Treceți la conținutul principal

Gaudeamus, de la pastramă la carte

La Târgul de carte, editurile au încercat să seducă publicul mizând pe reduceri şi oferte promoţionale, evenimente inedite. Însă numărul vizitatorilor este aproape de jumătate faţă de ediţia precedentă. Tristeţe îndulcită printr-o piaţă deschisă în curtea Romexpo.

Dacă în ediţiile precedente la Târgul de Carte Gaudeamus zilele de sâmbătă şi duminică erau sufocante din cauza aglomeraţiei, anul acesta publicul a fost mai puţin numeros, lucru confirmat şi de organizatori care au anunţat, în primele trei zile, 50.000 de vizitatori. Anul trecut se înregistrase 107.000 de vizitatori, cifra fiind declarată una record - când nu erau locuri de parcare pe o rază de câteva sute de metri de târg. Acum parcările de lângă Romexpo sunt cam goale.

Cauzele ar fi mai multe. Prima ţine de organizare. Deşi s-a desfăşurat pe parcursul a cinci zile, ca şi anul trecut, decalarea lor - de joi până luni, în loc de miercuri până duminică - face ca ultima zi să nu mai fie pe gustul editorilor care se tem că va fi lipsită de vizitatori. "Practic, organizatorii ne-au furat o zi chiar dacă nu asta a fost intenţia", ne-a declarat unul din expozanţi. Astăzi, târgul va fi deschis între orele 10.00 şi 16.00, ziua fiind dedicată oficial profesioniştilor, publicul va avea intrarea liberă, dar... cine mai merge luni la Târgul de carte până în ora 16.00?

Bonus pentru cumpărători, cergi şi pălincă

Drumul până la Pavilionul Central Romexpo începe cu două maramureşence care încearcă să-şi vândă păturile din lână însoţite de câte o sticlă de pălincă şi continuă cu un aer îmbibat de aromele pătrunzătoare ale pastramei şi vinului, a brânzeturilor afumate, a micilor şi a colacului unguresc, a plăcintelor şi zaharicalelor - în fine, mâncare tradiţională, foarte la modă în ultima vreme, pregătită de gospodarii care şi-au deschis tarabele pentru cei care vin sau pleacă de la târg. Unii spun că e o nuanţă în plus adusă Târgului de carte, alţii că i-a lipit Gaudeamusului o coadă sub formă de talcioc... Oricum, vizitatorii, cu plasele imprimate cu numele editurilor, se opresc salivând, flămânzi sau pofticioşi, pentru o bucată de pastramă de berbec sau brânză de oaie.

Reduceri şi spectacol

Pe de altă parte, românii nu mai au bani. Acest lucru a obligat editurile să se adapteze, să reducă preţurile şi să inventeze. Titluri noi la un preţ de 10 lei sau cărţi cu reducere de la 5 lei, mergând până la 70% din preţ. Acestea sunt câteva din artificiile folosite de editori pentru atragerea publicului. Oferta este variată, de la titluri de lifestyle, strategie, fantasy, non-ficţiune, albume de artă şi literatură pentru copii. Diversitatea e un alt punct de atracţie, de la lansarea volumului patru din seria "Tunele" şi "Vampy Hour", la Grupul Corint, până la seria Mario Vargas Llosa la Humanitas şi seria Norman Manea la Polirom ori hărţile şi macheta unui schelet uman la Editura Didactică şi Pedagogică.
Mircea Dinescu a făcut spectacol, lansându-şi volumul de "Poezii noi" însoţit de vinul propriu (20 de lei fiecare) şi CD-ul "Femeile din secolul trecut" la un preţ de 10 lei. Principesa Margareta a României s-a lansat în lumea gastronomiei, cu volumul "Carte regală de bucate", având şi unele reţete culese de la rudele regale. Metodele de vânzare a cărţilor, deşi destul de puţin variate, au evoluat, de la simpla expunere a volumelor şi specificarea reducerilor la prezentarea unor personaje îmbrăcate în costume din secolul al XVII-lea şi până la schimbarea numelui autorilor. La Editura Paralela 45 s-a lansat volumul "Arhipelagul" de Ned Orson, acesta fiind, de fapt, un autor român care, din motive de "marketing", a ales un pseudonim străin cu care şi-a semnat romanul, a cărui acţiune are loc în secolul al XVII-lea. Tot la Paralela 45 sunt reduceri de până la 40%, şi titluri care se vând pornind de la 5 lei.

