Treceți la conținutul principal

București: Cartea cu poze. Întâlnire cu publicul. Cele Mai Frumoase Cărți din România (2012 – 2016)



15966226_1171948022902328_5767505999071858543_nMuzeul Național al Hărților și Cărții Vechi în colaborare cu Asociația pentru Performanță și Cultură invită publicul sâmbătă, 11 februarie, la ora 14:00, la o întâlnire cu specialiști din domeniul cărții și ilustrației de carte pentru copii, în cadrul expoziției C`Arte și Cultură națională. Cele Mai Frumoase Cărți din România (2012 – 2016). Realizat de Asociația pentru Performanță și Cultură, acest proiect cultural este finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Cum ar trebui să fie o carte pentu copii ca să fie „frumoasă”? Cum ar trebui să fie o carte pentru copii pentru a se vinde în România, pentru a fi pe placul publicului autohton? De ce nu aducem pur și simplu cărți de succes din străinătate? Iată doar câteva dintre întrebările la care vor încerca să dea răspuns specialiști din domeniul cărții pentru copii: autori, ilustratori, editori. O discuție sinceră și deschisă, alături de Victoria Pătrașcu, Iulia Iordan, Cristiana Radu și Roxana Jeler, având ca moderator pe Cosmina Chituc, la care invităm să participe deopotrivă publicul amator de carte și specialiști implicați în lungul proces al realizării unei cărți.

Participarea este gratuită și se face pe bază de înscriere pe adresa comunicare@muzeulhartilor.ro

Iulia Iordan este educator muzeal în cadrul Asociației Da’DeCeși autoare de cărți pentru copii. A conceputși susținut zeci de programe educative pentru diverse categorii de public, a susținut sesiuni de formare pentru cadre didactice și a elaborat materiale diverse (trasee, metodologii, ghiduri) cu scopul de a inspira activitatea altor educatori culturali sau cadre didactice. Din anul 2012 este autoare de cărți pentru copii, două dintre acestea fiind premiate la concursurile de carte românească pentru copii și participante la expoziții și târguri internaționale: Călătorie printre ierburi și lumină, Povești din calendar, Luli și căsuța din copac, Da’ de ce să mă întorc în timp?

Victoria Pătrașcu este autoare de cărți și piese de teatru pentru copii. Atunci când nu scrie, coordonează activitățile Asociației Culturale EȘTI POVEȘTI, ocupându-se de conceperea și susținerea de proiecte culturale și educaționale. A publicat Ziua în care a fugit somnul, Stejarul pitic, cel mai bun tătic, Ela cea fără de cuvinte. Două dintre poveștile sale au fost dramatizate și difuzate de Teatrul Național Radiofonic. În ianuarie 2017 a primit Premiul de Excelență pentru Literatura pentru Copii acordat de Radio Itsy Bitsy.

Cristiana Radua fost un copil singuratic și timid, până a descoperit Regatul Foii de hârtie și Ținutul din vârful creionului. A înțeles că găsise o poartă a poveștilor spre lume, un refugiu și o bucată de viață suplimentară, unde se puteau inventa lumi noi, recupera micile și marile întâmplări (ne) trăite sau evada într-o poveste mai frumoasă.Și azi acel teritoriu secret îl consideră acasă, iar creionul i-a rămas un bun prieten. Ilustrația de carte pentru copii este domeniul său preferat, iar desenele sale migălesc cu aceeași plăcere povești contemporane legate de viața copilului de azi, explorează lumea basmului sau tradiția populară. Îi puteți descoperi urmele pe cristianaradu.blogspot.com.

Roxana Jelereste de formație pedagog și filolog și a făcut studiile la Cluj, unde a primit titlul de doctor pentru o teză despre poezia pentru copii. Din 2003 lucrează în domeniul editorial, îngrijind numeroase ediții adresate celor mici (literatură, auxiliare școlare, manuale). În 2016 a făcut parte din juriul concursului Cele Mai Frumoase Cărți din România. Printre cele mai recente titluri de care s-a ocupat se numără o nouă ediție dinCartea cu Apolodorși antologia de poeziiSe mută circul înapoide Marin Sorescu (Editura Arthur).

Cosmina Chituc este consultant de print, grafică și producție de carte, coordonator de proiecte, secretar de experimente și istoric de artă. În prezent și viitor se ocupă cu relația dintre ceea ce dorește clientul și ceea ce face Square Media. Este co-organizator al evenimentului Carte cu Arte și susținător al cărții de artă în cadrul târgurilor de carte din România.Şi citește povești așa cum face orice mamă și orice copil, cu ochii la poze.
–––––––––––––––––––
C`Arte și Cultură națională. Cele Mai Frumoase Cărți din România (2012 – 2016)este o expoziție de design de carte, ce prezintă o selecție de titluri nominalizate sau premiate în cadrul concursului național de design de carte, edițiile 2012 – 2016. Selecția include realizări ale artiștilor și specialiștilor din domeniu, care se raportează la aspecte specifice ale culturii și spațiului românesc prin ilustrație, texte, autori prezentați. Proiectul promovează valorile culturale naţionale contemporane, în contextul sărbătoririi Zilei Culturii Naţionale.

**************
Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi își propune – între altele – promovarea cărții și a scriiturii, în încercarea de a crea legături între trecut și prezent, între patrimoniu, educație și cultură.http://www.muzeulhartilor.ro

Cele Mai Frumoase Cărți din România este un program dedicat designului de carte, dimensiunii artistice a cărții văzută ca obiect. Proiectul reinstituie designul de carte ca reper în relația cititorului cu cartea. Proiectul a fost inițiat de Asociația pentru Performanță și Cultură în 2012, ca platformă de dezbatere pe tema designului de carte, atât pentru profesioniștii din lumea editorială, cât și pentru designerii, graficienii independenți și publicul larg. Proiectul este organizat de Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură şi finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
www.celemaifrumoasecarti.ro

Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale
sursa: cimec.wordpress.com

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu