Treceți la conținutul principal

Teatru-document cu și despre MIRCEA ELIADE

Image result for mircea eliade teatru radiofonicTeatrul Național Radiofonic prezintă în premieră absolută, marți, 14 martie 2017, două spectacole-document dedicate lui Mircea Eliade, personalitate unică în peisajul nostru cultural și spiritual: Mircea Eliade – Jurnalul unei opere și Mircea Eliade – Jurnal de suferinţe şi împliniri. Scenariul: Sorin Alexandrescu. Adaptarea radiofonică și regia artistică: Gavriil Pinte.
 
În distribuție: Florin Zamfirescu, Florina Cercel, Bogdan Dumitrescu, Dan Condurache, George Mihăiţă, Felicia Pinte, Dan Aştilean, Ana-Maria Bălescu, Tomi Cristin, Vasile Toma, Dan Codreanu, Alexandru Neculcea, Ciprian Chiricheş, Gavriil Pinte.
 
Cele două spectacole, realizate în seria Biografii, memorii, vor fi difuzate la Radio România Cultural, în intervalul orar 19.00 – 21.00. De asemenea, vor putea fi auzite și la Radio România Internațional, astfel:Mircea Eliade – Jurnalul unei opere, sâmbătă, 11 martie, de la ora 23.00 și Mircea Eliade – Jurnal de suferinţe şi împliniri, sâmbătă, 18 martie 2017, de la ora 23.00.
 
Proiectul marchează împlinirea celor 110 ani ( pe 9 martie), de la nașterea scriitorului, filosofului, profesorului, istoric al religiilor – Mircea Eliade. Membru post-mortem al Academiei Române, începând cu anul 1990, Mircea Eliade este și rămâne unul dintre marii oameni de cultură ai acestei țări și probabil, pe plan mondial, cel mai cunoscut om de cultură român. Este autorul a 30 de lucrări științifice, opere literare și eseuri filozofice traduse în 18 limbi și a circa 1200 de articole și recenzii cu o tematică foarte variată, foarte bine documentate, opera sa completă ocupând peste 80 de volume, fără a lua în calcul jurnalele sale intime și manuscrisele inedite.
       
Regizorul Gavriil Pinte și reputatul critic literar, semiotician, publicist și profesor Sorin Alexandrescu, nepotul de soră al lui Mircea Eliade, au propus realizarea acestui spectacol radiofonic de teatru -document, prezentat în două episoade, în seria Biografii, memorii: Mircea Eliade – Jurnalul unei opere și Mircea Eliade – Jurnal de suferinţe şi împliniri. Scenariile care stau la baza celor două spectacole, semnate de Sorin Alexandrescu, în viziunea radiofonică a lui Gavriil Pinte vorbesc despre viața intimă și publică, dar și despre opera științifică și literară/beletristică a lui Mircea Eliade. Este reliefată legătura dureroasă cu România, pe care o păstrează după ce este nevoit să-și accepte condiția de emigrant.

Imaginea omului de geniu, cu toate contradicțiile, împlinirile și neîmplinirile, așa cum este conturată în jurnalele sale, este transpusă radiofonic, într-un concept regizoral complex, gândit de Gavriil Pinte, împreună cu Patricia Prundea – regizor muzical și Mirela Georgescu – ing. regizor tehnic. Regia de montaj: Dana Lupu și Robert Vasiliță. Regizor de studio: Milica Creiniceanu. Redactorul și coordonatorul proiectului: Magda Duțu.
 
Capitalul teatral – radiofonic neprețuit și de necontestat al scrierilor lui Mircea Eliade, i-a oferit regizorului Gavriil Pinte, prilejul de a alcătui o distribuție bine articulată, ce reunește nume importante ale teatrelor bucureștene:
Florin Zamfirescu în rolul titular, Florina CercelFemeia-Călăuză, Dan ConduracheEmil Cioran,George MihăițăEugen Ionescu, Bogdan Dumitrescu Cititorul în pietre, Felicia PinteNina Eliade, Dan AștileanOrtega y Gasset, Ana- Maria BălescuChristinel Eliade, Tomi CristinMiron Radu Paraschivescu, Dan Codreanu, Alexandru Neculcea, Ciprian Chiricheş Vânzătorii de ziare, Vasile TomaSalazar, Gavriil PinteKierkegaard.
 
În spectacol este inserată vocea lui Mircea Eliade, dintr-o înregistrare din Fonoteca de aur a Radiodifuziunii Române, realizată în anul 1967.
 
Luni, 13 martie 2017, de la ora 11.00, la Clubul Ramada –Majestic, de pe Calea Victoriei din București, va avea loc audiția cu public a acestui spectacol, în prezența actorilor, jurnaliștilor și a echipei de realizatori. Intrarea este liberă.
                                                                          Magda Duțu
 

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Mike Yung, o voce extraordinară (artist al străzii, NY)

 <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/GrHfWKeTDEI?start=2" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe> <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/K-N8W3s2yYQ" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>