Treceți la conținutul principal

Pentru a doua oară în istoria României, s-a lansat un apel către toţi românii din ţară şi din afară pentru a dona bani pentru cultură. Miza este ''Cuminţenia Pământului'', capodopera lui Brâncuşi

Pentru a doua oară în istoria României, s-a lansat un apel către toţi românii din ţară şi din afară pentru a dona bani pentru cultură. Miza este ''Cuminţenia Pământului'', capodopera lui Brâncuşi

Proprietarii sculpturii lui Brâncuşi, ''Cuminţenia Pământului '', au acceptat oferta de achiziţie de 11 milioane de euro propusă de comisia de negociere mandatată de Guvern, astfel că una dintre marile capodopere ale marelui sculptor va rămâne statului român.

Anunţul a  fost făcut joi de ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, care a precizat că Guvernul va plăti cinci milioane de euro din suma negociată, iar pentru restul de bani Ministerul Culturii va lansa o subscripţie publică naţională.

''Oferta de preţ de 11 milionane a fost făcută cu specificarea că vom face apel la donatori. În ceea ce priveşte condiţiile de plată, s-a spus clar în timpul negocierilor că statul va finaliza procedura până în 30 septembrie, urmând ca banii să fie plătiţi până la 31 octombrie'', a explicat Vlad Alexandrescu într-o conferinţă de presă.

Este pentru a doua oară în istoria statului român când se desfăşoară o astfel de subscripţie naţională, prima dată fiind în urmă cu 128 de ani, când s-a construit Ateneul Român.

''Este un apel către toată societatea pentru a sprijini această iniţiativă, astfel încât acest nou mod de a acţiona să poată să funcţioneze ca un model şi pentru alte achiziţii de opere culturale care ar putea să intre în circuitul public. Cred că e foarte important modelul pe care l-am lansat pentru că se bazează pe coparticipare, pe voinţa cetăţeanului român, este foarte important ca cetăţenii să arate dacă doresc ca această operă de excepţie să rămână în circuitul public românesc'', a mai spus ministrul Culturii.

În acest context, el a făcut apel la fondurile financiare ale cetăţenilor şi ale companiilor private, precum şi ale diasporei, pentru completarea sumei.

Campania va fi derulată în mass-media.

''Nu vom oferi bani pentru această campanie. Ea va fi pro-bono şi trebuie să reflecte interesul  şi intenţia societăţii. Avem deja susţinerea unor persoanalităţi culturale şi politice'', a adăugat ministrul.

Potrivit acestuia, după ce va fi achiziţionată, lucrarea va fi expusă permanent într-unul dintre muzeele naţionale ale României.

De la realizarea ei, în 1907, sculptura a avut până în prezent doar doi proprietari.

Data de 19 februarie a fost declarată Ziua Brâncuşi în baza unei legi promulgate de Iohannis în noiembrie, anul trecut. Legea pentru declararea Zilei Brâncuşi ca sărbătoare naţională a fost promovată de un grup de parlamentari ca "reparaţie morală faţă de refuzul şi umilirea" lui Constantin Brâncuşi de către statul român, în perioada regimului comunist.

scrisă de Mihaela Stoica
sursa: descopera.ro 

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu