Treceți la conținutul principal

Fenomenul "I-dose", narcoticele muzicale

I-dose sau drogurile digitale sunt cea mai nouă metodă de a ajunge în "al nouălea cer". Tinerii utilizează drogurile digitale, o metodă legală şi gratuită prin care pot obţine senzaţii asemănătoare cu cele produse de Ecstasy.

Acest tip de droguri sunt de fapt sunete repetitive care variază uşor pe anumite frecvenţe şi care afectează creierul inducând ascultătorului stări de euforie, de agitaţie sau chiar panică.

Problema a început în SUA, dar au apărut diferite semnale că fenomenul se manifestă şi în România. Administrarea se face extrem de uşor şi este la îndemâna oricărui adolescent care foloseşte un PC şi o conexiune la internet.

Până în prezent, studiile efectuate de oamenii de ştiinţă nu au demonstrat că aceste sunete ar afecta din punct de vedere chimic creierul. Autorităţile consideră însă că tinerii care utilizează drogurile digitale ajung în cele din urmă consumatori de substanţe ilegale.

Drogurile digitale au înnebunit adolescenţii

Semnalul de alarmă este tras de un reportaj făcut în Statele Unite de postul de televiziune Kansas News 9. Reporterii semnalează apariţia unui fenomen numit "I-dose", în traducere ar însemna "doza de pe internet".

Folosirea acestui nou tip de drog nu este interzisă deocamdată şi, cel mai important lucru, este gratuită. Nimeni încă nu a stabilit efectul pe termen lung asupra a unei minţi tinere, în curs de formare.

Drogurile digitale par ceva cât se poate de banal la prima vedere: nişte sunete repetitive care variază uşor pe anumite frecvenţe sau piese muzicale derivate din stilul minimalist. Concret, opusul muzicii ambientale, de relaxare. Sunetele emise îţi afectează după un timp creierul şi ajung să îţi inducă anumite stări.

Deşi mulţi le consideră o prostie, autorităţile din Statele Unite iau în serios această ameninţare.

Ultima găselniţă a tinerilor americani

Drogurile digitale au atras atenţia după ce trei elevi americani care au fost duşi în biroul directorului pentru că păreau să fie sub influenţa unor substanţe au recunoscut că au încercat ceva numit "i-doser".

Problema cea mai mare nu este dacă acele melodii dau într-adevăr "dependenţă", ci faptul că le pot deschide tinerilor poarta către adevărata lume a narcoticelor.

Mai multe şcoli din SUA tratează cu seriozitate fenomenul şi au trimis părinţilor scrisori în care li se explică toate acestea şi li se recomandă să fie atenti la comportamentul copiilor. Deocamdată profesorii au reuşit să interzică MP3 Player-ele în şcoală.

Drogurile digitale fac furori pe internet

Cele mai populare droguri digitale poartă numele de "Gate of Hades" şi "Hand of God" (GoH şi HoG).

Potrivit revistei Psychology Today, aceste droguri digitale au fost utilizate în tratamentul anxietăţii şi nu constituie un pericol pentru adolescenţi.

Unele sunete de acest gen se găsesc chiar şi pe site-ul Youtube, iar tinerii deja postează pe site reacţiile pe care le au când ascultă aceste melodii. Există, însă, şi sunete mai puternice care pot crea dependenţă, dar nu sunt gratuite.

Cei care capată dorinţa de a continua şi devin dependenţi de aceste melodii, caută mai departe astfel de compoziţii. În timp ce drogurile clasice rar vin şi cu instrucţiuni de folosire, utilizatorii acestor aşa-zise "droguri digitale" sunt sfătuiţi să cumpere un ghid de 40 de pagini din care să înveţe cum se pot droga cu MP3-uri.

În România, conform evidenţelor Ministerului Sănătăţii, în prezent, există 1.300 de persoane internate în structurile de tratament anti-drog, 500.000 de români consumatori de produse etnobotanice şi 46.000 de dependenţi de droguri. Cu toate acestea, se estimează că numărul real al persoanelor afectate de traficul şi de consumul de stupefiante este mai mare faţă de datele oficiale furnizate de ministerul de resort.

autor: Aura Bolboaşă

Postări populare de pe acest blog

Cum schimbă limba pe care o vorbeşti lucrurile pe care le vezi? Lingviştii văd lumea diferit

Dacă doi oameni s-ar uita la acelaşi obiect, ei vor vedea lucruri cu totul diferite. Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, familiarizarea unei persoane cu un obiect, în special, cu literele alfabetului, va influenţa trăsăturile pe care le observă. Studiind modurile diferite prin care oamenii percep un alfabet, cercetătorii au descoperit că expertiza ajută la sortarea caracteristicilor neînsemnate, lăsând novicii să privească literele ca fiind ceva mai complex. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Johns Hopkins au analizat răspunsurile a 50 de participanţi care au fost rugaţi să stabilească dacă perechile de litere arabe erau diferite sau identice. Participanţii au fost repartizaţi în grupuri a câte 50 de persoane, dintre care 25 erau experţi în arabă, iar alţi 25 nu cunoşteau limba. Cercetătorii au arătat participanţilor 2.000 de perechi de litere, măsurând viteza de răspuns ...

Man Booker prize 2015 longlist: let the 'posh bingo' begin

At midday on Wednesday, the opening list of runners and riders for Britain’s leading books prize is unleashed on the reading world. Who will it be? Who will it be? With less than 24 hours to go before the longlist is announced, we’re starting to wonder who’ll make up this year’s Man Booker dozen – even though offering predictions is, in this game of “posh bingo”, as Julian Barnes put it, a bit like filling in your card before the numbers have been called. In the second year that American authors have been eligible, one obvious contender is Hanya Yanagihara ’s epic tearjerker about love, friendship and the effects of childhood abuse: A Little Life is hot off presses in the UK and currently consuming readers on both sides of the Atlantic. Other US novels to look out for include Marilynne Robinson’s Lila, the third in her Gilead series, published to ecstatic reviews last November ; a strong debut from Atticus Lish exploring poverty and hard graft in an unforgiving post-cra...

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)