Treceți la conținutul principal

Ziua Limbii Române, sărbătorită la Lisabona prin mini-cursuri de turism şi gastronomie

Imagini pentru 3 septembrie Ziua Limbii RomâneZiua Limbii Române [31 august] va fi sărbătorită la Lisabona prin mini-cursuri de turism şi gastronomie, pe 3 septembrie, între orele 15.00 - 19.00, iar evenimentul la care accesul publicului este gratuit are menirea să ofere publicului portughez ocazia de a cunoaşte mai bine România.

La evenimentul organizat de Institutul Cultural Român din capitala Portugaliei participanţii vor putea asista la mini-cursuri cu tematici diverse, printre care noţiuni generale despre istoria şi geografia României, asemănări şi deosebiri între limbile română şi portugheză (similitudini semantice/ fonetice), evocări ale unor personalităţi româneşti, informaţii turistice despre România, lecţii culinare demonstrative finalizate cu degustări.

"Descoperind România turistică", "Similitudini semantice şi fonetice între română şi portugheză", "Descoperind gastronomia românească" şi "Români care au schimbat lumea" sunt cele patru cursuri, cu durată de aproximativ 30 de minute, care vor avea loc în două serii, susţinute de profesor doctor Simion Doru Cristea şi profesorul Rodica-Adriana Covaci, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Ziua Limbii Române se sărbătoreşte în România pe 31 august, sărbătoarea fiind instituită prin Legea nr. 53/2013, adoptată de Parlament. Astfel, Ziua Limbii Române trebuie să fie marcată de autorităţi şi instituţiile publice, inclusiv reprezentanţe diplomatice şi institute culturale ale României, precum şi de instituţii româneşti din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific, consacrate limbii române. Societatea Română de Radiodifuziune şi Televiziunea Română pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători, se mai arată în actul normativ.

de Patricia Marinescu
sursa: mediafax.ro 

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu