Peste 40 de procente din tinerii Spaniei nu au loc de muncă. Mulţi dintre ei nici nu studiază şi sunt dependenţi financiar de părinţii lor. Grupa de vârstă între 18 şi 25 de ani a fost etichetată de sociologi drept generaţia Ni-Ni – prescurtarea de la „ni estudian, ni trabajan“ (nici nu studiază, nici nu lucrează).
Guvernul de la Madrid este sub presiune după ce evoluţia negativă a economiei spaniole a lovit în primul rând tinerii.
Peste 40 la sută din ei sunt şomeri. Cu alte cuvinte, unul din cinci tineri spanioli nu are loc de muncă. Cifra s-a dublat în ultimii doi ani. Sindicatele ameninţă cu greva, iar instituţiile financiare internaţionale precum FMI avertizează Executivul spaniol că piaţa muncii trebuie reformată fără întârziere.
Tinerii din Peninsula Iberică, spun sociologii citaţi de revista germană „Der Spiegel", şi-au pierdut speranţa şi cheful de viaţă specific vârstei. Spania are, după Letonia (peste 22%), cea mai mare rată a şomajului (20%) din Uniunea Europeană. Problema locurilor de muncă creează un cerc vicios. „Cine nu are un job părăseşte ţara" constată ziariştii germani.
Următoarea piesă a dominoului: şomajul ridicat scade puterea de cumpărare a spaniolilor şi, în consecinţă, şi vânzările.
Yo-Yo sau dependenţa financiară de părinţi
Lipsa unui loc de muncă îi determină pe tinerii spanioli să rămână dependenţi de părinţii lor. Mulţi dintre ei se reîntorc în casa părintească în momentul în care au rămas fără job.
Psihologii citaţi de „Der Spiegel" au numit fenomenul „Yo-Yo", după numele popularei jucării care constă din două discuri agăţate de un fir care sunt lăsate să cadă drept pentru ca apoi să se ruleze înapoi pe fir. Specialiştii de la Institutul Injuve susţin că dependenţa financiară de părinţi îi determină pe tinerii spanioli să nu protesteze faţă de situaţia economică din ţară, aşa cum se întâmplă, spre exemplu, în Grecia.
„Vorbim mai ales de persoanele până în 25 de ani, care nu au studii şi care trăiesc în casa părinţilor. Ele au sentimentul inutilităţii atât de dezvoltat încât li se pare lipsit de sens să mai facă ceva ca să-şi câştige independenţa de toate felurile, pornind de la cea financiară", spune sociologul Enrique Gil Calvo, citat de presa germană. Efectul nociv al crizei asupra generaţiei tinere este creşterea abandonului şcolar.
Aproximativ 30 la sută din adolescenţii spanioli părăsesc şcoala înainte de obţinerea unei diplome de bacalaureat, iar lipsa pregătirii face şi mai dificilă găsirea unui loc de muncă.
Magda Crişan, 29 mai 2010