Treceți la conținutul principal

O farsă ar fi putut să pună capăt carierei de scriitor a lui Mark Twain

Prima ediţie ilustrată a ,,Aventurilor lui Huckleberry Finn'' trebuia lansată la sfârşitul anului 1884, înainte de Crăciun.

Mark Twain l-a însărcinat pe E.W. Kemble să realizeze ilustraţiile pentru cartea ,,Aventurile lui Huckleberry Finn'', privindu-le de mai multe ori de-a lungul producţiei cărţii  După terminarea ilustraţiilor pentru primele 12 capitole a avut loc o întârziere deoarece Twain a refuzat câteva ilustraţii. Acesta s-a plâns că unii ,,oameni din imagini sunt respingători. Un artist nu ar trebui să urmeze în detaliu cartea''. Al doilea set de ilustraţii pe care Twain le-a observat pentru capitolele 13-30 au fost mult mai bine primite ,, Această parte din ilustraţii este mult mai bună,'' a adăugat Twain.

După alte modificări, în final, Twain a fost mulţumit de toate desenele şi cartea a început să fie tipărită. Primele exemplare ale cărţii deja începuseră să fie vândute, dar Webster a primit o scrisoare de la un comerciant panicat din Chicago. Când comerciantul a deschis cartea a observat că cineva, posibil unul dintre tipografii răutăcioşi sau Kemble, a dorit să se răzbune pentru ilustraţiile refuzate şi a adăugat un ultim detaliu uneia dintre ilustraţii.

Imaginea unchiului Silas în care vorbea cu un tânăr, în timp ce mătuşa Sally se uită la el şi zâmbeşte, îl prezintă pe SIlas cu un penis desenat sau cu o umflătură a pantalonilor.

Există mai multe variante ale evenimentelor care au urmat. Unii spun că au fost tipărite doar 3.000 de copii, însă doar 250 au fost livrate comercianţilor. Însă, conform altor zvonuri, 30.000 de copii au fost printate şi aşteptau să fie livrate când a fost descoperită greşeala din ilustraţia unchiului Silas.

Copiile deja livrate ale cărţii au fost retunate, iar Webster a trebuit să oprească procesul de tipărire, să îndepărteze zonele ofensatoare şi să reprinteze căţile, fapt ce a condus la o întârziere a publicării.

Ediţia americană a fost lansată după Crăciun, în februarie 1885. Faptul că nu a fost lansată de Crăciun nu a afectat vânzările, Mark Twain a condus o campanie de publicitate în cadrul căreia a citit pasaje din carte în cadrul unui tur.

Unele persoane au raportat că ar mai exista câteva copii ale primei cârţi în care unchiul Silas apare nemodificat, acestea vânzându-se pentru sute de dolari.

traducere si adaptare de Oana Bujor
Sursa: Mental Floss
preluare de pe: descopera.ro

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu