Treceți la conținutul principal

Ghidul curiozităţilor din lumea cărţii

Cea mai mare carte din lume


Este "Atlasul Klencke" şi pentru a o ridica, este nevoie de şase persoane. Pentru a putea fi deschisă, mai sunt necesare încă două persoane, întrucât exemplarul măsoară 1,75 metri în înălţime şi 1,90 metri de lăţime. Această carte neobişnuită a fost un cadou din partea neguţătorului olandez Yohannes Klencke regelui Charles al II-lea, după reaşezarea acestuia pe tronul Angliei, în 1660. Anul acesta, cartea va fi expusă, până la 2 septembrie, împreună cu alte atlase emblematice ale lumii, la Biblioteca Britanică din Londra.

 
Cea mai scumpă carte

Are doar 13 pagini, însă valoarea sa ajunge la 153 de milioane de euro. Titlul său este «The Task», iar autorul ei, Tomas Alexander Hartmann, a explicat că valoarea sa constă în conţinutul pe care îl include. Cartea oferă, astfel, răspunsul la 300 de întrebări fundamentale ale umanităţii, ca de pildă de unde venim, încotro ne îndreptăm, care este misiunea noastră pe care o putem încă realiza etc. Cartea a fost expusă in anul 2009 la Târgul de Artă de la Dubai, însă nu va mai fi expusă niciodată, la cererea autorului său.

Ce păstrează în interiorul său Biblioteca Naţională a Spaniei?

Peste 6 milioane de exemplare de carte! Printre bijuteriile sale, se găseşte şi Colecţia Cervantes, care se compune din 26 de ediţii ale oprerei Don Quijote, tipărite în casteliană, în secolul al XVII-lea. În total, colecţia de la Biblioteca Naţională deţine peste 26 de milioane de documente (manuscrise, texte imprimate, ziare şi alte publicaţii), aşezate în peste 280 de kilometri de etajere.


Cea mai renumită librărie din lume

Se numeşte Shakespeare and Company. Deşi este situată pe strada Bucherie, nr.37, din capitala franceză, această librărie emblematică şi-a creat renumele prin nenumăratele vizite pe care le primeşte din partea turiştilor din toată lumea. A fost inaugurată în anul 1919, într-un sediu de pe strada Dupuytren, fiind închisă în 1941, după ocupaţia germană. Porprietara sa, Sylvia Beach (1887 – 1962) este cunoscută la nivel mondial, ca editor al celebrului roman “Ulise” (“Ulysses”), de James Joyce.

Cea mai neobişnuită carte de pe mapamond

O sută de miliarde de poeme” este o carte scrisă în 1961, de poetul francez Raymond Quenau. Ea se compune din doar 10 pagini, cu câte 14 versuri pe fiecare dintre ele. Curiozitatea sa constă însă în faptul că fiecare din paginile sale este tăiată în franjuri, conţinând un sonet. Acestea se pot citi combinând fragmentele după gustul fiecăruia. În total, se obţin, după cum o spune şi titlul, 100 de miliarde de poeme. Lectura integrală a variantelor ar cere atât de mult timp, încât unii consideră acest volum ca fiind şi cea mai lungă carte din lume.

Cel mai lung roman online

« Marienbad my love » este romanul lui Mark Leach, publicată pe Internet în1998, deşi Leach a început să-l scrie încă din 1980. În cele 17 milioane de cuvinte, romanul redă povestea unui ziarist devenit regizor de cinema, convins că după ce va filma o nouă versiune a clasicului francez din 1961, « Anul trecut, în Marienbad », va veni sfârşitul lumii. Romanul este disponibil pe Internet, la adresa http://www.marienbadmylove.com/.
de Adelina Gherman

Postări populare de pe acest blog

Cum schimbă limba pe care o vorbeşti lucrurile pe care le vezi? Lingviştii văd lumea diferit

Dacă doi oameni s-ar uita la acelaşi obiect, ei vor vedea lucruri cu totul diferite. Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, familiarizarea unei persoane cu un obiect, în special, cu literele alfabetului, va influenţa trăsăturile pe care le observă. Studiind modurile diferite prin care oamenii percep un alfabet, cercetătorii au descoperit că expertiza ajută la sortarea caracteristicilor neînsemnate, lăsând novicii să privească literele ca fiind ceva mai complex. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Johns Hopkins au analizat răspunsurile a 50 de participanţi care au fost rugaţi să stabilească dacă perechile de litere arabe erau diferite sau identice. Participanţii au fost repartizaţi în grupuri a câte 50 de persoane, dintre care 25 erau experţi în arabă, iar alţi 25 nu cunoşteau limba. Cercetătorii au arătat participanţilor 2.000 de perechi de litere, măsurând viteza de răspuns ...

Man Booker prize 2015 longlist: let the 'posh bingo' begin

At midday on Wednesday, the opening list of runners and riders for Britain’s leading books prize is unleashed on the reading world. Who will it be? Who will it be? With less than 24 hours to go before the longlist is announced, we’re starting to wonder who’ll make up this year’s Man Booker dozen – even though offering predictions is, in this game of “posh bingo”, as Julian Barnes put it, a bit like filling in your card before the numbers have been called. In the second year that American authors have been eligible, one obvious contender is Hanya Yanagihara ’s epic tearjerker about love, friendship and the effects of childhood abuse: A Little Life is hot off presses in the UK and currently consuming readers on both sides of the Atlantic. Other US novels to look out for include Marilynne Robinson’s Lila, the third in her Gilead series, published to ecstatic reviews last November ; a strong debut from Atticus Lish exploring poverty and hard graft in an unforgiving post-cra...

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)