Treceți la conținutul principal

Cea mai bună carte a ultimilor 10 ani



Potrivit The New York Magazine, romanul scriitorului Junot Diaz “Scurta si minunata viata a lui Oscar Wao” este cea mai buna carte a ultimilor 10 ani, ne informeaza Editura Polirom.

Junot Diaz este un tanar scriitor dominicano-american care a incantat criticii, inca de la debutul sau literar, cu volumul de povestiri “Drown”. Romanul “Scurta si minunata viata a lui Oscar Wao”, publicat in anul 2007, este cel care i-a adus adevarata recunoastere din partea specialistilor, dar si aprecierea cititorilor.

Cartea a primit Premiul Pulitzer pentru Literatura in anul 2008, iar in septembrie studiourile Miramax au cumparat drepturile de ecranizare ale acesteia. Tot anul 2008 i-a adus scriitorului titlul de unul dintre cei mai buni 20 de scriitori ai secolului al XXI-lea. Acest titlu i-a fost oferit de jurnalistii de la The New Yorker.

O poveste hilara si induiosatoare, dar, in acelasi timp, o experienta lingvistica unica, pentru ca in proza extraordinar de bogata a lui Diaz se confrunta nu doar doua lumi, ci si doua limbaje, doua feluri de a vedea si a descrie lumea, intr‑un aliaj ametitor de engleza si spaniola, de rigoare stiintifica si culoare vernaculara.
Oscar Wao, protagonistul cartii, este un dominican supraponderal, tocilar de ghetou si impatimit de jocurile video si romanele SF.
In casa lui din New Jersey, unde locuieste cu mama de moda veche si cu sora rebela, Oscar viseaza ca va deveni un J.R.R. Tolkien postcolonial si, mai ales, ca va descoperi dragostea. Dar asta s‑ar putea sa nu se intample niciodata din cauza blestemului fuku, care urmareste familia lui Oscar de generatii intregi, condamnandu‑i pe membrii acesteia la inchisoare, tortura, accidente tragice sau iubiri nefericite. Si daca nu fuku este cel vinovat de atatea rele, atunci probabil e vorba de tentaculele dictatoriale ale lui Trujillo, impanzind infernal si absurd o lume intreaga, chiar si dincolo de mormant. Iar Oscar, inca asteptand primul sarut, este doar cea mai recenta victima a... vietii.
Viata, despre care Diaz scrie cu o tandrete si o energie uluitoare, ilustreaza prin aceasta experienta dominicano‑americana, capacitatea nesecata, profund umana, de a persevera in fata chinului si durerii.

„Stilul lui Diaz este obraznic, obsedant, seducator... in peisajul imaginat de el, suntem cu totii victime ale unei istorii si ale unui prezent care nu numai ca sangereaza laolalta, dar fierb inabusit la focul haosului. O poveste adesea hilara, dar care iti rupe inima.” (Esquire)

In Romania cartea a fost tradusa si a aparut la Editura Polirom in 2008, la cinci luni dupa ce a primit Premiul Pulitzer pentru Literatura.

http://www.stiridebine.ro/cea-mai-buna-carte-ultimii-10-ani#more-6754
http://www.cartedesucces.ro/titlu.php?id=8752

Postări populare de pe acest blog

Cum schimbă limba pe care o vorbeşti lucrurile pe care le vezi? Lingviştii văd lumea diferit

Dacă doi oameni s-ar uita la acelaşi obiect, ei vor vedea lucruri cu totul diferite. Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, familiarizarea unei persoane cu un obiect, în special, cu literele alfabetului, va influenţa trăsăturile pe care le observă. Studiind modurile diferite prin care oamenii percep un alfabet, cercetătorii au descoperit că expertiza ajută la sortarea caracteristicilor neînsemnate, lăsând novicii să privească literele ca fiind ceva mai complex. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Johns Hopkins au analizat răspunsurile a 50 de participanţi care au fost rugaţi să stabilească dacă perechile de litere arabe erau diferite sau identice. Participanţii au fost repartizaţi în grupuri a câte 50 de persoane, dintre care 25 erau experţi în arabă, iar alţi 25 nu cunoşteau limba. Cercetătorii au arătat participanţilor 2.000 de perechi de litere, măsurând viteza de răspuns ...

Man Booker prize 2015 longlist: let the 'posh bingo' begin

At midday on Wednesday, the opening list of runners and riders for Britain’s leading books prize is unleashed on the reading world. Who will it be? Who will it be? With less than 24 hours to go before the longlist is announced, we’re starting to wonder who’ll make up this year’s Man Booker dozen – even though offering predictions is, in this game of “posh bingo”, as Julian Barnes put it, a bit like filling in your card before the numbers have been called. In the second year that American authors have been eligible, one obvious contender is Hanya Yanagihara ’s epic tearjerker about love, friendship and the effects of childhood abuse: A Little Life is hot off presses in the UK and currently consuming readers on both sides of the Atlantic. Other US novels to look out for include Marilynne Robinson’s Lila, the third in her Gilead series, published to ecstatic reviews last November ; a strong debut from Atticus Lish exploring poverty and hard graft in an unforgiving post-cra...

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)