Treceți la conținutul principal

Prima facultate cu predare in limba romana a inceput sa functioneze in Italia

Imagini pentru arta romana anticaStudentii din Peninsula vor invata medicina in limba noastra de la profesorii Universitatii "Dunarea de Jos" din Galati, care a semnat un parteneriat cu o institutie similara din orasul Enna, in Sicilia.

40 de profesori universitari vor face naveta pentru a-i pregati pe tineri, iar practica va fi facuta in Romania. Toate locurile sunt cu taxa: 9 mii de euro pe an.

Tinerii care s-au inscris la facultatea romana de medicina din Sicilia invata deocamdata notiunile de baza. Pana la sfarsitul anului, insa, trebuie sa dea un examen si, daca vor lua o nota mai mare de sapte, vor putea sa inceapa si cursurile propriu-zise. Presa din Sicilia a punctat deja inaugurarea in prezenta autoritatilor italiene.

"-Domnule senator, dumneavoastra garantati ca diplomele vor fi recunoscute studentilor?
- Eu nu garantez nimic, o garanteaza tratatul de la Bologna de echivalare a diplomelor din toata Europa. Sunt doua cursuri care se obtin dupa examene de admitere."


Profesorii de la Galati spun ca, in privinta limbii, nu va exista nicio problema: studentii italieni vor invata limba noastra la fel de repede cum invata romanii italiana.

Reporter: “Nu e greu sa studiezi in romana?

Studenta italiana: E o limba neolatina. Studiind latina nu are cum sa fie dificila."


Printre studenti, in afara de italieni sunt si tineri din numeroasa comunitate de romani din Sicilia.

Prof dr Iulian Barsan, rector Universitatea Dunarea de Jos, Galati: "Exista in acea zona si o comunitate mare de romani, in Sicilia sunt aproximativ trei-patru sute de mii de romani. Ne vom adresa si lor."

Primul an universitar va incepe in decembrie cu doua specializari: medicina si asistenta medicala.

Pentru partea practica studentii vor fi nevoiti sa vina si in Romania cateva saptamani. Aici vor trece si testul, dificil pentru unii, al practicii pe cadavre.

Prof. dr. Aurel Nechita, decan Facultatea de Medicina si Farmacie Galati: "In tarile catolice din vest nu se fac necropsii, ei fac mai mult pe mulaje. Dar eu nu v-as dori sa va opereze vreodata, Doamne fereste, un chirurg care a invatat numai pe mulaje."

Toate locurile disponibile sunt cu taxa: noua mii de euro pe an. Suma este convenabila, mai ales pentru italieni, pentru ca este mai mica decat la facultatile de medicina cu renume sau cele particulare din peninsula.

sursa: stirileprotv

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu