Treceți la conținutul principal

Recorduri: Cea mai bine vândută trilogie pentru adolescenți

Image result for hunger gamesCele trei volume ale trilogiei ''The Hunger Games'' semnată de scriitoarea americană Suzanne Collins, respectiv ''The Hunger Games'' / ''Jocurile Foamei'' (2008), ''The Hunger Games: Catching Fire'' / ''Jocurile Foamei: Sfidarea'' (2009) și ''The Hunger Games: Mockingjay'' / ''Jocurile Foamei: Revolta'' (2010), au fost vândute numai în anul 2012, în 27,7 milioane de exemplare în întreaga lume, atât în format tipărit cât și digital, după cum se menționează în ediția 2015 a Guinness Book of Records. 


Scriitoarea Suzanne Collins s-a născut la 10 august 1962 în Connecticut, SUA, și și-a început cariera în 1991, ca scenaristă. A lucrat la câteva emisiuni ale postului de televiziune pentru copii Nickelodeon, printre care ''Clarissa Explains it All'', nominalizat la premiul Emmy și ''The Mystery Files of Shelby Woo''.

În 2003, Suzanne Collins a debutat cu romanul pentru copii ''Gregor the Overlander'', primul volum al seriei de mare succes ''Underland Chronicles''. Cartea a fost bine primită de public și de critici și a fost distinsă cu numeroase premii în Statele Unite și în Marea Britanie.

A devenit cunoscută la nivel internațional prin trilogia ''The Hunger Games'' (2008, 2009 și 2010), în care spune povestea lui Katniss Everdeen, o adolescentă în vârstă de 16 ani, care locuiește în Panem, o localitate săracă aflată sub tirania Capitoliului, într-un viitor îndepărtat al omenirii. În fiecare an, două dintre cele douăsprezece districte care formează Panemul sunt obligate să trimită câte un reprezentant care va participa la o întâlnire sângeroasă. Când vine rândul surorii sale să participe la acest carnagiu, Katniss este obligată să ia o decizie capitală.

Scriitoarea a primit o serie de premii pentru trilogia sa, printre care: premiul Cybils la categoria fantasy și science fiction (2008), Georgia Peach Book Award for Teen Readers (2010), California Young Reader Medal (2011).

Până în prezent, trilogia a fost publicată în 51 de limbi străine, iar cărțile s-au vândut în peste 85 de milioane de exemplare în lumea întreagă.

Trilogia "The Hunger Games" a fost transpusă pe marele ecran începând cu 2012. Prima ecranizare, în regia lui Gary Ross, avându-i în distribuție pe actorii Jennifer Lawrence (Katniss Everdeen), Josh Hutcherson (Peeta Mellark), Liam Hemsworth (Gale Hawthorne), Donald Sutherland (președintele Snow), Woody Harrelson (Haymitch Abernathy) a avut cel mai bun debut în box office-ul nord-american cu încasări de 155 de milioane de dolari.

Au urmat ''The Hunger Games: Catching Fire'' în 2013 și ''The Hunger Games: Mockingjay Part I'' în 2014, ambele în regia lui Francis Lawrence, potrivit cinemagia.ro. Filmul ''The Hunger Games: Mockingjay Part II'', în regia aceluiași Francis Lawrence, urmează să fie lansat în noiembrie 2015.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Horia Plugaru)

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu