Treceți la conținutul principal

Dan C. Mihăilescu: Eu îl consider pe Cioran cea mai frumoasă nebunie a literaturii române

Scriitorul şi criticul Dan C. Mihăilescu a declarat, joi seară [17 iunie - n.n.], cu ocazia lansării de la Cluj-Napoca, a cărţii sale "Despre Cioran şi fascinaţia nebuniei", că îl consideră pe Cioran "cea mai frumoasă nebunie a literaturii române".

Dan C. Mihăilescu a precizat că volumul său este scris pentru liceeni, pentru oameni care nu sunt familiarizaţi cu Cioran şi că vrea să facă o istorie a epistolarului la români.

Criticul a povestit despre cea mai frumoasă amintire a sa din întâlnirile cu Cioran.
"Cea mai frumoasă amintire cu Cioran este din seara în care ne-am despărţit şi mi-a băgat, spre uimirea mea aproape lăcrimoasă de mândrie valahă, mi-a chemat taxiul şi mi-a îndesat o hârtie de 50 de franci în palmă, şi a spus: «Ia, că ştiu că voi nu aveţi bani!». «Domnu' Cioran, zic, vă rog, am bursă de 1.000 de franci», «Nu mă interesează, ia-i!». Şi i-am cheltuit a doua zi ca boul, în loc să-i pun în ramă sau să-l pun să mi-i semneze, vindeam ăia 50 de franci uşor, azi, cu 100 de euro", a relatat Mihăilescu.

El a continuat spunând că Emil Cioran era "fascinat" de nebunie sub toate formele.

"Atunci mi-a spus: «Pe noi, nebunia ne conservă, dacă ştii că «tout est foutu», se alege praful de omerire, de istorie, de Europa, în 50 de ani Notre Dame va fi moschee, vin arabii, China, rasa galbenă», totul era îngrozitor la el, gata cu asta eşti salvat. Nebunia este ca o nacelă în care te urci şi îşi ia zborul, nebunia este ca o tichie de mărgăritar care te face invizibil, ca un fel de aloe în jurul sufletului care te conservă, e un fel de armură ignifugă, dacă eşti nebun este perfect", a povestit Dan C. Mihăilescu.

Scriitorul a arătat că, în volum, compară nebunia la Cioran, Eminescu şi Nietzsche.

"Eu îl consider pe Cioran cea mai frumoasă nebunie a literaturii române, nu mai avem mulţi, Eminescu a murit nebun, chiar aici în carte compar modul în care au înnebunit şi cum se comportau la nebunie Eminescu, Nietzsche, Cioran şi este foarte semnificativ modul în care înnebuneşte Eminescu şi ce face, care este gestul lui obsedant atunci. Eminescu scuipă, tot timpul, peste tot, avea o expectoraţie, nu vreau să duc asta mai departe, dar este semnificativ nu doar că poetul naţional înnebuneşte scuipând tot ce mişcă, dar faptul că am avut un poet naţional care moare nebun şi un dramaturg naţional care moare în exil (Caragiale - n.r.), asta pentru românismul nostru trebuie să spună al naibii de mult", a afirmat Dan C. Mihăilescu.

Scriitorul şi omul de teatru Ion Vartic a spus că volumul "Despre Cioran şi fascinaţia nebuniei" este o carte scrisă "de un maniac despre un alt maniac".

"Cioran nu este un filosof de sistem, ci un gânditor particular, iar cartea lui Dan C. este un ping-pong cu gânduri, o idee foarte importantă din carte ne poate ajuta să îl înţelegem pe Cioran sau cum se scrie despre Cioran, am mai spus-o, repet, Cioran trebuie citit şi citat, comentariul nostru şi al lui trebuie să se rezume la funcţia de ligament, de alăturare între aceste citate extraordinare", a spus Vartic.

Scriitorul şi criticul Dan C. Mihăilescu a vorbit, joi seară, cu cititorii clujeni, în cadrul unei întâlniri organizate de Teatrul Naţional din Cluj, în parteneriat cu Editura Bybliotek. Invitaţi au fost Dan C. Mihăilescu şi Ion Vartic, iar întâlnirea a avut titlul "Despre Teatru şi Literatură".

Evenimentul a fost precedat de lansarea romanului "Memoriile hingherului" de Mihai Măniuţiu, a albumului foto "Mihai Măniuţiu. Spaţiul cameleonic" de Cristina Modreanu şi a volumului "Despre Cioran şi fascinaţia nebuniei" de Dan C. Mihăilescu.

Volumul "Despre Cioran şi fascinaţia nebuniei", de Dan C. Mihăilescu, a fost lansat şi în 12 iunie, la Bookfest, de editura Humanitas, care a anunţat cu această ocazie o nouă colecţie, "Sufletul din plicuri", ce va include şi cartea reputatului critic literar. La evenimentul organizat de Humanitas au participat scriitorul şi traducătorul Sorin Lavric şi Lidia Bodea, directorul general al editurii.

Sursa: Mediafax

Postări populare de pe acest blog

Cum schimbă limba pe care o vorbeşti lucrurile pe care le vezi? Lingviştii văd lumea diferit

Dacă doi oameni s-ar uita la acelaşi obiect, ei vor vedea lucruri cu totul diferite. Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, familiarizarea unei persoane cu un obiect, în special, cu literele alfabetului, va influenţa trăsăturile pe care le observă. Studiind modurile diferite prin care oamenii percep un alfabet, cercetătorii au descoperit că expertiza ajută la sortarea caracteristicilor neînsemnate, lăsând novicii să privească literele ca fiind ceva mai complex. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Johns Hopkins au analizat răspunsurile a 50 de participanţi care au fost rugaţi să stabilească dacă perechile de litere arabe erau diferite sau identice. Participanţii au fost repartizaţi în grupuri a câte 50 de persoane, dintre care 25 erau experţi în arabă, iar alţi 25 nu cunoşteau limba. Cercetătorii au arătat participanţilor 2.000 de perechi de litere, măsurând viteza de răspuns ...

Man Booker prize 2015 longlist: let the 'posh bingo' begin

At midday on Wednesday, the opening list of runners and riders for Britain’s leading books prize is unleashed on the reading world. Who will it be? Who will it be? With less than 24 hours to go before the longlist is announced, we’re starting to wonder who’ll make up this year’s Man Booker dozen – even though offering predictions is, in this game of “posh bingo”, as Julian Barnes put it, a bit like filling in your card before the numbers have been called. In the second year that American authors have been eligible, one obvious contender is Hanya Yanagihara ’s epic tearjerker about love, friendship and the effects of childhood abuse: A Little Life is hot off presses in the UK and currently consuming readers on both sides of the Atlantic. Other US novels to look out for include Marilynne Robinson’s Lila, the third in her Gilead series, published to ecstatic reviews last November ; a strong debut from Atticus Lish exploring poverty and hard graft in an unforgiving post-cra...

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)