Treceți la conținutul principal

Literatură din 14 ţări la "Noaptea Literaturii Europene la Bucureşti" (9 octombrie)

Smaranda CarageaNoaptea Literaturii Europene este o sărbătoare a lecturii, a poveştilor care călătoresc şi cu ajutorul cărora călătorim.

În 9 octombrie, între orele 19.00 şi 24.00, reţeaua de institute culturale EUNIC din Bucureşti pregăteşte cea de-a patra ediţie a Nopţii Literaturii Europene în două spaţii spectaculoase: Institutul Astronomic al Academiei Române şi Muzeul Naţional Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida”.

Fragmente de literatură contemporană de ficţiune, teatru, cronică, studii vor putea fi ascultate în lectura actorilor, scriitorilor, muzicienilor, profesorilor şi jurnaliştilor invitaţi.

A.G. Weinberger

Un adevărat Ceremonial nocturn, după cum este şi titlul propus de Valonia-Bruxelles, maestru de ceremonii Gilda Comârzan, va fi la Institutul Astronomic, unde, dacă este senin, veţi fi împreună cu Laboratorul de teatru din Bucureşti sub Clar de stele german, auzind de la Florin Busuioc şi despre ce e În capul italienilor, cum se poate rescrie povestea lui Pinocchio în franceză, din ce e făcută Casă de zi, casă de noapte polonezăVoicu(l) Rădescu trebuie să ştie, numărând Cele şapte biserici din Cehia pe ritmul duo-ului experimental ORTOLAN şi auzind un concis Da grecesc de la Cerasela Iosifescu.

Dinspre Muzeul Naţional Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida” se aude O îndepărtată alarmă aeriană maghiară, ne spune A.G. Weinberger şi un întreg grup de actori intrigaţi de Băiatul care a furat calul lui Attila din Spania, nu foarte departe de Smaranda Caragea, care ştie tot felul de picanterii despre Amantele din Austria, astfel sigur veţi ajunge la Povestiri cu final schimbat şi româneşti, ne asigură Andreea Vasile şi Emilian Oprea; tot la Muzeu se discută englezeşte şi despre Teoria universală – originea şi soarta universului cu Alexandru Mironov şi Cristian Român aproape de Casa tăcerii din Turcia, de unde se aude totuşi Elias Ferkin, în timp ce Marius Chivu vă explică traseul pentru Cinci plimbări prin cartiere portugheze.


Emilian Oprea şi Andreea Vasile

Publicul este invitat să facă în seara de 9 octombrie o plimbare prin Parcul Carol între Institutul Astronomic şi Muzeul Naţional Tehnic „prof. Ing. Dimitrie Leonida” ca să descopere poveştile, cititorii şi două locuri pline de personalitate.

Noaptea Literaturii Europene este un eveniment EUNIC Bucureşti, co-organizat în anul 2015 de Institutul Cultural Român, Centrul Ceh, Institutul Polonez din Bucureşti, Institutul Goethe, Institutul Balassi - Institutul Maghiar din Bucureşti, Institutul Francez, British Council, Institutul Cervantes, Forumul Cultural Austriac, Delegaţia Valonia-Bruxelles, Institutul Italian de Cultură „Vito Grasso”, Fundaţia Culturală Greacă, Centrul Cultural Turc „Yunus Emre“ şi Ambasada Portugaliei/Institutul Camões.

scrisă de Magdalena Popa Buluc
sursa: cotidianul.ro 

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu