Treceți la conținutul principal

Scriitoarea J.K. Rowling împlinește 50 de ani

Cel mai bine vândut scriitor britanic, dar și una dintre cele mai influente femei britanice, Joanne Katheleen Rowling s-a născut la 31 iulie 1965, în Yate și a copilărit în Chepstow și Gwent. După ce a absolvit Wyedean Comprehensive School, a urmat cursurile de limbă franceză ale Universității Exeter, mergând un an la Paris pentru completarea studiilor, potrivit site-ului oficial www.jkrowling.com. După terminarea facultății, s-a mutat la Londra, pentru a lucra ca cercetător și secretar bilingv în cadrul organizației Amnesty International. 

Scriitoarea britanică J.K. Rowling într-o vizită la București, unde a participat la acțiunea cu scop caritabil 'România pentru copiii Europei'.
 
În 1992, Joanne s-a mutat în Portugalia, unde a predat limba engleză, ca limbă străină. Aici, s-a căsătorit cu jurnalistul Jorge Arantes. La 27 iulie 1993, scriitoarea a dat naștere unei fetițe, Jessica Rowling Arantes. După doi ani, ce doi au divorțat, iar Joanne Rowlling s-a întors la Edinburgh, împreună cu fetița.

Prima carte, intitulată ''Harry Potter și Piatra Filozofală'' a fost respinsă de câteva ori, până în momentul în care, întâlnindu-l pe agentul Christopher Little, a reușit să vândă drepturile de publicare editurii ''Bloomsbury'', pentru suma de 4.000 de dolari. În cadrul Târgului de Cărți de la Bologna, Arthur Levine, un director de editură american, a cumpărat drepturile de a publica această carte în Statele Unite, pentru 105.000 de dolari, cifră fără precedent pentru un autor de cărți pentru copii. Acest lucru i-a permis să renunțe la munca sa de profesoară și să-și dedice întregul timp scrisului.




 
Lansarea celui de-al șaselea volum "Harry Potter" — "Harry Potter and the Half-Blood Price" semnat J.K. Rowling.
 



Cartea a primit, în 1997, Premiul pentru Cea Mai Bună Carte pentru Copii a anului și Smarties Prize. La scurt timp după publicarea primei cărți, J.K. Rowling o termină de scris și pe cea de a doua — ''Harry Potter și Camera Secretelor'', care a fost publicată în Marea Britanie în 1998 și în iunie 1999, în Statele Unite ale Americii.

Este terminată și publicată în 1999 și cea de-a treia carte, ''Harry Potter și prizonierul de la Azkaban''. Cele trei cărți au ocupat primele trei locuri, pe lista ''New York Times'' pentru cele mai bune cărți publicate. De asemenea, au avut un mare succes și în Marea Britanie.

Prima ediție a celei de-a patra cărți, ''Harry Potter și Pocalul de Foc'' (2000) a fost tipărită în 5,3 milioane de exemplare. A urmat, în iunie 2003, "Harry Potter și Ordinul Phoenix", care s-a bucurat, de asemenea, de un imens succes, menționează site-ul oficial al scriitoarei.

Cea de-a șasea carte a seriei intitulată ''Harry Potter și prințul Jumătate-Sânge Pur'' a fost lansată simultan în luna iulie 2005 în 106 țări de pe glob, reușind să bată toate recordurile de vânzări.
În iulie 2007 este lansată cea de-a șaptea și ultima carte din serie, ''Harry Potter și Talismanele Morții'', fiind vândută în Marea Britanie și în SUA, în 11 milioane de exemplare, în prima zi de la lansare.
 
Cărțile seriei despre vrăjitorul adolescent Harry Potter, idolul a sute de milioane de copii, tineri, dar și adulți, au fost vândute la nivel mondial în peste 450 de milioane de exemplare și au fost traduse în 73 de limbi străine. Cele șapte volume din seria "Harry Potter" au fost puse în vânzare în format eBook, în martie 2012, pe site-ul www.Pottermore.com, lansat de J. K. Rowling în 2011. Începând cu 2014, scriitoarea a publicat pe acest site câteva povestiri dedicate personajelor din Harry Potter, fanii putând citi pasaje originale care nu au fost publicate.

Warner Bros. cumpără, în octombrie 1998, drepturile de ecranizare pentru întreaga serie. ''Harry Potter și Piatra Filozofală'' a fost lansat pe 16 noiembrie 2001 și ''Harry Potter și Camera Secretelor'' la 15 noiembrie 2002, ambele fiind regizate de Chris Columbus. ''Harry Potter și Prizonierul din Azkaban'', regizat de Alfonso Cuarón este lansat pe 4 iunie 2004, iar ''Harry Potter și Pocalul de Foc'', regizat de Mike Newell, este lansat la 18 noiembrie 2005. ''Harry Potter și Ordinul Phoenix'' este lansat pe 11 iulie 2007 și ''Harry Potter și Prințul Semipur' este lansat în 15 iulie 2009, ambele fiind regizate de David Yates. Acesta semnează și regia ultimului film din serie, ''Harry Potter și Talismanele Morții'', care a fost filmat în două părți. Prima parte este lansată în noiembrie 2010 și a doua parte în iulie 2011.

În martie 2001, J. K. Rowling publică două mici volume ce poartă numele manualelor școlare din seria ''Harry Poter'', ''Animalele fantastice și unde le poți găsi'' și ''Vâj-hațul de-a lungul timpului''.

Urmează, în decembrie 2008, ''Poveștirile bardului Beedle'', editată într-un număr limitat de doar șapte copii, fiecare dintre acestea scrisă de mână și ilustrată de J. K. Rowling. Una dintre acestea, decorată cu pietre semiprețioase, a fost scoasă la licitație, banii fiind dăruiți unei fundații dedicate sprijinirii copiilor defavorizați.




Autoarei i-au fost decernate, potrivit www.jkrowling.com, o serie de premii, precum Premiul Concord al Prințului de Asturias, Legiunea de Onoare a Franței, Premiul pentru literatură ''Hans Christian Andersen'', dar și o serie de titluri onorifice pentru serviciile aduse literaturii din partea Colegiului Dartmouth, Universității Saint Andrews, Universității din Edinburgh, Universității din Aberdeen, Universității Harvard etc.

Primul roman dedicat adulților, intitulat ''The Casual Vacancy'' este lansat în 2012, fiind tradus în 44 de limbi străine. Tot în 2012 este lansat și volumul ''Moarte subită''.



Sursa foto: captură YouTube







 
''The Cuckoo's Calling'' este primul roman scris de J. K. Rowling sub pseudonimul Robert Galbraith, care a fost lansat în 2013 și tradus în 37 de limbi străine. Cartea a fost salutată de critică ca un ''prim roman remarcabil''. În 2014, scriitoarea lansează cartea ''Viermele de mătase'', scrisă sub același pseudonim.

În prezent, J.K. Rowling scrie scenariul pentru ecranizarea poveștii ''Animalele fantastice și unde le poți găsi'', ce marchează debutul în scenaristică și începutul unei noi serii de film împreună cu Warner Bros.

J.K. Rowling locuiește în Edinburgh, împreună cu soțul său, Neil Murray, și cu cei trei copii — Jessica Rowling Arantes (1993), David Gordon Rowling Murray (2003) și Mackenzie Jean Rowling Murray (2005).


Scriitoarea britanică J.K. Rowling s-a aflat într-o vizită la București, unde a participat la acțiunea cu scop caritabil 'România pentru copiii Europei'.









 
Implicarea scriitoarei britanice în acțiuni de binefacere, de protejare a copiilor defavorizați sau cu dizabilități fizice, dar și a mediului înconjurător este cunoscută la nivel mondial. În acest context, J.K. Rowling s-a aflat, în 2006, la București, unde a participat la acțiunea cu scop caritabil ''România pentru copiii Europei''. Membră a Grupului la Nivel Înalt pentru Copiii României, organizație înființată și prezidată de baroneasa Emma Nicholson, scriitoarea J.K. Rowling a contribuit, cu acest prilej, la strângerea de fonduri, prin oferirea spre licitare a 10 exemplare din cărțile cu Harry Potter, purtătoare ale autografului său.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Andreea Onogea)

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu