Treceți la conținutul principal

Caragiale, așa cum nu-l știm

Ce ştim despre Caragiale-omul? Mai nimic. Simţind nevoia să-i câştige un loc în literatură, istoricii lui Caragiale au ocolit episoadele prea lumeşti. Această ediţie a „Historia Special” vă propune astfel un foarte necesar exerciţiu de recuperare: vi-l prezentăm pe Caragiale, dar nu pe cel pe care-l ştiţi din manuale.
 
Ion Luca Caragiale a ocolit întotdeauna orice detaliu autobiografic, şi mai ales intim. Când Horia Petrea-Petrescu, fiul unui amic arădean, şi-a ales ca temă de doctorat viaţa şi activitatea sa literară, i-a solicitat lui Caragiale date despre el. Scriitorul, mai mult constrâns, i-a făcut favoarea de a-i da ceva informaţii, care s-au dovedit însă extrem de sumare. Astfel, la 19 februarie 1908, i-a transmis aproape telegrafic doar anul, luna şi ziua naşterii sale, fără a preciza şi locul în care deschisese ochii. Câţiva ani mai târziu, după publicarea tezei de doctorat, Caragiale îi scria lui Paul Zarifopol, în parte amuzat, dar mai ales agasat de solicitarea „junelui doktor Horilă”: „...Iubeşte-mă, dar nu intra te rog frumos, ca într-un dulap de lemn în sertarele mele unde se ascund măruntaiele mele, căci asta, mă rog frumos, mă doare”. 

La o sută de ani şi mai bine de la misiva transmisă de la Berlin prietenului Paul Zarifopol, comitem această indiscreţie: intrăm în „sertarele” lui Caragiale, ca să vă prezentăm omul, aşa cum a fost. E un exerciţiu care se impune – Caragiale merită mai mult decât clişeul „dramaturg de geniu”. Vă invităm, deci, într-o călătorie care-l urmăreşte pe Ion Luca Caragiale de la momentul naşterii sale, în 1852, şi până la sfârşitul vieţii, la Berlin, oraşul în care se exilase voluntar încă din 1904. Scriem despre Caragiale-cel mai cunoscut exponent al boemei bucureştene în anii La Belle Époque, despre Caragiale cel viu şi vesel în prezenţa anturajului său – era un causeur irezistibil, despre Caragiale-proprietarul de cârciumi, despre amorurile sale şi averea moştenită de la Momuloaia; despre procesul de plagiat şi relaţia cu fiul Mateiu; despre viaţă şi despre moarte, căci Caragiale a închis ochii în 1912, înainte ca tăvălugul Primului Război Mondial să facă dispărută lumea pe care o cunoscuse el...

Număr coordonat de Florentina Țone

Începând cu data de 29 septembrie, puteţi găsi la chioşcurile de ziare şi librăriile din toată ţara noul număr „Historia Special", dedicat lui Ion Luca Caragiale.

Autor   

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Mike Yung, o voce extraordinară (artist al străzii, NY)

 <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/GrHfWKeTDEI?start=2" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe> <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/K-N8W3s2yYQ" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>