Cărţi păzite cu senzori

La Corint se practică politica "Happy Hour", mai precis, cititorii pot beneficia, într-o anumită perioadă a zilei, de reduceri de până la 35%, aici fiind incluse cărţile din celebra serie "Jurnalele Vampirilor". În timpul târgului, editura practică reduceri între 25 şi 70 la sută pentru titlurile vechi şi reduceri de 25 la sută pentru restul volumelor. Editura Nemira s-a prezentat cu reduceri de 25% la unele volume, dar şi cărţi la 10 lei şi spectacole inedite. Tenorul Costel Busuioc era aşteptat, ieri, la lansarea volumului "El sueno espanol - Jurnal de căpşunar", de Albert V. Cătănuş. La standul Curtea Veche, pe lângă reducerile de până la 50%, tot cărţile lui Jamie Oliver sunt cele mai vizibile.

De altfel, mai multe edituri prezintă sute de cărţi de gastronomie, care mai de care mai atrăgătoare, gata să deschisă apetitul oricui. Predomină, de asemenea, atlasele de artă şi arhitectură cu reduceri de aproximativ 30 la sută. Dacă unele edituri practică metode mai puţin clasice de promovare, cele mai mari adună clienţi fără a apela la evenimente speciale, cu excepţia lansărilor care s-au arătat la fel de eficiente ca şi în ediţiile precedente. Astfel, la standurile Humanitas, Polirom şi Rao era puhoi de lume. În altă ordine de idei, câteva edituri, printre care şi Rao, au adus porţi cu senzor, pentru a evita furturile. Destul de bine primite de public au fost, la Humanitas, spaţiile expoziţionale cu titluri la 10 lei. Printre acestea figurau volumul de poezii "Aer cu diamante", de Mircea Cărtărescu, Florin Iaru, Traian T. Coşovei, Ion Stratan, volum reeditat după 28 de ani, dar şi volumul Ioanei Pârvulescu, "Cartea întrebărilor".

http://www.newspad.ro/Gaudeamus-de-la-pastrama-la-carte,355947.html

Postări populare de pe acest blog

Cum schimbă limba pe care o vorbeşti lucrurile pe care le vezi? Lingviştii văd lumea diferit

Dacă doi oameni s-ar uita la acelaşi obiect, ei vor vedea lucruri cu totul diferite. Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, familiarizarea unei persoane cu un obiect, în special, cu literele alfabetului, va influenţa trăsăturile pe care le observă. Studiind modurile diferite prin care oamenii percep un alfabet, cercetătorii au descoperit că expertiza ajută la sortarea caracteristicilor neînsemnate, lăsând novicii să privească literele ca fiind ceva mai complex. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Johns Hopkins au analizat răspunsurile a 50 de participanţi care au fost rugaţi să stabilească dacă perechile de litere arabe erau diferite sau identice. Participanţii au fost repartizaţi în grupuri a câte 50 de persoane, dintre care 25 erau experţi în arabă, iar alţi 25 nu cunoşteau limba. Cercetătorii au arătat participanţilor 2.000 de perechi de litere, măsurând viteza de răspuns ...

Man Booker prize 2015 longlist: let the 'posh bingo' begin

At midday on Wednesday, the opening list of runners and riders for Britain’s leading books prize is unleashed on the reading world. Who will it be? Who will it be? With less than 24 hours to go before the longlist is announced, we’re starting to wonder who’ll make up this year’s Man Booker dozen – even though offering predictions is, in this game of “posh bingo”, as Julian Barnes put it, a bit like filling in your card before the numbers have been called. In the second year that American authors have been eligible, one obvious contender is Hanya Yanagihara ’s epic tearjerker about love, friendship and the effects of childhood abuse: A Little Life is hot off presses in the UK and currently consuming readers on both sides of the Atlantic. Other US novels to look out for include Marilynne Robinson’s Lila, the third in her Gilead series, published to ecstatic reviews last November ; a strong debut from Atticus Lish exploring poverty and hard graft in an unforgiving post-cra...

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)