Treceți la conținutul principal

CAS din drepturile de autor, încă o taxă făcută pe genunchi

Veniturile colectate de pe urma birului pregătit pentru intelectuali nu sunt cunoscute nici măcar de iniţiatorii acestuia. O lege prin care statul să încaseze venituri şi din drepturile de autor n-ar aduce niciun plus la buget, dar ar ucide o întreagă industrie a creaţiei intelectuale.

Modul în care guvernanţii iniţiază acte normative în această perioadă, sub pretextul creşterii veniturilor la bugetul de stat, poate reprezenta un studiu de caz despre cum nu trebuie făcută o lege.

Mihai Şeitan, noul ministru al Muncii şi autorul propunerii de a colecta CAS-ul şi din contractele de drepturi intelectuale, n-a venit decât cu ideea.

Care este impactul social al acestei măsuri? Nu ştie. Câţi bani va aduce această lege în plus la bugetul de stat? Habar n-are. Câţi angajaţi au doar o parte din venituri pe contract de drepturi de autor, restul fiind pe contracte de muncă? N-are idee.

Nu cunoaştem impactul pe care l-ar avea o astfel de lege. Este o simplă notă", afirmă cu seninătate Şeitan. De fapt, o astfel de „notă" ar putea închide zeci de publicaţii, ar diminua semnificativ veniturile a sute de actori, regizori, cântăreţi sau scriitori. Poate ar merita acest sacrificiu, dacă această măsură ar aduce la buget câteva sute de milioane de euro, bani care ar scoate ţara din criză.

Însă, în România doar 80.000 de persoane sunt plătite pe contracte de drepturi de autor, potrivit lui Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa. Din aceşti 80.000, o parte semnificativă este plătită şi pe contracte de muncă, iar - potrivit declaraţiilor făcute ieri de Şeitan - aceştia nu ar intra sub incidenţa noii propuneri legislative, care se referă exclusiv la cei care îşi iau leafa din drepturile de autor.

Aşa încât această „notă" este dedicată doar câtorva zeci de mii de persoane, iar veniturile pe care le-ar putea aduce la bugetul de stat ar tinde spre zero (la sută din PIB!)

Actorul Mircea Diaconu, senator şi director al Teatrului Nottara din Capitală, a declarat că impunerea plăţii contribuţiei de asigurări sociale din drepturi de autor ar fi o dovadă de amatorism din partea Guvernului.

„Am senzaţia că Guvernul aruncă un fel de minge în sus, să vedem dacă cineva o prinde. Dacă urli, se liniştesc, dacă nu, se agaţă", a mai spus actorul.

Indignare în rândurile scriitorilor

Şi Uniunea Scriitorilor din România îşi exprimă îngrijorarea faţă de ridicarea excepţiei de la plata contribuţiei de asigurări sociale pentru sumele provenite din drepturile de autor.

„Introducerea CAS în cuantumul drepturilor de autor va însemna o reducere semnificativă, de aproape 30%, a veniturilor creatorilor români, rezultate din creaţia artistică, se arată într-un comunicat al Uniunii Scriitorilor.

Impact devastator asupra presei

Exprimându-şi „stupoarea" faţă de proiectul Guvernului, conducerea Clubului Român de Presă (CRP) arată, într-un comunicat, că autorităţile nu au adus argumente financiare privind impactul asupra veniturilor la bugetul statului pe care asemenea măsură l-ar avea.

„Nu este clar dacă economia României se va redresa sau nu cu banii proveniţi din aplicarea acestei măsuri. Pentru domeniul mass-media, impactul va fi, însă, devastator", avertizează reprezentanţii CRP.

Iar veniturile ziariştilor, deja diminuate faţă de anul trecut, vor fi scăzute în mod artificial, într-un demers care „pare a fi parte dintr-un scenariu de limitare a libertăţii de exprimare şi controlare a surselor de informare a cetăţenilor".

În consecinţă, CRP solicită cu fermitate Guvernului „să dea dovadă de raţiune şi să adopte măsurile necesare relansării domeniului informării populaţiei".

http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/CAS_din_drepturile_de_autor-inca_o_taxa_facuta_pe_genunchi_0_187781798.html

Postări populare de pe acest blog

Cum schimbă limba pe care o vorbeşti lucrurile pe care le vezi? Lingviştii văd lumea diferit

Dacă doi oameni s-ar uita la acelaşi obiect, ei vor vedea lucruri cu totul diferite. Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, familiarizarea unei persoane cu un obiect, în special, cu literele alfabetului, va influenţa trăsăturile pe care le observă. Studiind modurile diferite prin care oamenii percep un alfabet, cercetătorii au descoperit că expertiza ajută la sortarea caracteristicilor neînsemnate, lăsând novicii să privească literele ca fiind ceva mai complex. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Johns Hopkins au analizat răspunsurile a 50 de participanţi care au fost rugaţi să stabilească dacă perechile de litere arabe erau diferite sau identice. Participanţii au fost repartizaţi în grupuri a câte 50 de persoane, dintre care 25 erau experţi în arabă, iar alţi 25 nu cunoşteau limba. Cercetătorii au arătat participanţilor 2.000 de perechi de litere, măsurând viteza de răspuns ...

Man Booker prize 2015 longlist: let the 'posh bingo' begin

At midday on Wednesday, the opening list of runners and riders for Britain’s leading books prize is unleashed on the reading world. Who will it be? Who will it be? With less than 24 hours to go before the longlist is announced, we’re starting to wonder who’ll make up this year’s Man Booker dozen – even though offering predictions is, in this game of “posh bingo”, as Julian Barnes put it, a bit like filling in your card before the numbers have been called. In the second year that American authors have been eligible, one obvious contender is Hanya Yanagihara ’s epic tearjerker about love, friendship and the effects of childhood abuse: A Little Life is hot off presses in the UK and currently consuming readers on both sides of the Atlantic. Other US novels to look out for include Marilynne Robinson’s Lila, the third in her Gilead series, published to ecstatic reviews last November ; a strong debut from Atticus Lish exploring poverty and hard graft in an unforgiving post-cra...

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)