Treceți la conținutul principal

O nouă etapă în "Marşul Culturii": aducerea lui Brâncuşi în România


Poetul Laurian Stănchescu şi-a propus să tragă un semnal de alarmă asupra faptul că fenomenul culturii se estompează pe zi ce trece, printr-un marş de peste 500 de kilometri. Şi a reuşit. În 10 zile, Stănchescu a străbătut "la picior" de unul singur, aproximativ 500 de km, pe traseul Bucureşti ¬ Sarmizegetusa Regia. Iniţiatorul "Marşului Culturii" spune că în felul ăsta vrea să atragă atenţia asupra culturii şi literaturii pe care le avem în această ţară. "Consider că stăm de-a lungul timpului, pe o antichitate culturală şi este păcat să ignorăm acest lucru. Aceste marşuri ale mele nu sunt împotriva nimănui, este un marş al României spre ea însăşi. Este un marş de regăsire a fiinţei noastre" a declarat acesta.

Deşi drumul a fost destul de anevoios, poetul declară că a descoperit o Românie absolut extraordinară: "În ideea mea, pieriseră acei oameni care sunt marcaţi de idealuri, de vise, de lucrurile frumoase, trainice, care dau putere şi spirit vieţii unui om". S-a întâlnit în traseul său cu oameni de la sat şi a rămas plăcut surprins de acea deprindere a oamenilor pe care noi îi numim simpli de a înţelege spontan lucrurile şi de a se ridica mereu prin simplitatea gândirii lor peste orice filozofie sau metafizică. S-a întâlnit şi cu feţe bisericeşti, printre care aminteşte pe Arhiepiscopul din Râmnicu Vâlcea, Gherasim, care, la 96 de ani, l-a primit cu multă blândeţe şi înţelegere şi cu care a făcut câţiva paşi în numele culturii prin Palatul Arhiepiscopial. S-a întâlnit cu Oameni. Cu toate acestea, se aştepta la o reacţie mult mai mai vizibilă din partea autorităţilor şi a oamenilor de cultură. "Am făcut apel către toate partidele, ca măcar în ultimul ceas să întindă o mână culturii" a mai adăugat el. N-au făcut-o.

La o luna după ce acest marş s-a încheiat, poetul speră acum să-şi împlinească un vis mai vechi ¬ strângerea de semnături pentru aducerea osemintelor lui Constantin Brâncuşi în ţară. Un "demers de bună-cuviinţă" cum îl numeşte artistul care are convingerea că va reuşi să aducă în Gorj osemintele sculptorului, mai ales că aceasta ar fi fost şi dorinţa lui Brâncuşi înainte de moarte. Aşadar la 30 octombrie, ora 9:00 se pleacă spre Poarta Sărutului, unde se va vorbi despre un alt "drum" România-Paris.

de Ema-Augusta Banu

Postări populare de pe acest blog

Cum schimbă limba pe care o vorbeşti lucrurile pe care le vezi? Lingviştii văd lumea diferit

Dacă doi oameni s-ar uita la acelaşi obiect, ei vor vedea lucruri cu totul diferite. Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, familiarizarea unei persoane cu un obiect, în special, cu literele alfabetului, va influenţa trăsăturile pe care le observă. Studiind modurile diferite prin care oamenii percep un alfabet, cercetătorii au descoperit că expertiza ajută la sortarea caracteristicilor neînsemnate, lăsând novicii să privească literele ca fiind ceva mai complex. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Johns Hopkins au analizat răspunsurile a 50 de participanţi care au fost rugaţi să stabilească dacă perechile de litere arabe erau diferite sau identice. Participanţii au fost repartizaţi în grupuri a câte 50 de persoane, dintre care 25 erau experţi în arabă, iar alţi 25 nu cunoşteau limba. Cercetătorii au arătat participanţilor 2.000 de perechi de litere, măsurând viteza de răspuns ...

Man Booker prize 2015 longlist: let the 'posh bingo' begin

At midday on Wednesday, the opening list of runners and riders for Britain’s leading books prize is unleashed on the reading world. Who will it be? Who will it be? With less than 24 hours to go before the longlist is announced, we’re starting to wonder who’ll make up this year’s Man Booker dozen – even though offering predictions is, in this game of “posh bingo”, as Julian Barnes put it, a bit like filling in your card before the numbers have been called. In the second year that American authors have been eligible, one obvious contender is Hanya Yanagihara ’s epic tearjerker about love, friendship and the effects of childhood abuse: A Little Life is hot off presses in the UK and currently consuming readers on both sides of the Atlantic. Other US novels to look out for include Marilynne Robinson’s Lila, the third in her Gilead series, published to ecstatic reviews last November ; a strong debut from Atticus Lish exploring poverty and hard graft in an unforgiving post-cra...

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)