Treceți la conținutul principal

Copiii pot învăţa să citească mai uşor cu ajutorul câinilor

Image result for dogs help children to readProblemele legate de capacitatea copiilor de a învăţa să citească nu sunt o noutate. S-a vorbit şi în România despre faptul că şcolarii nu sunt capabili să citească un text sau nu reuşesc să înţeleagă ceea ce citesc. Şi totuşi, s-a dovedit că a şti să citeşti îţi poate spori şansele de a deveni un om de succes.

Lectura dă naştere unui şir de beneficii: cu cât citeşti mai mult, cu atât de dezvolţi ca persoană. Dacă acest lucru nu pare aproape deloc surprinzător, teoria conform căreia copiii care le citesc diferite lucruri câinilor reuşesc să îşi dezvolte această deprindere se bucură de tot mai multă popularitate în ţări precum Statele Unite ale Americii, notează Gandul.

De vreme ce studiile arată că acei copii care citesc în mod regulat se bucură de un mai mare succes din punct de vedere academic, orice metodă care i-ar putea ajuta pe aceştia să îşi dezvolte capacitatea de lectură este binevenită.

Cum pot ajuta câinii în acest sens? Specialiştii susţin că micuţii care au probleme cu cititul ar putea să scape de acestea dacă sunt încurajaţi să citească în prezenţa unui câine. Această idee a fost pusă în practică prima dată în SUA unde, în 1999, a apărut o asociaţie educaţională în cadrul căreia câinii sunt folosiţi pentru a încuraja copiii să citească. Acest tip de scheme au fost folosite apoi şi în Marea Britanie.

Prezenţa câinilor are un efect calmant asupra majorităţii persoanelor, a se vedea şi folosirea lor frecventă în cadrul programelor de terapie asistată de animale. Patrupezii construiesc imediat un mediu relaxant şi primitor. Lectura poate fi atât o activitate solitară, cât şi un soi de fenomen social extrem de plăcut. Copiii care se chinuie să înveţe să citească pot avea succes în acest sens prin simplul fapt că simt că au alături un ascultător loial şi iubitor.

Acest lucru este explicat de specialişti prin faptul că micuţii care se confruntă cu diverse dificultăţi legate de citire au nevoie de ceva care să le dea încredere şi să îi ajute să redescopere motivaţia pentru lectură. Câinele este o fiinţă capabilă să redea încrederea, fără a aduce critici şi fără a trage la răspundere cititorul pentru anumite greşeli. Aceste lucruri îi ajută pe copii să recapete încrederea în ei şi abia apoi să accepte comentariile şi corecturile ca pe nişte lucruri constructive.

De asemenea, prezenţa câinilor în momentul în care copiii citesc îi face pe aceştia din urmă să perceapă lectura ca fiind o activitate plăcută, apropiindu-i pe aceştia de această activitate.

articol preluat de pe site-ul: descopera.ro 
sursa foto

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu