Treceți la conținutul principal

Alexandra Vechiu readuce poezia neoromantică în peisajul literar


Este studentă la Drept şi a câştigat zeci de premii pentru poezie la concursurile naţionale de literatură.

Prima poezie a scris-o când era în clasa a IV-a, în şcoala generală. De atunci a continuat să scrie, fără să respecte însă canoanele şi curentele contemporane în materie de literatură, ci mai degrabă urmându-şi sufletul şi inspiraţia.

În şcoala generală învăţătoarea a descoperit că micuţa elevă Alexandra scria compuneri reuşite şi pline de sensibilitate şi a îndrumat-o către un cenaclu literar din Medgidia. A fost doar primul pas în drumul literar al Alexandrei Vechiu.

Acum şi-a câştigat notorietatea în cercurile literare şi datorită numeroaselor competiţii în domeniu la care a participat şi unde a fost răsplătită cu premii.

„Scriu şi poezii şi proză, dar m-am concentrat în special pe poezie, cu toate că am şi câteva eseuri publicate. Aş spune că pentru proză nu am încă un stil definit“, s-a destăinuit Alexandra.

Două volume de poezii

Prima poezie a compus-o tot în clasa a IV-a, în cadrul unui cenaclu literar. „Cred că era despre natură“ , îşi aminteşte poeta.

Primul volum l-a publicat când avea 16 ani, în 2006. Volumul a ieşit pe piaţă sub titlul „Sub Laguna Albastră“ şi a fost primit bine în cercurile de specialitate. Recunoaşterea a venit din partea membrilor Uniunii Scriitorilor din România care i-au răsplătit volumul cu premiul „Prima Verba“.

Premiile, cinci la număr la nivelul întregii ţări, se acordă pentru cele mai reuşite volume publicate în anul respectiv.

A continuat să scrie, acumulând premii de la an la an. Ultima participare, la concursul „Panait Cerna“ - ediţia 34, Tulcea, i-a adus premiul I pentru poezie.

Anul acesta a publicat şi cel de-al doilea volum. „Se numeşte «Carnavalul Căderii» după poezia cu acelaşi nume din volum.

„Denumirea ilustrează lumea măştilor şi a oamenilor costumaţi în care trăim. Chiar cred că trăim într-o lume de măşti“ a povestit poeta.

Carieră în magistratură

Cu toate că este conştientă că are talent şi-a ales alt drum în viaţă, urmând ca literatura să cadă în plan secundar.

De aceea a ales Facultatea de Drept şi ulterior şi-a propus să continue studiile pentru ca în final să ajungă judecător. Motivul este unul întemeiat. „Cu greu se poate supravieţui din literatură. Sunt foarte mulţi scriitori talentaţi ale căror cărţi zac pe rafturi“, spune Alexandra.

De aceea nici nu aspiră să fie admisă în curând în Uniunea Scriitorilor sau să primească recunoaşterea internaţională. Nu şi-a făcut din asta un plan. „Dacă se va întâmpla va veni de la sine“, a concluzionat poeta.

de Antonia Maer

Postări populare de pe acest blog

Cum schimbă limba pe care o vorbeşti lucrurile pe care le vezi? Lingviştii văd lumea diferit

Dacă doi oameni s-ar uita la acelaşi obiect, ei vor vedea lucruri cu totul diferite. Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, familiarizarea unei persoane cu un obiect, în special, cu literele alfabetului, va influenţa trăsăturile pe care le observă. Studiind modurile diferite prin care oamenii percep un alfabet, cercetătorii au descoperit că expertiza ajută la sortarea caracteristicilor neînsemnate, lăsând novicii să privească literele ca fiind ceva mai complex. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Johns Hopkins au analizat răspunsurile a 50 de participanţi care au fost rugaţi să stabilească dacă perechile de litere arabe erau diferite sau identice. Participanţii au fost repartizaţi în grupuri a câte 50 de persoane, dintre care 25 erau experţi în arabă, iar alţi 25 nu cunoşteau limba. Cercetătorii au arătat participanţilor 2.000 de perechi de litere, măsurând viteza de răspuns ...

Man Booker prize 2015 longlist: let the 'posh bingo' begin

At midday on Wednesday, the opening list of runners and riders for Britain’s leading books prize is unleashed on the reading world. Who will it be? Who will it be? With less than 24 hours to go before the longlist is announced, we’re starting to wonder who’ll make up this year’s Man Booker dozen – even though offering predictions is, in this game of “posh bingo”, as Julian Barnes put it, a bit like filling in your card before the numbers have been called. In the second year that American authors have been eligible, one obvious contender is Hanya Yanagihara ’s epic tearjerker about love, friendship and the effects of childhood abuse: A Little Life is hot off presses in the UK and currently consuming readers on both sides of the Atlantic. Other US novels to look out for include Marilynne Robinson’s Lila, the third in her Gilead series, published to ecstatic reviews last November ; a strong debut from Atticus Lish exploring poverty and hard graft in an unforgiving post-cra...

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)