Treceți la conținutul principal

Strania moarte a lui Edgar Allan Poe

Image result for edgar allan poe' s deathA scris zeci de povestiri stranii, dar nici una nu a fost mai misterioasă decât moartea sa. Pe 7 octombrie 1849, scriitorul Edgar Allan Poe a murit, iar circumstanțele care au dus la moartea sa, precum și cauza morții nu au fost elucidate niciodată.

Pe 3 octombrie 1849, Poe a fost găsit delirând pe străzile din Baltimore, într-o stare mentală și fizică foarte proastă, îmbrăcat cu haine care nu-i aparțineau. A fost dus imediat la Spitalul Washintgon College, unde, patru zile mai târziu, a decedat. În timpul zilelor petrecute în spital, Poe nu a fost suficient de coerent pentru a povesti cum a ajuns în starea în care era.

Multe dintre informațiile despre ultimele zile ale lui Poe provin de la medicul său, dar există mai multe teorii cu privire la cauza morții – sinucidere, crimă, holeră, sifilis, rabie. Însă nimeni nu a reușit să stabilească vreodată cu exactitate ce l-a omorât, de fapt, pe unul din cei mai mari scriitori ai literaturii internaționale. Acest film documentar prezintă cele mai credibile teorii despre moartea sa, încercând să recreeze stilul de viață al lui Poe.
Moartea lui Poe a fost aproape o sinucidere, o sinucidere îndelung pregătită. – Charles Baudelaire
Ultimele zile din scurta și nefericita viață a lui Edgar Allan Poe au fost aproape la fel de sumbre ca o povestire macabră. Alcoolul a fost problema vieții lui, în combinație cu sărăcia (după ce tutorele său bogat l-a lăsat falit), incapacitatea de a-și păstra de muncă și tragedia tinerei sale soții Virginia, „Sissy”, cum o numea el. Sissy s-a căsătorit cu Poe în 1834, pe când avea doar 13 ani, iar scriitorul 27 și era deja un bețiv. În 1842 s-a îmbolnăvit de tuberculoză. Faptul că știa că moartea soției sale era inevitabilă l-a afectat profund pe Poe, care s-a refugiat în beție. În 1847, în cele din urmă, Sissy a murit.

Disperat să găsească o  înlocuitoare, Poe a urmărit practic fiecare femeie pe care a întâlnit-o. În 1848 s-a gândit să o ceară în căsătorie pe Elmira Shelton, o văduvă de care se îndrăgostise cu ani înainte, pe când era student la universitate. Tatăl ei se opusese relației, pentru că amândoi erau pe atunci adolescenți. Cu toate acestea, acum a intrat în scenă Sarah Helen Whitman, o fată bătrână din Providence, Rhode Island, care trecea prin viață în mătăsuri, dantele, voaluri și nori de fum din eterul cu care se droga pentru a trata o afecțiune cardiacă reală sau imaginară.

Helen Whitman, care de mult timp devora fiecare povestire publicată de Poe cu ceea ce a numit „fascinație îngrozită și aviditate”, a trimis autorul unui poem de omagiu, o adaptare proprie a poeziei „The Raven”. Poe i-a răspuns înapoi cu un poem (unul dedicat inițial altcuiva) și în luna septembrie a mers la Providence să o întâlnească.

După numai câteva zile, i-a spus că o iubește și a presat-o să se căsătorească cu el. Helen i-a răspuns că are nevoie de timp de gândire și i-a trimis o serie de scrisori care l-au nemulțumit pe Poe, care a încercat să se sinucidă cu o supradoză de laudanum. În cele din urmă, Helen l-a acceptat, în noiembrie, dar numai cu condiția să renunțe la băutură. A încercat, dar Helen știa că Poe bea pe ascuns și într-o zi de decembrie a ajuns acasă într-o stare de nedescris. A doua zi a avut loc o ceartă, ea a inhalat eter până a rămas inconștientă, iar mama ei l-a dat pe Poe afară din casă.

„Viața mea pare pierdută, viitorul pare un gol trist “, scria Poe, disperat, în primăvara anului 1849.
Avea 40 de ani. În vară, a plecat spre Philadelphia, unde s-a cufundat într-o orgie cu băutură, suferind  halucinații terifiante. „Timp de zece zile am fost total tulburat”, scria el. În cele din urmă, a reușit să împrumute destui bani pentru a ajunge la Richmond, în luna iulie. Acolo, a cerut-o de nevastă pe Elmira, s-a înscris în filiala locală a organizației „Fii cumpătării” și a cumpărat un inel de logodnă, deși era în continuare într-o stare de spirit profund sumbră. Nu este cert dacă Elmira s-ar fi căsătorit într-adevăr cu el, dar, spre sfârșitul lunii septembrie, Poe a pornit într-o călătorie spre New York, trecând  prin Baltimore în prima etapă a voiajului. După ce s-a întâlnit cu niște prieteni din Baltimore, cu care a stat la un pahar, Poe a dispărut timp de șase zile.

Nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu el până când a fost găsit într-o tavernă irlandeză pe nume „Gunners Hall” în 3 octombrie, aproape în comă alcoolică, cu pantalonii făcuți zdrențe, un tricou murdar și mototolit, o pălărie murdară și având pe chip o expresie de idiot sau nebun. Arăta de parcă și-ar fi vândut hainele pentru a cumpăra băutură. A fost dus la spitalul Washington Medical College într-o trăsură, unde a ajuns la ora cinci după-amiază, în stare de șoc. La primele ore ale dimineții era în delir, palid și transpirând abundent, vorbind neîncetat despre lucruri imaginare de pe pereții camerei.

Pare să fi rămas în această stare până la trei dimineața, în ziua de 7 octombrie, într-o duminică, atunci când, părând mai relaxat, a rostit „Doamne, ajută-mi sufletul sărac” și a murit. A fost îngropat în cimitirul presbiterian din Baltimore. La aflarea veștii, în Franța, Charles Baudelaire a comentat că moartea lui Poe a fost „aproape o sinucidere, o sinucidere îndelung pregătită”.



surse: filmedocumentare.com şi youtube

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu