Săptămîna culturii africane

Ubuntu ajunge la Biblioteca Metropolitană Bucureşti! “Eu sunt pentru că tu exişti” este mesajul adresat împreună cu invitaţia de a participa la evenimentele organizate în cadrul celor cinci săptămâni culturale dedicate celor cinci mari culturi ale lumii - Africa de Sud, Italia, Polonia, Suedia şi Brazilia – ce vor fi sărbătorite în filialele BMB.

Fiecare bibliotecă se va transforma într-o călătorie de descoperire a frumuseţii unor lumi mai apropiate sau mai îndepărtate. Fiecărei culturi îi este dedicată o săptămână de expoziţii de artă, proiecţii de filme artistice şi documentare, precum şi lecturi publice. 
 
Cinci săptămâni de dialog intercultural!

• Săptămâna culturii africane – Filiala „Ion Creangă” (21-26 septembrie)
• Săptămâna culturii italiene – Filiala „Dimitrie Bolintineanu” (5-9 octombrie)
• Săptămâna culturii poloneze – Sediul Central (2-6 noiembrie)
• Săptămâna culturii suedeze – Filiala „Emil Gârleanu” (16-20 noiembrie) 
• Săptămâna culturii braziliene – Filiala „Ioan Slavici” (2-4 decembrie)

Partener media: RADIO ROMÂNIA CULTURAL.

Ambasada Africii de Sud în România deschide seria evenimentelor din cadrul Proiectului Ubuntu cu expoziţia de artă a artistului Kinsley Nwabia şi a obiectelor tradiţionale şi artistice, cu proiecţii de filme, lecturi publice şi prezentare de costume tradiţionale. Muzica africană ne va însoţi pe tot parcursul săptămânii. 


21 septembrie
Evenimentul de deschidere, 18.30 
Deschiderea evenimentului în prezenţa Excelenţei Sale Ambasador al Africii de Sud şi a Consulului Onorific al Madagascarului, Serge Rameau.

Inaugurarea expoziţiei artistului nigerian Kinsley Nwabia în prezenţa acestuia şi inaugurarea sălilor bibliotecii care găzduiesc obiecte tradiţionale şi artistice specifice artei africane.

Kinsley Nwabia s-a născut pe 29 iunie 1977, în Lagos (Nigeria), este arist plastic şi scriitor de poveşti nigeriene pentru copii. 

22 septembrie
9.00-11.30 
Proiecţia filmului “Invictus”

După alegerea sa ca preşedinte, Nelson Mandela şi-a asumat misiunea de a recruta jucători pentru echipa naţională de rugby la Cupa Mondială din 1995. 
Regizor: Clint Eastwood
Scenariul: Anthony Peckham 
Actori principali: Morgan Freeman, Matt Damon, Tony Kgoroge
134 min.

16.00 – 18.30
Proiecţia filmului “Sarafina!”

Filmul redă povestea a două tinere care încearcă să lupte împotriva apartheidul, un sistem rasist impus de guvernele minorității albe din Africa de Sud de-a lungul secolului XX care interzicea multe din drepturile comunităţilor etnice.
Regizor: Darrell Roodt
Scenariu: Mbongeni Ngema (screenplay)
Actori principali: Whoopi Goldberg, Leleti Khumalo, Miriam Makeba
117 min.

18.30 - 21.00 
Proiecţia filmului “Invictus”

Regizor: Clint Eastwood
Scenariul: Anthony Peckham 
Actori principali: Morgan Freeman, Matt Damon, Tony Kgoroge
134 min.

23 septembrie
9.00-11.00
Lectură publică cu artistul şi scriitorul nigerian Kinsley Nwabia

Kinsley Nwabia locuieşte în România, scrie şi spune poveşti pentru copii. În Africa, poveştile sunt spuse în nopţile cu lună plină, în jurul unui mare foc. Noi le vom spune când soarele îşi va face drum pe cer şi ne va încălzi inimile. 

Autorul „Basmelor populare nigeriene şi alte povestiri” vă aşteaptă cu poveşti nemaiauzite până acum.

16:00 – 18:00
Lectură publică din opera scriitoarei Nadine Gordimer, nominalizată la Premiul Nobel.

Nadime Gordimer este una din cele mai cunoscute scriitoare din Africa de Sud. A publicat prima sa carte, “The Quest for Seen Gold”, la vârsta de 15 ani. Următorul volum de povestiri a apărut în 1949, intitulat “Face to Face”. Prima proză a apărut în 1953, în “The New Yorker”, “A Watcher of the Dead”. 
În 1974, Nadine Gordimer primește premiul Booker Prize, iar în 1991 este laureată a Premiului Nobel pentru Literatură.

Titluri disponibile la Biblioteca Metropolitană Bucureşti sunt: La agăţat, Nimeni alături de mine, Oamenii lui July, Un capriciu al naturii.

24 septembrie
19:00 - 21:00
Proiecţia filmului „Africa UMOJA – The Spirit of Togetherness” cu ocazia Ziua Patrimoniului Naţional al Africii de Sud, o sărbătoare publică a patrimoniul întregii diversităţii culturale al Africii de Sud.


25 septembrie
18.00-19.00
Prezentarea costumelor tradiţionale din Africa de Sud.