Treceți la conținutul principal

Capitalul in secolul XXI – o abordare controversata

Image result for thomas pikettyCaracterizata de Paul Krugman “Cartea ce va schimba modul in care percepem societatea si in care gandim economia”, lucrarea lui Thomas Piketty intitulata “Capitalul in secolul XXI este o carte “altfel”! Ca urmare, a iscat controverse mari in randul unor categorii de cititori. Mai mult decat atat, in scurt timp de la publicare, au aparut alte lucrari “anti-Piketty”. Asta face cartea si mai atractiva de citit! Esenta cartii se bazeza pe ideea ca in actuala societate, inegalitatea si concentrarea de avere creeza probleme grave. Autorul nu se declara cu totul impotriva inegalitatti, ci doar daca aceasta inegalitate nu este justificata. Pledoaria sa se indinde de-a lungul a mai bine de 800 de pagini. Meticulos, autorul isi fundamenteaza discursul bazat pe gandirea economica de pana in prezent si pe baze de date care merg pana in secolul al XIX-lea. De asemenea, munca sa de cercetare a vizat si folosirea unor surse din literatura, in special romanul secolului al XIX-lea, pentru a aduna date despre nivelul de viata si averile diferitelor grupe sociale din Marea Britanie si Franta (in special Jane Austen si de Balzac).

Astfel, dincolo de controversele iscate, cartea arata o munca de cercetare titanica, pazata de studii multidisciplinare, pentru a scoate in evidenta aspecte legate de nivelul de trai, al veniturilor si al diferentelor dintre acestea in ultimele doua secole. Mai mult, ca resursa suplimentara, autorul pune la dispozitia cititorilor un site web atat in limba engleza, cat si franceza cu sursele bibliografice, metodele statistice si a modelelor matematice folosite. Astfel, avem dovada ca aceasta lucrare nu este doar una filozofica, ci rodul unor studii obiective, folosind metode cantitative.

Oare Piketty are dreptate? Oare problemele globale actuale au legatura cu ce sustine el? Oare Brexitul are radacini in aceste probleme ale inegalitatii? Sau nu! Ramane sa cititti cartea si sa trageti concluziile!

Dar cine este Thomas Piketty? El este directorul stiintific al Scolii de Inalte Studii in Stiinte Sociale si profesor asociat la Scoala de Economie din Paris. Intreaga sa cariera academica in domeniul cercetarii a fost indreptata catre studiul inegalitatii de venituri si avere, al diferentelor de crestere economica dintre tarile dezvoltate si cele slab dezvoltate.

Scris de  

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Mike Yung, o voce extraordinară (artist al străzii, NY)

 <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/GrHfWKeTDEI?start=2" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe> <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/K-N8W3s2yYQ" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>