Treceți la conținutul principal

O petiţie online pentru găsirea unui nou spaţiu pentru Teatrul Foarte Mic din Bucureşti


O petiţie online, denumită "Spaţiu pentru Teatrul Foarte Mic - locul unde respiră teatrul contemporan", realizată cu scopul de a găsi un nou sediu pentru desfăşurarea spectacolelor Teatrului Foarte Mic din Bucureşti a fost iniţiată de reprezentanţii instituţiei teatrale.

"Teatrul Foarte Mic se închide în urma intrării în vigoare a Legii 282 din 18 noiembrie 2015. Chiar dacă, în 2006, clădirea figura în Planul de acţiuni al Guvernului din 2006 până în 2011, inclusiv, ca proiect de consolidare în curs de elaborare. Chiar dacă dosarul de expertiză, ce cuprinde acordul Asociaţiei de Proprietari care locuiesc deasupra sălii, este depus la Primărie. Chiar dacă s-au primit asigurări că se vor demara lucrările de consolidare. Nu ştim cât ar dura aceste lucrări şi nici când vor începe. Un lucru este cert: se închide un spaţiu dedicat unei generaţii de artişti care cred că teatrul trebuie să fie puternic, să tragă semnale de alarmă, să stârnească luări de poziţie", informează un comunicat.

Potrivit sursei citate, perspectivele nu sunt multe şi nici încurajatoare. "Mutarea spectacolelor pe scena de la Teatrul Mic, în acest moment, va produce alăturarea a două strategii repertoriale antagonice şi o dezorientare a publiculului deja format al sălii de la Mic. În plus, presupune probleme tehnice majore de adaptare, depozitare decoruri şi costume, de programare lunară, în acelaşi spaţiu, a 25 de spectacole, reprezentând producţiile celor două săli reunite. Găsirea unor săli alternative pentru spectacolele marca TFM duce la risipirea lor pe diverse scene şi, din nou, pierderea identităţii lor comune. Oprirea lor înseamnă, dincolo de renunţarea la o investiţie financiară, întreruperea brutală a demersului unor artişti implicaţi. Soluţia este găsirea unui alt spaţiu până când clădirea va putea fi redeschisă. Un spaţiu de aproximativ 100 de locuri, care să permită desfăşurarea în condiţii optime a producţiilor în cauză. O sală în care să fie posibilă o programare similară cu cea de la TFM. Un loc în care să putem din nou să îi implicăm pe cei care vor un teatru angajat, contemporan, vital", se mai arată în comunicatul citat.

Teatrul Foarte Mic a avut în ultimul an cinci premiere, iar a şasea este în curs de finalizare. În 2016, pentru această sală erau planificate alte cinci producţii. "Pentru ele, cele care sunt şi cele care vor urma, pentru artişti, dar mai ales pentru publicul care vine la teatru pentru a găsi pe scenă puncte de vedere asupra unor realităţi ale lumii lor, căutăm spaţiu!", spun reprezentanţii Teatrului Foarte Mic.

Clădirea în care funcţionează Teatrul Foarte Mic se află pe lista imobilelor expertizate tehnic şi este inclusă în clasa I de risc seismic, care prezintă pericol public. Instituţia a fost închisă pe data de 24 noiembrie.

Sala Studio a Teatrului Mic a fost inaugurată în 1979, cu un spectacol semnat de Silviu Purcărete. Teatrul Foarte Mic, cum a fost denumit încă de la deschidere, a fost spaţiul recitalurilor actoriceşti performante, al experimentului regizoral şi, mai recent, al generaţiei dramAcum. Regizori precum Gianina Cărbunariu, Ana Mărgineanu, Diana Iliescu, Radu Apostol, Ioana Păun şi dramaturgi precum Peca Ştefan şi Maria Manolescu au găsit la Teatrul Foarte Mic un punct de sprijin la începutul afirmării lor profesionale. Numele Teatrului Foarte Mic stă sub semnul prospeţimii, al experimentului şi al primelor şanse, potrivit site-ului oficial al instituţiei.

Din septembrie 2014, directorul Teatrului Mic (cu sediul pe strada Constantin Mille) şi al Teatrului Foarte Mic din Bucureşti este actorul Mişu (Mihai) Dinvale.

sursa: descopera.ro

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu