile cu stocul epuizat: peste 50 de titluri în acest moment. Faceţi referire la biblioteca digitală din Statele Unite, dar poate ar fi bine să încercăm să vedem care este situaţia e-book-urilor pe piaţa europeană (din câte ştiu, deocamdată, piaţa europeană e de sub 2% din piaţa de carte pe suport de hârtie)".

http://www.newspad.ro/Ce-carti-romanesti-nu-vom-citi-pe-Google,358669.html

Postări populare de pe acest blog

Cum schimbă limba pe care o vorbeşti lucrurile pe care le vezi? Lingviştii văd lumea diferit

Dacă doi oameni s-ar uita la acelaşi obiect, ei vor vedea lucruri cu totul diferite. Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, familiarizarea unei persoane cu un obiect, în special, cu literele alfabetului, va influenţa trăsăturile pe care le observă. Studiind modurile diferite prin care oamenii percep un alfabet, cercetătorii au descoperit că expertiza ajută la sortarea caracteristicilor neînsemnate, lăsând novicii să privească literele ca fiind ceva mai complex. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Johns Hopkins au analizat răspunsurile a 50 de participanţi care au fost rugaţi să stabilească dacă perechile de litere arabe erau diferite sau identice. Participanţii au fost repartizaţi în grupuri a câte 50 de persoane, dintre care 25 erau experţi în arabă, iar alţi 25 nu cunoşteau limba. Cercetătorii au arătat participanţilor 2.000 de perechi de litere, măsurând viteza de răspuns ...

Man Booker prize 2015 longlist: let the 'posh bingo' begin

At midday on Wednesday, the opening list of runners and riders for Britain’s leading books prize is unleashed on the reading world. Who will it be? Who will it be? With less than 24 hours to go before the longlist is announced, we’re starting to wonder who’ll make up this year’s Man Booker dozen – even though offering predictions is, in this game of “posh bingo”, as Julian Barnes put it, a bit like filling in your card before the numbers have been called. In the second year that American authors have been eligible, one obvious contender is Hanya Yanagihara ’s epic tearjerker about love, friendship and the effects of childhood abuse: A Little Life is hot off presses in the UK and currently consuming readers on both sides of the Atlantic. Other US novels to look out for include Marilynne Robinson’s Lila, the third in her Gilead series, published to ecstatic reviews last November ; a strong debut from Atticus Lish exploring poverty and hard graft in an unforgiving post-cra...

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)