Treceți la conținutul principal

București: Ziua Culturii Naționale la Muzeul Național de Artă al României

alexandrina_g-_manu_portret_-_mnar 
Ziua Culturii Naționale la Muzeul Național de Artă al României

Tablouri de tezaur se întorc la MNAR de Ziua Culturii Naționale

În sensul programului de management curent care prevede atragerea de achiziții și donații de opere de artă în favoarea Muzeului Național de Artă al României (MNAR), au fost făcute demersuri ca două tablouri de Anton Chladek (1794-1882), clasate în categoria Tezaur, să poată fi admirate din nou în Galeria Națională a muzeului. Acest lucru a fost posibil prin achiziția în vederea donației pe care Fundația Bonte a făcut-o Muzeului Național de Artă al României. Lucrările au făcut parte din colecția Manu și au fost incluse în patrimoniul MNAR până la restituirea lor către foștii proprietari în anul 2015.

Începând de duminică 15 ianuarie 2017, Ziua Culturii Naționale, tablourile care o reprezintă pe Alexandrina G. Manu și pe Anica Manu în costum polonez vor fi expuse în Galeria de Artă Românească Modernă, la Mezanin. O prezentare a celor două lucrări va fi făcută de istoricul de artă Alina Petrescu începând cu ora 11. Despre semnificația acestei inițiative care încheie un demers public-privat de recuperarea a unui important patrimoniu de artă românească vor vorbi Călin Stegerean, director general al MNAR și doamna Marina Bundac, director al Fundației Bonte.

Portretele Alexandrinei G. Manu și Anicăi Manu, comandate de familia Manu pentru a-și consolida statutul social, îmbină tradiția portretelor votive (Chladek pictase pentru familia Manu portretele membrilor acesteia în Biserica de la Budești-Ilfov) cu noile tendințe neoclasice și chiar Biedermeier, care pătrund în pictura românească. Deschiderea către nou, evidentă în costumația tinerelor doamne, în ipostazele lor mai puțin rigide și, mai ales, în eleganța acestora, conviețuiește alături de conformismul reprezentărilor din picturile murale. Remarcabile sunt, însă, aceste două portrete ale lui Chladek prin modul în care artistul reușește să asimileze și să transpună noul gust al epocii și, mai ales, prin iscusința cu care acesta redă materialitatea obiectelor.

Donația a fost posibilă prin implicarea domnului Alain Bonte, președintele Fundației Bonte; având sediul în România această fundație are printre obiective promovarea artei românești în plan național și internațional. MNAR mizează, în acest context, pe caracterul exemplar al acestui demers care să fie reluat cu alți parteneri și mecena.

Expoziția Premiilor Anuale ale Uniunii Artiștilor Plastici din România
 
Muzeul Național de Artă al României (MNAR) și Uniunea Artiștilor Plastici din România (UAP din România) vă invită, cu prilejul Zilei Culturii Naționale, la vernisajul expoziției cu lucrări ale artiștilor distinși cu Premiile Anuale ale UAP, ediția 2015.

Inaugurarea expoziției va avea loc duminică, 15 ianuarie 2017, ora 12.00, în spațiul expozițional din Corpul Auditorium al MNAR, intrarea din strada Știrbei Vodă, nr. 1-3. Având ca obiectiv studiul și prezentarea aspectelor care țin de excelența în domeniul artelor plastice, MNAR aduce pentru prima dată în atenția publicului artiștii români contemporani premiați la nivel național de Uniunea Artiștilor Plastici, singura organizație de utilitate publică în domeniul artelor plastice.

Un juriu format din Aurelia Mocanu, Ileana Pintilie, Adrian Guță,  Magda Cârneci,  Oliv Mircea, Călin Dan și Horea Avram a pus în evidență rezultatele remarcabile, dar și prestigiul pe plan național și internațional al artiștilor: Cornel Brudașcu  – Marele Premiu, Ioan Sbârciu – Premiul de Excelență, Felix Aftene și Corneliu Vasilescu – Premiul pentru Pictură, Darie Dup – Premiul pentru Sculptură, Dragoș Pătrașcu – Premiul pentru Grafică, Arina Ailincăi și Mihai Țopescu – Premiul  pentru Arte Decorative, Livianei Dan – Premiul pentru Critică, Doina Mihăilescu – Premiul pentru Artă Plastică Religioasă și Restaurare, Dan Acostioaei – Premiul pentru Artă în Spațiul Public, Patricia Teodorescu – Premiul pentru Multimedia, Maria Sicoie – Premiul pentru Tineret, Cristiana Popescu Russu și Suzana Dan – Premiul Juriului, Olimpiu Bandalac și Nicolae Comănescu – Premiul Revistei “Arta”, Beniamin Popescu – Premiul “Ion Atanasiu Delamare” acordat de Ritul Scoțian Antic și Acceptat din România.

Urmând să devină un eveniment anual în programul expozițional al MNAR, expoziția Premiilor Anuale ale UAP din România, va fi și ocazia pentru creșterea prin donații a patrimoniului muzeului.

Ediția de anul acesta va fi deschisă vizitatorilor până la data de 26 februarie 2017.

sursa: cimec.ro

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu