Treceți la conținutul principal

Guvern: Cei care au dat bani pentru „Cumințenia Pământului” pot solicita restituirea sumelor donate

Guvernul a reglementat în ședința de miercuri posibilitatea celor care au dat bani pentru opera de artă "Cumințenia Pământului" de a solicita în scris Ministerului Culturii restituirea sumelor donate, în termen de 40 de zile de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a ordonanței care vizează achiziționarea lucrării lui Constantin Brâncuși. De asemenea, Executivul anunță că un acord cu proprietarii „Cumințeniei Pământului" stabilește un nou termen de încheiere a contractului de vânzare-cumpărare pentru data de 20 decembrie 2016.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, s-a reglementat și situația în care nu vor putea fi identificați toți donatorii sau în care aceștia nu își vor exercita opțiunea privind restituirea sumelor donate.

Totodată, Executivul a stabilit și felul în care se va constitui Fondul 'Brâncuși', care va fi gestionat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), în vederea achiziționării de opere de artă contemporană și bunuri culturale aparținând patrimoniului cultural național mobil. Prin decizia Executivului, au fost stabilite, totodată, și sursele de venituri pentru Fondul 'Brâncuși', a destinației acestora și a mecanismelor referitoare la parteneriatele cu alte persoane juridice care doresc să sprijine demersul AFCN.

Conform Guvernului, aceste amendamente au fost formulate de Ministerul Culturii "la proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr.10/2016 privind stabilirea măsurilor necesare în vederea asigurării resurselor financiare pentru achiziționarea 'Cumințeniei Pământului'", proiect adoptat tacit de Senat și aflat în dezbaterea Comisiei pentru cultură și a Comisiei pentru buget de la Cameră pentru elaborarea raportului comun.

„După acest raport, procedural, singura etapă rămasă este votul în plen. Curtea Constituțională a decis în mai multe rânduri că, în momentul în care un proiect de lege se află în proces de legiferare la camera decizională, Guvernul nu poate folosi modalități extraordinare de legiferare delegată, ci trebuie să stăruie pentru finalizarea proiectului din Parlament. În contextul în care proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 10/2016 se află într-o etapă atât de avansată în camera decizională și ținând seama de jurisprudența relevantă a Curții Constituționale, s-a stabilit ca propunerea de amendamente la legea de aprobare a OUG nr. 10/2016 să fie elaborată de Ministerul Culturii, aprobată ulterior de Guvern și înaintată Camerei Deputaților (ceea ce s-a întâmplat în această dimineață)", explică Guvernul.

Amendamentele au fost însoțite de o scrisoare adresată Camerei Deputaților, cu solicitarea de a adopta cu celeritate legea, avându-se în vedere termenul agreat de către proprietari, dar și amendamentul din Comisia de cultură, în sensul achiziționării operei.

Guvernul mai informează, de asemenea, că în contextul finalizării campaniei de subscripție publică, în urma căreia nu s-a strâns suma necesară cumpărării operei de artă, s-au purtat discuții cu proprietarii în vederea prelungirii termenului de finalizare a aceste proceduri.

Acordul proprietarilor stabilește un nou termen de încheiere a contractului de vânzare-cumpărare pentru data de 20 decembrie 2016, mai anunță Executivul.

De Narcis Popescu 
sursa: activenews.ro

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu