Treceți la conținutul principal

Editurile din Iaşi împart o prăjiturică de 34 milioane de lei

Image result for cake bookCei mai mulţi bani, respectiv 21 milioane de lei sunt realizaţi de editura Polirom. In judeţ activează 56 de edituri, din care active în baza de date a Ministerului de Finanţe sunt 48.

Editarea de cărţi este la Iaşi o afacere de peste 34 milioane lei, aproape şapte procente din cuantumul totalul înregistrat pe acest segment la nivel naţional. Afectată de criza economică, care a transformat cititul într-un hobby costisitor pentru românul de rând, această industrie a cunoscut totuşi o revigorare la Iaşi în ultimii ani. Faţă de 2013, anul trecut editarea cărţilor a produs afaceri mai consistente cu un milion de lei. Din totalul de 56 de edituri funcţionale în judeţ, 48 au depus la Ministerul Finanţelor Publice bilanţul pe 2014. Nouă însă au declarat zero afaceri pe anul trecut. Industria de profil la nivelul întregii ţări a depăşit anul trecut suma de 520 milioane lei. Din cei 3.022 angajaţi pe segmentul editării cărţilor, 209 activează în editurile din Iaşi. Grupul Editorial Art, Polirom, Grup Media Litera şi Humanitas sunt doar câteva din numele grele ce domină industria naţională de profil. „Ziarul de Iaşi” a întocmit, pe baza bilanţurilor depuse în 2014 de firmele cu cod CAEN principal „Activităţi de editare a cărţilor”, clasamentul celor mai însemnaţi jucători din judeţ.
 
Polirom domină piaţa
 
Piaţa editării de cărţi din Iaşi este dominată autoritat de Polirom, potrivit cifrelor oficiale. Aproape trei sferturi din cifra de afaceri realizată la nivelul judeţului se datorează acestei edituri. Societatea Editura Polirom SA, prima clasată în top, a terminat anul 2014 cu o cifră de afaceri de aproape 21 milioane lei, cuantum mai mare cu jumătate de milion de lei faţă de datele din bilanţul pe 2013. În schimb, profitul net al companiei s-a redus până la valoarea de 1,4 milioane lei, cu circa 300.000 lei mai puţin decât indicatorul consemnat în urmă cu doi ani.
 
 
„În prezent, circa 2% din cărţile vândute sunt în format eBook. Anul trecut, din portofoliul Polirom, cărţile care au adus cele mai mari încasări sunt «Cronică de Cotroceni», semnată de Adriana Săftoiu, respectiv «Exerciţii de echilibru», al cărei autor este Tudor Chirilă”, ne-a declarat Silviu Lupescu, directorul Editurii Polirom.
 
Cărţile religioase merg binişor
 
Pe locurile doi şi trei în clasamentul celor mai de succes edituri din Iaşi, la mare distanţă de prima clasată, sunt Editura Sf. Mina SRL, respectiv Editura Gama SRL. Cele două sunt separate în topul afacerilor pe 2014 de doar 40.000 lei. Editura Sf. Mina SRL editează cu predilecţie cărţi şi manuale de religie, firma fiind deţinută în proporţie de 90% de Corneliu Muha, în prezent şi consilier economic la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei – Arhepiscopia Iaşi. Restul de acţiuni îi revin soţiei sale, Camelia Lenuţa Muha, cea care redactează personal majoritatea manualelor de religie publicate la această editură. La 31 decembrie 2014, Editura Sf. Mina SRL a înregistrat o cifră de afaceri de peste 3 milioane lei şi un profit net consistent, în jurul sumei de 1,1 milioane lei. Pe locul trei în clasament figurează Editura Gama SRL, administrată de Adrian Iulian Mocanu, fiul fostului senator PSD Vasile Mocanu. Societatea a derulat anul trecut afaceri de 3 milioane lei, în urma cărora se poate lăuda cu un profit net de 391.603 lei. Înfiinţată în anul 1994, editura este specializată îndeosebi pe segmentul cărţilor pentru copii. Imediat sub podium se clasează Editura Euristica SRL care anul trecut a derulat afaceri de 1,7 milioane lei. Înregistrată în anul 2001, societatea are ca profil de activitate editarea de manuale şcolare şi auxiliare pentru toate disciplinele de învăţământ, în special pentru ciclul primar. Potrivit bilanţului depus la Fisc, firma a avut în 2014 un număr mediu de 9 salariaţi şi pierderi de 348.000 lei. În acţionariatul societăţii figurează 4 membri ai familiei Pârâială: Bogdan Dimitrie, Viorica, Cristian George şi Dumitru, fiecare cu câte 25 procente. 
 
Cine completează topul
 
Următoarea în clasament este Alpha Group SRL, societate pe numele căreia funcţionează Editura Taida. În 2014, firma a declarat o cifră de afaceri de aproximativ 1,6 milioane lei, un profit net de 140.000 lei şi un număr mediu de 17 angajaţi. Jumătate din acţiunile firmei aparţin unui fost profesor de matematică Artur Bălăucă, cetăţean de onoare al municipiului Botoşani, renumit în judeţul vecin datorită succeselor obţinute la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale în decursul anilor petrecuţi la catedră. Pe locul şase este Adenium Print SRL. Înfiinţată în 2010, ca editură specializată în literatură şi benzi desenate pentru copii, Editura Adenium a devenit în februarie 2013 editură generalistă. În 2014 Adenium Print a desfăşurat afaceri de 455.000 lei, fiind obţinut un profit de net de 278.000 lei. În topul celor mai însemnaţi zece jucători din Iaşi pe segmentul editării cărţilor, realizat pe baza cifrei de afaceri de anul trecut, se mai regăsesc următoarele societăţi: Eurobook SRL (443.788 lei), Panfilius SRL (408.733 lei), Tehnopres Media Grup (349.201 lei) şi Diverscart SRL (309.648 lei).
 
Situaţia de la nivel naţional
 
La nivel naţional, în funcţie tot de cifra afacerilor pe 2014, clasamentul se prezintă în felul următor:
1. Grupul Editorial Art SRL – 21.794.819 lei
2. Editura Polirom SA – 20.941.786 lei
3. Grup Media Litera SRL – 19.318.352 lei
4. Tarsago România SRL – 189.94.126 lei
5. Rentrop & Straton – 16.910.678 lei
6. Humanitas SA – 15.657.623 lei
7. Editura Paralela 45 SA – 15.258.190 lei
8. Librăriile Humanitas SA – 14.672.956 lei
9. Editura RAO SRL – 13.402.534 lei
10. Editura Trei SRL – 8.808.264 lei
 
Ţara noastră se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte industria de carte, a tras un semnal de alarmă preşedintele Asociaţiei Editorilor din România (AER). „Din toate punctele de vedere, România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte industria de carte, dacă ne uităm la cifre. Avem câteva lucruri la care suntem buni şi anume faptul că suntem sincron cu marile apariţii europene şi faptul că, din ce în ce mai mult, producem scriitori care se traduc în foarte multe limbi. Aici sunt câteva edituri importante, în principal Poliromul, care a creat o întreagă pleiadă de scriitori mai tineri sau mai puţin tineri care au obţinut succese internaţionale”, a spus în luna mai Grigore Arsene, şeful AER, citat de Mediafax. Pentru a impulsiona această industrie, guvernanţii au anunţat că taxa pe valoarea adăugată pentru cărţi va fi redusă de la 9 la 5 procente. Măsura urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016, a anunţat anterior ministrul Culturii Ionuţ Vulpescu.

AUTOR: Diego CIOBOTARU 
sursa: ziaruldeiasi.ro

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu